Anyai kompetenciák, avagy 6 jellemző, amiben mi anyák verhetetlenek vagyunk

Az anyasággal egy új fejezet kezdődik az ember életében, és mint tudjuk a változások zöme jó. A számtalan álmatlan éjszaka, kialvatlanság, kétségbeesés és hatalmas felelősség ellenére is, az anyává válás is egy jó változás, ami rengeteg jó dolgot is hoz magával – például olyan szuperképességeket, amik kifejezetten az édesanyákra jellemzőek, az anyák erősségei, és mindegyikben ott lapulnak.

Hogy mikre gondolunk? Lássuk őket sorjában!

Image by Drazen Zigic on Freepik


Kiemelkedő szervező- és problémamegoldó képesség

Anya megoldja! Mindig! Okleveles logisztikusok és menedzsmentet tanult emberek is irigylik azt a kiemelkedő szervező- és problémamegoldó képességet, amivel egy édesanya bír. Profi abban, hogy összeegyeztesse a munkát és a családi életet. Vezeti a háztartást, egyben tartja a dolgokat. Igazi kaméleon, hiszen változatos szerepekben tündököl: anya, feleség, nő, munkavállaló, barátnő, konyhatündér, sportoló egy személyben. Mert meg tudja valósítani.

Priorizálás és elengedés képessége

Ez a képesség nem az anyasággal egy időben születik. Inkább a tanulási folyamat része. A nap továbbra is 24 órából áll, de jelentős szerep jut a gyermeknek és a gyereknevelésnek. Így viszont felerősödik a késztetés, hogy fontossági sorrendet állítson fel az anya. Az előző pontban megfogalmazott kaméleonszerepeknek nem kell csorbulniuk, csak a prioritás változik meg. Például a sportoló nő, aki eddig minden vasárnap reggel 10 km-t futott, továbbra is szereti az aktív időtöltést, de lehet, hogy már egy családi kirándulással és túrával is ugyanolyan boldog.

Az elengedés képessége is lehet egy anyuka szuperereje. A vasalásra lehet úri hóbortként tekinteni, a vasalót pedig száműzni a háztartási eszközökből. Elfogadható, ha vannak olyan napok, amikor mirelit pizza kerül az asztalra 3 fogásos menü helyett.

Célorientáltság

Egy anya mindennapjait a hatékonyság és az eredményesség jellemzi. Minimális idő alatt kell a legtöbbet kihoznia a dolgokból.

Ha dolgozó édesanyáról van szó, akkor a gyors és pontos munkavégzés elengedhetetlen. Egyfajta motiváció, hiszen időben be kell fejezni a napi munkafeladatokat, hogy a délután hátralevő részét a gyermekkel lehessen tölteni. Egy anyánál ezért működőképes a részmunkaidő és az otthoni munkavégzés, mert az eredményességen van a hangsúly és nem a munkaórák számán.

A célorientáltság jellemzi a kisgyermekkel még otthon lévő édesanyákat is. A napi feladatoknál vannak olyanok, amit csak a kicsi alvásidejében lehet vagy kell elvégezni, és ilyenkor bizony ketyeg az óra.

Nyitottság az újra

Egy gyermek érkezésével egy teljesen új élet veszi kezdetét a nő esetében is. Ez pedig teljes fordulatot képes generálni. Sokan ilyenkor szereznek új végzettséget vagy teljesen más karrierútban kezdenek el gondolkodni. Egyrészről nem félnek a változástól, másrészről egy jobban összeegyeztethető lehetőséget keresnek, ami a gyereknevelés szempontjából előnyösebb. A terhelhetőség és a jó alkalmazkodó képesség felkerül a kompetenciák listájára. Az anyák értékes és lojális munkaerőkké válnak, hiszen a családi biztonság megteremtése fontos a számukra.

Az újdonságoknál az anyák a technikai vívmányok éllovasai, hiszen minden élethelyzetre tudnak mondani egy applikációt és maximálisan kihasználják a digitális világ nyújtotta előnyöket.


Segítségnyújtás és tanácsadás

Az anyákra különösen jellemző, hogy szeretnek előre tájékozódni és felkészülni egy-egy témában, mielőtt a valóságban is lecsap a jelenség. Az anyaság útján szerzett tapasztalataikat és kreatív ötleteiket szeretik megosztani más anyukákkal, mindig van véleményük. Virtuális csapatjátékosok, akik szívesen látják el tanácsokkal és segítséggel anyatársaikat.

Zöld szemlélet

Egy anyánál a zöld értékek nemcsak elméletben léteznek, hanem a gyakorlatban is. Érzik a környezeti változásokat, értik a bolygó törékenységét, de a gyermekük számára szeretnék biztosítani a jövőt, egy élhető bolygót. Az édesanyák hiszik, hogy az egyén is nagyon sokat tud tenni a fenntarthatóságért. Egy gyerek számára pedig a példamutatás a legjobb módja, hogy hasonló szemlélettel éljen. Az ökonevelés révén természetessé válik a mindennapokba könnyen megvalósítható környezeti odafigyelés, mint például a szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen egy mini balkongazdaság fenntartása.

nyitókép: Image by ArthurHidden on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.