Nők, akik hinni akarnak a tündérmesében – káros-e a mesebeli boldog végre vágyni?

Jóban-rosszban, míg a halál el nem választ és örökkön-örökké. Frázisok, amiért mi nők odavagyunk a szívünk mélyén. Emiatt szeretjük a meséket, emiatt olvadunk el egy romantikus filmtől. Boldogságban, amíg meg nem halunk…

De vajon mi az oka annak, hogy a nőket ennyire vonzza a mesebeli boldog vég? Az örökkön-örökké?

A tündérmesék koncepciója két okból is vonzza a nőket:

Egyrészt azért, mert a nők egyik elsődleges szükségletét és vágyát – a biztonság utáni vágyat – elégíti ki. A nők elsődlegesen a biztonság miatt mennek férjhez vagy köteleződnek el egy kapcsolatban, és csak másodsorban a szerelem vagy a romantika miatt. Ez az oka annak, hogy a gazdag és befolyásos férfiak annyira vonzóak a nők számára – a biztonság érzését kínálják.

Másodsorban a tündérmesék koncepciója megfelel a női örömdefiníciónak – hiszen boldog és kiteljesedett kapcsolatot ígér. A nők a boldogságukat és önbecsülésüket kapcsolataik minősége alapján mérik, ha egy nő kapcsolata tönkremegy, azonnal azt érzi, hogy világa kikerült az irányítása alól, és könnyen depresszióssá válhat.

Öt fajta intimitás, amire minden egészséges párkapcsolatnak szüksége van

Miért a nők hisznek a tündérmesékben, miért nem a férfiak?

Ennek is egyszerű a magyarázata. A nők elsősorban a biztonságot és a kielégítő kapcsolatot tartják a boldogság mércéjének, míg a férfiak a boldogságot és a személyes sikert az általuk elért eredmények alapján határozzák meg. Számukra az általuk felépített birodalom és gazdagság – legyen az ház, autó, üzlet vagy felhalmozott pénz – az elégedettség mércéje.

A fantázia sokkal jobban vonzza a nőket, mint a férfiakat. A férfiak logikailag, a nők pedig érzelmileg vezéreltek.

A nők kiskoruktól kezdve álmokban, fantáziákban és reményekben nevelkednek (öltözködés, szerepjátékok). A szülők, különösen az anyák támogatják, bátorítják és inspirálják is lányaik képzeletét; sok lányt még ma is úgy nevelnek, hogy a „nagy napról” – az esküvőről – álmodozzon és fantáziáljon, jobban, mint a házasságról vagy a kapcsolatról.

A fiatal lányokat az anyjuk is párkapcsolatra programozza, míg a fiúkat arra ösztönzik, hogy mérhető és kézzelfogható célokra összpontosítsanak. Így fantáziáik elérhető célokon alapulnak, amelyek azonnali csalódással vagy diadallal (veszteség vagy győzelem) járnak.

Image by freepik


Káros lehet a nők számára az álmodozás, a vágyakozás a boldog végre?

A fantáziának vannak előnyei, mert reményt adnak, a remény pedig segít túlélni a valós mindennapok kihívásait és csalódásait. Az állandó álmodozás, a függőség vagy a Herceg fehér lovon megtalálásához való ragaszkodás azonban valójában káros lehet, mert nem elérhető és nem fenntartható.

Minden ember tökéletlen, és még ha egy nő véletlenül talál is egy férfit, aki pillanatnyilag megmenti őt, nem tudja garantálni, hogy örökké boldog lesz. És ez komoly veszélye a Herceg és a „Boldog vég” utáni vágyódásnak – attól, hogy a nő mástól várja, hogy boldoggá tegye, megfosztja magát minden személyes hatalomtól, és tehetetlen áldozattá változik.

A legjobb, ha a nő tisztázza, mit akar egy férfitól, és hogyan szeretné érezni magát egy kapcsolatban. Ezután törekedjen rá, de ne feledje, senki más nem tudja teljesen boldoggá tenni.

Egy nőnek érdemes arra koncentrálni az életben, hogy önmagát tegye boldoggá, hogy elégedett legyen magával, majd keressen egy olyan férfit, aki önmagában is boldog – és ha két boldog ember összejön, még boldogabbá válhatnak.

Ez jobb garancia arra, hogy boldogan éljen, míg meg nem hal, mint egy bajba jutott leányzót játszani, aki egy hercegre vár, aki talán soha nem jelenik meg.

nyitókép: Image by freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.