4 tipp a fenntartható élethez és öltözködéshez

Érdekel a divat, szereted a szépet, ugyanakkor szeretnél környezettudatosabb, kevésbé pazarló életet élni? Odafigyelni arra, hogy fenntarthatóbban élj?

Talán tudunk néhány tippet adni neked!

1. Vigyázz a már meglévő ruháidra
Nem hordod a kedvenc pulóvered, mert lyuk van rajta valahol? Beeesik a mobiltelefon a kabátod bélésébe mert lyukas a zsebed? Leszakadt egy gomb, emiatt fél éve elő sem vetted a nadrágod? A legtöbb dolgot valójában rendkívül könnyű megjavítani! A varrógép messze nem kötelező – éppen ellenkezőleg, a legtöbb esetben a legegyszerűbb a ruhákat tűvel és cérnával helyrehozni. A ruhád olyan anyagból van, hogy nem mersz magad hozzányúlni? Vidd el a varrónőhöz! Lényeg, hogy mielőtt újat veszel, próbáld helyrehozni a régit.

2. Vásárolj több használt terméket
Az a tény, hogy folyamatosan új termékek készülnek mindenből, az éghajlat és a Föld egyik legnagyobb kihívása jelenleg – az ENSZ szerint a ruházati ipar még több üvegházhatást okozó gázt bocsát ki, mint a repülés, és az sem mellékes tény, hogy évente 10-15 kg új ruhát is összevásárolunk fejenként. Más szavakkal: van lehetőség arra, hogy cselekedeteinkkel (több értelemben is) befolyásoljuk legalább a saját éghajlati lábnyomunk, és szerencsére ezt egyre több ember meg is teszi. Érdemes már legyártott, használt ruhát venni – így egyel kevesebb újat kell gyártani. Sok kicsi is számít…

3. Soha ne dobd el a textilt! 
Tudtátok, hogy több kiló ruhát dobálunk évente a kukába? Eleinte ésszerűnek tűnik – kinek kéne egy lyukas zokni, egy kopott törölköző, egy kinőtt ruha? Ennek ellenére, ha nem feltétlenül szükséges, ne dobjunk ki semmit. Körül kell nézni, vannak áruházláncok, ahol kg-ra bevesznek használt ruhákat, és újrahasznosítják azt. Persze jelenleg csak egy elhanyagolhatóan kis százalékot használnak új ruhadarabok készítésére, ám a technológia folyamatosan fejlődik, és remélhetőleg jobb technikákat fejlesztenek ki erre a célra is.

4. Próbáld bérelni a ruhákat!
Oké, nem a fehérneműre vagy a napi szinten hordott ruhákra gondolunk. De például egyetlen alkalomra, egy estélyre ne vegyél szép ruhát, ha nem szükséges. Sok hely van, ahol álomdarabokat bérelhetsz – és másnap visszaviheted. Így egyel kevesebbet veszel – egyel kevesebb készül.

Szépnek lenni jó, és szépen, divatosan öltözködni is. Mindemellett azonban ezeknek a tippeknek a segítségével a széség és divatosság mellett még azért is tehetünk, hogy a világ egy icipicit szebb és élhetőbb hely legyen.

Hát nem szuper?

EZ IS ÉRDEKELHET: VÉDJÜK TELEFONUNK KÖRNYEZETTUDATOSAN!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.