Ha felelős sofőr vagy, jó, ha van fedélzeti kamerád – a MiVue™ 886-ot teszteltük

Életünkben mindennapos lett az állandó rohanás. Rohanunk dolgozni, ügyeket intézni, rohanunk a gyerekért. Mindezt gyakran kocsival, így nem csoda, hogy az utakon egyre több az autó – és az ideges, kapkodó sofőr. Mindezeket figyelembe véve egyre gyakoribbak a kényes helyzetek, a váratlan szituációk, a balesetek.

Ahhoz, hogy viszonylag biztonságban legyünk az úton, mindenképpen szükség van egy műszakilag megfelelő állapotú autóra, kiváló reflexekre, rutinra, hidegvérre és egy menetrögzítő kamerára.

Igen, jól olvasod. Ma már létszükséglet, hogy az autód fel legyen szerelve egy kiváló minőségű fedélzeti kamerával. Ki is fejtem, miért:

(Alább szponzorált tartalmat olvashattok)

Image by diana.grytsku on Freepik

Bizonyíték

Az utakon, a parkolóban, forgalomban és várakozás közben egyaránt történhetnek vitatott helyzetek. Bejön eléd egy autó a körforgalomban. Kivág, satufékezésre késztet, direkt szórakozik? Ha nincsen szemtanú, nem sok mindent tehetsz, hogy a károd bizonyítsd. A fedélzeti kamera azonban olyan, mint egy szemtanú – rögzít és bizonyít. Magyarországon a jogi eljárások során jellemzően elfogadják a menetrögzítő kamerával készült felvételeket, így a vitás helyzetek felelősségének eldöntéséhez egyértelműen jó, ha videóval tudod alátámasztani állításaidat.

Rekonstruál éjjel-nappal

Egy menetrögzítő kamera, mint például amilyen a MiVue™ 886, nem csak menet közben véd meg. Akkor is működésbe lép, ha te nem vagy az autóban – és felvételt készít (Smartbox III, extraként megvehető kábel használatával). Horpadás van reggel az autódon a házad előtt? Neked tolatnak a bevásárlás ideje alatt? Ha tudatos és felelősségteljes sofőr vagy, akkor fel van szerelve az autódban egy menetrögzítő kamera, ami elkészíti a felvételeket és rekonstruálja az eseményeket akár éjszaka, rossz látási viszonyok között is.

Óvatosságra int

Egy menetrögzítő kamera jól látható, a legtöbb ember pedig tisztában vannak azzal, hogy akkor is aktív szemek, ha a tulajdonos éppen nincs az autóban. Így megvédhetik a járművedet a rongálástól, de a közlekedés során is sokan körültekintőbben vezetnek, ha tudják, hogy előttük vagy mögöttük kamerával felszerelt autó halad.

Sőt, még te magad is kicsit megfontoltabb leszel, ha kamera működik az autóban.

Kezdő sofőrök segítsége

Friss jogosítvánnyal, rutintalanul még könnyen kétes helyzetekbe csöppenhet az ember, amiről utólag nehéz felidézni, pontosan mi történt, ki volt a hibás, mit lehetett volna másképp csinálni. Nagy segítség lehet otthon, utólag megnézni és esetleg egy másik sofőrrel kielemezni az adott szituációt.

Élményeket rögzít

Csodaszép utakon robogsz a Balatonnál, vagy a Bakony, Pilis, Mátra erői újain haladsz, és azt kívánod, bár visszanézhetnéd a pillanatot? Ha van fedélzeti kamerád, megteheted, hiszen ez a nagyszerű eszköz segít abban, hogy utazást nagyszerű élménnyé és emlékké változtassa.

Az tehát már bizonyos, hogy a fedélzeti kamera létszükséglet. Ám ebből is, mint a legtöbb műszaki eszközből, érdemes megbízható, jó minőséget választani. Ilyen a MiVue 886 csúcskategóriás fedélzeti kamera a Mio-tól. A márka ismerősen csengő név lehet az autós elektronikai kiegészítőt vásárlók számára, fedélzeti kamerája sem okoz csalódást.

