Nem kell semmiről lemondani, ami finom, csak megfelelő lisztből kell megsütni

Tagadhatatlan, hogy a karácsony egyik ikonikus süteménye a bejgli. Ahogy Kevin nélkül, úgy bejgli nélkül sincs karácsony, de persze nem hiányozhatnak az étkezőasztalról az egyéb isteni sütemények, például a mézeskalács sem.

Sokan azonban csak nézzük, de nem ehetjük a finomságokat – ki azért, mert gluténérzékeny, ki pedig azért, mert szigorú diétát tart, amibe a fehér liszttel készült sütemények nem férnek bele.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok…

A problémára jelenthet hatékony megoldást a gluténmentes liszt. A speciális lisztkeverékek ma már könnyen beszerezhetők, például a LISZTMIX.com weboldalán is, s használatukkal a gluténérzékenyeknek, diétázóknak nem kell a sütemények élvezetéről lemondaniuk.

Gluténmentes lisztekről és egyéb speciális lisztkeverékekről, ezek előnyeiről és felhasználásáról beszélgettem Pál Hajnalkával és Kis Ádámmal, a LisztMIX lisztkeverékek megálmodóival, a LisztMIX gluténmentes webáruház tulajdonosaival, akik számtalan hasznos információt és egy isteni mini mákos bejgli receptet is megosztottak velem.

Egyértelműen észrevehető, tapasztalható, hogy napjainkban egyre nagyobb az igény a fehér liszten túl másfajta lisztekre is. Mi ennek a fő oka?

Egyértelműen az, hogy manapság szinte trenddé vált a gluténmentes étkezés. Mindenki más okból, de igyekszik kiiktatni a glutént az étkezéséből. Van, aki érzékeny rá, észreveszi, hogy az emésztésével nem stimmel valami, esetleg puffad, ezért igyekszik a fehér lisztet és a vele készült ételeket kiiktatni az étrendjéből, más fogyni szeretne, vannak akik panaszaikról gasztroenterológussal, dietetikussal konzultálva döntenek a fehér liszt elhagyása mellett. Ők alternatívaként másfajta lisztet keresnek.

Milyen egyéb lehetőségek közül választhat, aki nem akar fehér lisztet használni?

Szerencsére a paletta széles, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő alternatívát. Nálunk, a LisztMIX gluténmentes webáruházban többféle gluténmentes lisztkeverék is megtalálható, amelyek mindegyike gluténmentes, gmo-mentes, szójamentes és kukoricamentes, valamint többsége laktózmentes és tejmentes! Mindemellett a lisztek tartósítószermentes keverékek és vannak köztük vegán termékek is, így azoknak is ajánljuk, akik életmódváltás előtt állnak, vagy szeretnének egészséges étrendet kialakítani a mindennapokban.

Azoknak az édesszájúaknak, akik figyelnek a kalóriabevitelre és a szénhidráttartalomra, cukormentes lisztkeveréket is tudunk kínálni, melyek hozzáadott cukor nélkül készülnek. Létezik külön palacsinta és waffel lisztkeverék is, ami szintén teljesen cukormentes.

Csak édes sütik elkészítésére alkalmasak ezek a lisztek?

Természetesen nem csak sütemények, hanem kiváló gluténmentes kenyér, snackek, pogácsa, lángos vagy pizza is elkészíhető lisztjeinkből. Weboldalunkon ehhez segítséget is adunk: saját receptjeink mellett már Átol Tibor gluténmentes séf által fejlesztett receptek is megtalálhatóak nálunk.

Kisebb mennyiségekkel is kedveskedtek a vásárlóitoknak…

Igazodva az igényekhez, lisztjeink 500 g-os és 1kg-os kiszerelésben is kaphatóak, így kisebb mennyiségben is bárki kipróbálhatja őket.

Mit érdemes tudni ezekről a lisztkeverékekről?

