Új cica a háznál? Így erősíthetjük meg a kötődést

Bármely új szőrös barátnál – legyen az macska vagy kutya – a kötődés rendkívül fontos. A tudomány kimutatta, hogy az állatoknak van személyiségük, vannak gondolataik és érzelmeik. Tehát épp úgy, ahogy emberrel barátkozunk, egy állat esetében is időt kell szánnunk új állattársunk megismerésére, a bizalmi kapcsolat kialakítására, és többet meg kell tudnunk az állat egyedi temperamentumáról is.

Egy kutyussal könnyű kapcsolatot teremteni, a macskák azonban nehezebb esetek. A macskák ugyanis köztudottan független lények, de nem kell kétségbe esni – ők is szeretnének barátkozni velünk, de csak a saját ütemükben.

via GIPHY


Vegyük kézbe – de erőltetni nem kell

A tudomány megállapította, hogy az emberek nem tudnak ellenállni annak a késztetésnek, hogy bébi állatokat – például kiscicákat – öleljenek. Szerencsére a legjobb módja annak, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a cicával, ha kézbe vesszük, és megsimogatjuk. Ölben is tarthatjuk, mondjuk filmnézés közben.

A kézben tartás és simogatás barátságosabbá teheti a cicákat, ám vigyázni kell, ha nem akarja, ne erőltessük.

Fő a türelem

Ha a hozott cica azonnal beszalad az ágy alá, az teljesen rendben van. Hagyni kell, hadd jöjjön ki akkor, amikor készen áll rá. Üldözni vagy kikényszeríteni egy rejtekhelyről nem kell, az csak bizalmatlanságot ébreszt benne.

via GIPHY


Ha valóban kötődni szeretnénk egy újonnan fogadott macskához, különösen egy idősebb cicához, hagyjunk neki egy kis helyet. Hagyjuk, hogy ő hozza meg a döntéseket. Legjobb, ha megvárjuk, amíg a cica jön hozzánk amikor szeretetre vágyik, és hagyjuk, hogy megmutassa, hogy kapcsolatba akar lépni. Ha így teszünk, erősebb lesz a kötődés.

Figyeljünk a testbeszédre

Ha a macska egyáltalán nincs abban a hangulatban, hogy simogassuk, tartsuk vagy egyáltalán megérintsük, akkor ezt a testbeszédével közli velünk. A macskák esetében a boldogtalanság jele lehet a „lapított fül, az agresszíven rángatózó farok és a rendkívül kitágult pupillák”.

Készítsünk elő neki saját helyet, ahová visszavonulhat, ez különösen fontos egy félős cica esetében. Azáltal, hogy kezdettől fogva biztonságban érezheti magát az otthonában, nagyobb az esélye, hogy felveszi a kapcsolatot velünk.

Figyeljünk arra, hogy a cica tudja meg, ki eteti

via GIPHY

Az egyik leggyorsabb módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a macskával, ha a cica összekapcsol minket az étellel. Győződjünk meg róla, hogy a macska látja, hogy mi adjuk neki az ételt. Ha az ételes tál csak úgy titokzatosan megjelenik a padlón, ő nem fogja összekapcsolni velünk.

Használjunk játékot

A macskáknak biológiai játékigényük van, ezért próbáljunk ki különféle játékokat, nézzük meg, hogy a macska melyiket szereti a legjobban. Nem kell sokat költeni divatos játékokra – a cicák általában olyan dolgokkal szeretnek játszani, amik megtalálhatók a ház körül, például dobozok vagy papírtörlő tekercs.

A macskák szeretnek ragadozók lenni. Az egyik módja annak, hogy ragadozónak érezzék magukat, ha pálcajátékot használunk. A pálcajátékok interaktívak, jól növelik a cicák önbizalmát.

via GIPHY

A legfontosabb, hogy ne feledjük: a cicának valóban megvannak a maga személyiségjegyei, és ezt meg kell őrizni. Ha tiszteletben tartjuk egy macska határait, szükségleteit és vágyait, akkor a legjobb barátok lehetünk.

nyitókép: Image By vecstock

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.