Mi is kipróbáltuk.

Lássunk néhány fontosabb műszaki adatot:

Hibátlan képalkotás és zökkenőmentes csatlakozási lehetőségek az optimális biztonság érdekében

  • 1/1.8” large sensor
  • Túllépi az elvárásokat: rendkívüli 4K tisztaság
  • 160°-os széles látószögű objektív
  • Élesebb képek HDR felvétellel
  • Full HD 1080P/120fps lassított módban
  • Beépített nagy sebességű Wi-Fi 5 & Bluetooth
  • Sebességmérő kamera figyelmeztetés átlagértékekkel
    (további adatok ITT)

Amit ki tudunk emelni:

A kamera szenzor mérete 1/1.8”, fényereje f/1.7. Ezeknek köszönhetően kiváló minőségű felvételeket készít nem csak nappal, de éjjel, vagy rosszabb látási viszonyok között is. A látószög 160 fok, így minden részlet látható a képen.

A maximális felbontás 4K (2160p) is lehet, de 1440p-ben, 30 fps sebesség mellett bekapcsolható a HDR funkció is, amely nagy segítség ha rendszámot kell leolvasni egy videóról.

FullHD felbontásban másodpercenként 120 képkockát képes rögzíteni.

Előnyként elmondható, hogy a kamera GPS-vevő segítségével rögzíti a helyünket és a sebességünket felvétel közben. Bluetooth és WiFi komponensünk is van.

A MiVue 886-os térkép adatbázissal is rendelkezik, amelyben megvannak a fix helyre kitelepített traffipaxok, ezekhez közeledve a videókép helyett megjelenik a figyelmeztetés, mellette pedig a megengedett- és az aktuális sebességünk is.

Gyorsulásérzékelő szenzorok is vannak az eszközbe építve, ezek segítségével automatikusan ment vészhelyzeti videókat a kamera.

Fontos funkció a Smart és Passive Parking. A Smart segítségével érzékeli az eszköz a mozgást és ütést, a Passiv Parking pedig ütést érzékel, ha nem vagyunk az autóban, és valaki nekimegy vagy egyéb kárt okoz benne (Smartbox III, extraként megvehető kábel használatával). A teszt során a mi kameránk például rögzítette, ahogy egy ág rázuhant az autó motorháztetejére.
A beépített akkumulátor 48 órát képes passzív módon működni.

A MiVue 886-os manuálisan is indítható veszélyhelyzeti felvételi gombbal is rendelkezik. Ezeknél is kiváló a kép minősége, minden részlet tűéles a képeken, nem csak az előtér.

Ez a videó például ellenfényben készült, mégis minden kiválóan látszik.

Ami hátrány:

Memóriakártya nincsen a csomagban. Memóriakártyát legfeljebb 32-től 256 GB-ig rakhatunk bele, a microSD UHS-I/U3 szabványok szerinti modern kártya legyen, különben darabos lehet a videó.

Tudunk kell jól elhelyezni ezt a méretes kamerát a szélvédőnkön úgy, hogy az a felvételek szempontjából nagyjából jó helyen legyen, és ne is zavarjon minket a kilátásban. Ideális esetben a szélvédő középvonalába kellene felrögzíteni, mivel jobbra-balra forgatni nem lehet, de előre-hátra, illetve oldalra lehet billenteni, így lehet utólag korrigálni a kamera pozícióját. Arra is figyelni kell, hogy a kamera oda legyen felhelyezve, ahol az ablaktörlő töröl, különben esős időben a kamera nem készít megfelelő felvételeket.

A fedélzeti kamera tehát egyértelműen szükséges a mai közlekedésben. És ha jó minőséget keresünk, a MiVue 886-os jó választás.

Nyitókép: Image by senivpetro on Freepik + fedélzeti kamera

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.