Ezeknek az előre elkészített keverékeknek köszönhetően pillanatok alatt bármilyen gluténmentes kenyér, pizza, snack, muffin, de akármelyik másik süti is elkészíthető otthon. Különösebb előkészületek sem szükségesek.

A pék- és egyéb sütemények elkészítése egyszerű, csupán néhány összetevőt kell még hozzá beszerezni, és mindenki saját ízlésének megfelelően alakíthatja a tészták ízesítését. A nálunk vásárolt termékekhez természetesen egyedi fejlesztésű recepteket is biztosítunk, mely lépésről lépésre minden folyamatot elmagyaráz, hogy a sütögetés tényleg élmény legyen mindenki számára. Termékeink szigorúan ellenőrzött körülmények között, kizárólag gluténmentes alapanyagokat feldolgozó üzemben készülnek. 

Az alapreceptjeink nagyon egyszerűek, minimális hozzávaló szükséges hozzájuk, így időt és pénzt is spórolnak a vásárlóink. Egy kilogramm lisztkeverékből például 4 darab kenyeret tudnak megsütni. 

Az ízélmény pedig fantasztikus, utánozhatatlan, amit a következő, isteni bejgli receptünk is bizonyít:

Gluténmentes mini mákos bejgli:

Hozzávalók a tésztához (6 mini rudacska):

  • 300 gramm gluténmentes KALÁCS MIX  
  • 36 gramm barna nádcukor
  • 5 gramm instant élesztő
  • 10 gramm laktózmentes, olvasztott vaj
  • 130 ml laktózmentes, hideg tej
  • 1 db M-es méretű tojás (kb. 50 gramm)
  • + 1 db tojássárgája 1 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez

+TIPP: ha száraznak érzed a mákot, tegyél bele egy kevés tejet még! De ne folyjon a töltelék, csak jól kenhető legyen!

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a mákos tölteléket, amely majd szobahőmérsékleten elhűl és mire a tészta elkészül már pont ideális hőmérsékletű lesz ahhoz, hogy a tésztába tudd tölteni.
A MÁK KIVÉTELÉVEL a töltelék hozzávalóit keverd össze egy lábasban és folyamatos kevergetés mellett főzd addig, míg a cukor el nem olvad. Vedd le a tűzhelyről és kavard bele a darált mákot.

A tészta elkészítése pedig az alábbiak szerint történjen: egy tálba öntsd bele a 300 grammnyi gluténmentes KALÁCS MIX lisztkeveréket, az instant élesztőt, a cukrot, ezután pedig a nedves összetevőket add hozzá, majd robotgép segítségével dagaszd ki a tésztát 5 perc alatt. A tésztát vedd ki a tálból, tedd rizsliszttel megszórt szilikon nyújtólapra, párszor még gyúrd át, ezután oszd el a tésztát pontosan 6 részre! Nyújtsd ki mindegyiket téglalap alakúra – kb. 20 x 18 cm-esek legyenek. A nyújtáshoz szintén használj minimális rizslisztet. Oszlasd el egyenletesen a kihűlt, 6 részre elosztott tölteléket, ügyelve arra, hogy a tészta ne nyomódjon, ne sérüljön meg.

Tekerd fel a tésztát a hosszabbik oldalánál! Figyelj arra, hogy a tekerésnek a vége mindenképpen alulra kerüljön!

Helyezd el a mini bejgli rudacskákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd villával vagy tűvel szurkáld meg őket, és a tejjel elkevert tojássárgájával szépen kend le a tetejüket. Rakd be a tepsit az 50 fokra előmelegített sütőbe kelesztésre, mégpedig 50 percre.

Ha letelt az 50 perc, akkor kapcsold át a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütési funkció), és 20 perc alatt süsd készre a bejgliket. Ha kihűlt, egy kevés porcukorral szórd meg, vágd fel és fogyaszd egészséggel!

Érdekelnek a lisztkeverékek? Kíváncsi lettél a többi receptre? Látogass el a LisztMIX gluténmentes webáruház oldalára, és szemezgess kedvedre.


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.