Tornádó anyu – az első női szuperhősök egyike, aki klopfolóval és serpenyővel vette fel a harcot a bűnözőkkel

Vörös pokrócot terített vállára, kivágott a kedvenc szószos tálján két lyukat, és maszk gyanánt a fejére húzta azt. Kezében klopfolóval és serpenyővel vette fel a harcot a bűnözőkkel.
Ma Hunkel alias Tornádó anyu nem birtokolt szuperképességeket, de hihetetlen ereje és bátorsága mégis az egyik első szuperhősnővé tette. Hamarabb megszületett, mint Wonder Woman. Bár nem az Amazonok szigetéről érkezett, nem is vette magát olyan komolyan, mint híres társa, pedig majdnem bekerült ő is az Igazságosztók ligájába…

Na de kezdjük az elején!

1939. júniusában egy hazánkban kevésbé ismert, de Amerikában nagy sikert aratott képregény egyik mellékszereplőjeként született meg. Mivel igen népszerű lett, alig egy évvel később saját képregény sorozatot kapott. Ma Hunkel létjogosultságát Superman tette lehetővé, hiszen mikor elindult a képregény őrület, azon belül is a szuperhősök kora, nyilvánvalóvá vált, hogy parodizálni is lehet az újdonsült hírességeket.

A Firkász fiú, amiben Tornádó anyu is bemutatkozott, az alkotó, Stephen Mayer önéletrajzi ihletésű képregénye volt. Önirónia, amiben a fiú azon fáradozik, hogy híres képregény rajzoló legyen. Firkász népszerű is lett, miközben egy kis boltot is üzemeltetett Ma Hunkellel. Amikor védelmi pénzért bűnözők jöttek hozzájuk, ők megtagadták a fizetést, ezért Ma Hunkel fiát és lányát elrabolták. Ám amikor az a rendőrséghez fordult, a rendőrök a kisujjukat sem mozdították.

Ezen felháborodva gondolkodott Ma a fia szobájában, s eközben meglátta annak egyik nagy kedvencét, a Zöld Lámpás képregényét. Hamarosan megszületett a terve, ő bizony a maga kezébe veszi a sorsát és kiszabadítja gyermekeit. Az otthonában rendelkezésére álló dolgokból sebtében alakította ki ruháját. A pokróc már úgyis régi volt, a szószos tál is megért a cserére, a többi eszközzel pedig jó nagyot lehetett csapni.

Tornádó anyu, mint azt sejteni lehet, ki is szabadította gyermekeit. A sikeren felbuzdulva ő lett a botcsinálta nagyvárosi hős, akire az Igazságosztók is felfigyeltek. A belépője azonban rosszul sikerült, mert mint minden valamire való hős, ő is az ablakon keresztül érkezett a főhadiszállásra. A mutatvány közben azonban lecsúszott a nadrágja, ami miatt nevetség tárgya lett, és végül nem vették fel a tagok közé.

Különösebben nem bánta, 1944-ben sok másik szuperhőssel egyetemben nyugdíjazták. Csak 1986-ban hallottunk róla újra egy Firkász részben, amit még eredeti alkotója jegyzett. Aztán megint eltűnt és csak 2005-ben került elő, mint Ciklon nagymamája.


Ciklon rokonaként az Igazságosztók főhadiszállására került. Már csak nagyon ritkán vette fel a mások által csak Piros Paradicsomként emlegetett jelmezét. Helyette szakácsnőként tevékenykedett. Ő kosztolta az Igazságosztókat. Ezért és múltbeli érdemeiért 60 év után a liga tiszteletbeli tagjának választották meg. 

Tornádó anyu 2011-ben tűnt el végleg, hogy egy új generációs Vörös Tornádó lépjen helyébe. Benne már semmi nevetséges sincs, és az is biztos, hogy férfi. Tornádó anyu ugyanis az egyik első olyan szuperhős volt, aki férfivá maszkírozta magát, hogy komolyan vegyék. Persze az ütőeszközei árulkodtak róla, de ő nem bánta, mert ha valaki szóvá tette azt, erejének köszönhetően gyorsan helyre tette a dolgokat… és a világ jobb lett általa. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.