Passzív-agresszív vagy? Egy gyors kvízből megtudhatod!

Egyik nap kedves a másikon kiállhatatlan vagy sértetten visszavonul? Vele az élet olyan, mintha egy állandó érzelmi hullámvasúton ülnél? Akkor ő biztosan passzív-agresszív viselkedésű ember.

A passzív-agresszív viselkedés egy indirekt viselkedési forma. Általában azokból a negatív érzésekből fakad, amik nincsenek nyíltan kifejezve. Az ilyen viselkedésű ember ugyanis legtöbbször nem mutatja ki ősszintén és nyíltan a dühét, haragját senkivel és semmivel kapcsolatban, hanem ezeket az érzéseket igyekszik eltitkolni, elfedni. Ez a fajta viselkedés azonban nem szül megoldást, sőt, inkább nehezíti a helyzetet, hiszen a negatív érzések el vannak kendőzve, de ott lappanganak a mélyben.

A passzív-agresszív viselkedés specifikus jelei a következők:

  • Neheztelés és ellenállás mások igényeivel szemben, különösen a tekintélyes pozícióban lévő emberek igényeivel szemben
  • Cinikus, mogorva vagy ellenséges hozzáállás
  • Gyakori panaszok arról, hogy alulértékelték vagy becsapták

Bár a passzív-agresszív viselkedés különféle mentális egészségi állapotok jellemzője lehet, nem tekinthető különálló mentális betegségnek. Ennek ellenére nagyon zavaróan hathat mindenféle emberi kapcsolatra, és nehézségeket okozhat a munkában. 

Ha úgy érzed, a környezetedben van passzív-agresszív személy, esetleg gyanakszol, hogy te lehetsz az, érdemes kitöltened a tesztet.

Haragot érzek, ha az emberek nem úgy csinálnak valamit, ahogy én szeretném, de mégsem beszélem meg velük.
Általában nagyon együttműködő ember vagyok.
Vágyat érzek arra, hogy összetörjek dolgokat, amikor egyedül vagyok.
Nyíltan ki tudom fejezni az érzelmeimet.
Ha nem szeretek egy munkaprojektet, hajlamos vagyok aláásni azt a határidők elmulasztásával, késéssel, rossz munkával stb.
Idegesít, ha a munkatársaim vagy a barátaim kérnek valamit.

Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolása után kiderül, hajlamos vagy-e a passzív-agresszív viselkedésre, vagy sem.

Teszt ITT.

Eredmények:

Ha 18 alatti a pontszámod, akkor nagyon kevés vagy egyáltalán nincs passzív-agresszív hajlamod. Ha azonban nagyon neheztelsz másokra, olykor hajlamos vagy a passzív-agresszív viselkedés bevetésére. Ha a pontszámod közelebb van a 18-hoz, biztosan emlékszel az életedből több olyan alkalomra, amikor passzív-agresszív taktikát alkalmaztál. Összességében azonban ez a viselkedés nem jellemző rád.

Ha 19-36 pontot szereztél, akkor te azok közé tartozol, akik rendszeresen alkalmaznak passzív-agresszív viselkedést céljaik elérése vagy elégedetlenségük kifejezése érdekében. Ne feledd, hogy ez a fajta viselkedés nemcsak mérgező, hanem terméketlen is.

Ha 36 feletti pontszámot értél el, akkor te valószínűleg rendszeresen vagy passzív-agresszív. A passzív-agresszív viselkedés önmagában nem orvosi rendellenesség, de ha hatékonyabban szeretnél kommunikálni, érdemes egy terapeutával beszélned.

nyitókép: Image by Freepik


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.