5 kérdés, amit az érzelmileg intelligens emberek soha nem tennének fel

Nagy családi rendezvények, esküvők, osztálytalálkozók – csupa olyan rendezvény, ami bár lehet élvezetes, szinte biztosan együtt jár kellemetlen kérdések sorával azzal kapcsolatban, hogy mit értünk el (vagy mit nem értünk el) az évek során.

A nyers, kínos és közvetlen megjegyzéseket általában az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezők teszik fel, akik nem veszik észre, mi az, amit nem kéne kimondani.

Íme öt olyan kérdés, amit nem kellene megkérdezni:

Image by Freepik


Mikor lesz végre igazi munkád?

Újságíróként tőlem is kérdezték már ezt, mert nem járok el itthonról, és nem pontosan reggel 8-tól délután 4-ig tart a munkaidőm.

Ebben a kérdésben sok az ítélet. Talán az irigység is, mivel kívülről úgy tűnik, nincs munka, nincs kötöttség, nincs felelősség. Aki kérdezi, szinte biztosan nem elégedett a saját munkájával, és a saját frusztráltságát vezeti le azzal, hogy a másikat akarja kínos helyzetbe hozni. Akármi is az ok, ez egyike azoknak a kérdéseknek, amit nem illik feltenni.

Mikor lesz gyereked?

Ez az a kérdés, amit nem szabad megkérdezni, és az érzelmileg intelligens emberek nem is teszik. Hiszen tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mindenkinek mások a körülményei, más a háttere, és soha nem lehet tudni, milyen sebeket tép fel egy ilyen kérdés.

Egyes párok nem akarnak gyereket. Mások meddőséggel vagy egészségügyi problémákkal küzdenek, amelyek megnehezítik a gyermekvállalás esélyét. Vannak olyanok is, akik minden nap azzal a dilemmával néznek szembe, vállaljanak-e gyereket vagy sem. Senkinek semmi köze ahhoz, kinek mikor érkezik az életébe gyermek, ezért ezt firtatni sem illik.

Image by Freepik


Híztál/lefogytál?

Ez a kérdés – még ha akaratlan is – sértés. A megjelenéssel kapcsolatos megjegyzések ugyanis árthatnak az önbecsülésnek.

A „gyerek” kérdéshez hasonlóan sok körülmény befolyásolja valaki súlyát. Depresszió, betegség, szerelem, aktív sport, étvágytalanság, túlzott evés – soha nem lehet tudni. És dicsérni valakit a fogyásáért (vagy hízásért), amikor nehéz körülményeken megy keresztül, mert lehet, hogy épp válik és azért fogyott, hihetetlenül bántó tud lenni.

Miért nem vagy még kapcsolatban?

Az érzelmileg intelligens emberek nem tesznek fel olyan kérdéseket, amik úgy kezdődnek, hogy „Miért nem vagy…” Bármikor, amikor egy ilyen kérdés elhangzik, azt sugallja, hogy valaki nincs ott, ahol lennie kellene, erre a feltételezésre pedig az emberek azonnal védekezővé válnak.

Mindenki más idővonalon mozog. Az életkörülmények is egyénenként változnak, és a preferenciák is eltérőek. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki kapcsolatot, házasságot akar, így tulajdonképpen emiatt kérdőre vonni nem túl szerencsés.

Mennyi a fizetésed?

A pénz általában tabutéma. Természetesen mindenki másképpen vélekedik a pénzről, ennek ellenére erről kérdezni nyers és igazán nem illendő. Nyugodtan lehet kérdezni előléptetésről, munkahelyi helyzetről, csak konkrét összegről nem.

Az érzelmileg intelligens emberek megértik, hogy megjegyzéseik és kérdéseik hatással vannak másokra. Tudják, hogy érdemesebb olyan kérdéseket feltenni, amik építenek egy kapcsolatot, nem pedig felbontanak.

nyitókép: Image by pressfoto on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.