Rövidlátás, távollátás – tudod-e, mikor kell szemüveg?

Szemüvegre van szükséged? Olyan kérdés ez, amire nem is olyan könnyű válaszolni. A szem romlása ugyanis ritkán következik be azonnal és egyértelműen. Sokkal gyakoribb, hogy lassan, fokozatosan alakulnak ki a tünetek, majd azok felerősödésével jövünk rá, hogy érdemes szemészetre mennünk és megnézetnünk a szemünket.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Az emberiség jelentős részének van szüksége szemüvegre. Sokunknál már egészen korán kialakul rövidlátás vagy távollátás, és ez az arány 40 éves kor felett csak tovább növekszik, hiszen ettől az életkortól jelentkezhetnek a közel fókuszáló képességünk elvesztésével jelentkező tünetek, vagyis az „öregszeműség” tünetei is. Mégis, sokan amíg lehet halogatják a szemészeti vizsgálatot és diagnózist.

Érdemes tehát bizonyos tünetek észlelésekor haladéktalanul szakorvost keresni.

De vajon mik azok a tünetek, melyek szemünk romlására utalhatnak?

Szemüvegre lehet szükségünk, ha csökken a látásélességünk:
Amikor messziről nem látjuk az óra számlapját, az iskolában az utolsó padból a táblát, az utcán a távolabb álló embert, vagy már nagyon közelről kell néznünk a TV-t – nos, mindezek figyelmeztető jelek.

Túl gyakran hunyorgunk:
A hunyorításnál csökken a szembe jutó extra fény, ezáltal csökken az elmosódott kép mérete. Ez az oka annak, hogy a rosszul látók öntudatlanul is sokat hunyorítanak; így próbálnak ugyanis fókuszálni. Ha tehát sokat hunyorgunk, és erre ismerőseink is felhívják a figyelmünket, érdemes kikérni egy optikus véleményét.

Sötétben rosszul látunk:
Gyanúra adhat okot az is, ha nagyobb fényre van szükségünk ahhoz, hogy jól lássunk. Ha nehezen megy a vezetés sötétben, vagy alig-alig találunk meg valamit a szobában sötétedéskor lehet, hogy fel kell keresnünk egy szemészt. Az is intő jel, ha szemünk rendszerint lassan alkalmazkodik az erős, vakító fény után.

Gondok a fókusszal:
Ha olvasás során közelebb kell hajolnunk a betűkhöz, vagy – öregszeműség esetén épp ellenkezőleg, – el kell tartanunk magunktól a könyvet, joggal gyanakodhatunk arra, hogy romlik a látásunk.

Gyorsan fáradó szem:
A szemfáradtság régen csak egy óra után, vagy még később jelentkezett, most pedig elég ehhez mindössze húsz perc? Ennek az lehet az oka, hogy túl sokat hunyorgunk, erőltetjük a szemünket az élesebb betűk érdekében. Ez az állapot persze lehet átmeneti, például ha keveset aludtunk, vagy ledönt minket lábunkról egy betegség. Ha viszont a jelenség tartós, mindenképp javasolt felkeresni egy szakorvost.

Gyakori fejfájás, szemdörzsölés:
Főleg akkor jelentkezhet gyakran fejfájás (mely a szemünkhöz köthető), ha tartósan monitor előtt dolgozunk. Mind a fejfájás, mind pedig a szemdörzsölés vagy kettős látás annak a következménye, hogy szemünk az erőltetéstől elfárad. Előbbi tüneteken nagyszerűen segít a szemüveg, mely a munkavégzés közben nagy hasznunkra válik.

Elmosódó lámpafény:
Sötétben a lámpa körül „szóródik”, elmosódik a fény? Főképp az utcai lámpákat, vagy a sötétben szembejövő autók fényszóróját nézve tudjuk magunkat könnyen letesztelni: látásromlás esetén a fényt foltokban, elmosódóan érzékeljük. Ennek oka, hogy a szem nem tudja megfelelően fókuszálni a fényt.

A fenti tünetek bármelyikének megjelenésekor érdemes ellátogatni szemészhez. Ha pedig azért halogatjuk a vizsgálatot, mert szentül hisszük, hogy nekünk nem áll jól a szemüveg, ez ma már nem lehet kifogás! Ugyanis hihetetlen választék vár minket a boltokon kívül is: az Eyerim kollekciójából például a legújabb divatot követő design-szemüvegekből válogathatunk. A színes daraboktól kezdve, a kerek vagy épp szögletes kialakításon át a vékony keretes, illetve keret nélküli dioptriás, valamint design-, és napszemüvegekig számtalan csinos darab áll rendelkezésünkre: előbb-utóbb pedig mindenki megtalálja a saját stílusához illőt.

Tény: a szemüveg öltöztet. Különlegessé, egyedivé varázsolja megjelenésünket, ugyanakkor intelligenciát sugároz és magabiztossá tesz. Talán ez az oka annak, hogy sok millióan igent mondtak már a szemüvegre. Miért ne tartoznál Te is közéjük?