A nagy dilemma: otthon elkészített ételek vagy éttermi látogatás?

Ugyan ki ne szeretne étterembe vagy éppen kávézóba járni? Szinte mindannyian, hiszen az étteremnek van egy kellemes hangulata, amely érthető módon mindenkit látogatásra ösztönöz. Emellett természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy ha kimozdulunk otthonról, és ebédre vagy éppen vacsorára egy beülős helyet választunk, akkor a finom falatok és az ízélmény is elsődleges szerepet játszik.

Mégis sokszor alakul úgy az élet, hogy az addig jónak tűnő ötletünket hirtelen megkérdőjelezzük: tényleg étterembe menjünk hétvégén a barátokkal enni egy jót, vagy főzzünk otthon inkább, megtakarítva ezzel pár ezer forintot, vagy csapjunk bele a lecsóba és adjuk át magunkat az élvezeteknek?

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Nehéz dilemma ez a témakör, hiszen mind az otthoni, mind az éttermi étkezés mellett és ellen kapásból több pozitívumot és negatívumot is fel tudunk sorolni.

Éppen ezért most azt fogjuk még jobban megvizsgálni, hogy milyenek érvek és ellenérvek szólnak az otthoni és az éttermi étkezés mellett és ellen.

Egy alternatívnak tűnő megoldás: ételrendelés

A házhoz szállítás vitathatatlanul legnagyobb előnye az időspórolás. Egy percet sem kell a konyhában töltened, mégis meleg ételhez jutsz, ráadásul a család minden tagja különböző ételt ehet, ízlés szerint. Sokan nem szívesen eszik ugyanazt az ételt napokig, az ételrendelés ezt a gondot is megoldja, garantált, hogy minden nap más kerül a tányérunkra.

Könnyebbség, hogy nem kell folyton azzal törődni, hogy milyen alapanyag van otthon, és köszönhetően az éttermek színes kínálatának – a magyaros konyhától a keleti fogásokig – tényleg mindent beszerezhetsz néhány kattintással a laptopodról.

Ellenérvként mindennek az anyagi vonzatát említik a legtöbben: tény, hogy egy többszemélyes háztartásra ez nagyobb pénzügyi terhet ró, mint a főzés. Ha azonban egyedül élsz, nem biztos, hogy a rendeléssel többet költesz, mintha bonyolult, sok alapanyagból készülő ételt főzöl magadnak.

Kép forrása: Pexels

Ellenérvek a rendeléssel kapcsolatban

  • Nem tudhatod pontosan, hogy a házhoz szállított étel milyen minőségű alapanyagokból készül.
  • Nem biztos, hogy a megrendelt és kiválasztott étel pontosan olyan lesz, mint amilyenre számítasz.
  • Alaposan utána kell kérdezned az allergéneknek, ha glutén vagy éppen laktózérzékeny vagy.

Az otthoni étkezés előnye

  • A főzés fejlesztheti a kreativitást

Aki napi rendszerességgel saját maga készíti az ételeit, tudja, hogy nem egyszerű összehangolni az egész család ízlését sőt, ha nem akarunk naponta boltba járni, úgy kell kitalálni a napi menüt is, hogy minden hozzávaló eleve legyen a háztartásunkban.

  • Az kerül a tányérodra, amit szeretnél

Ha az ember minőségi alapanyagokból akar főzni, akkor azonban már magánál a termékek összeválogatásánál is magasabb költségekkel számolhat, mintha rendelést adott volna le, viszont vitathatatlan előny, hogy egészen biztosan az, és olyan kerül a tányérodra, amit fenntartás nélkül elfogyasztasz.

  • Kikapcsolódás

A főzés előnyeként említhető meg, hogy ha szívesen csinálod, remek szabadidős, sőt családi program is lehet, fejleszti a kreativitásodat is, ráadásul jó érzés, amikor a szeretteid boldogan fogyasztják a munkád gyümölcsét.

Kép forrása: Pexels

Az otthoni étkezés hátrányai

A gyors egytálételek idő-, és költséghatékonyság szempontjából szuper választást jelenthetnek. A hátrányuk ugyanaz, mint ami az előnyük; egy füst alatt hatalmas adagot el tudsz készíteni, a kérdés, hogy másnap vagy harmadnap is olyan kapós lesz-e az étel, mint amikor elkészül.

Az éttermi étkezés előnyei

  1. Különleges fogásokat próbálhatsz ki, megismerheted a nemzetek konyháit.
  2. Extra odafigyelést, kiszolgálást kapsz.

Az éttermi étkezés hátrányai

  1. Nem biztos, hogy azt kapod, amire számítasz.
  2. Sokszor jóval drágább, mint az otthoni főzés.
  3. Vegánoknak és étel allergiával küzdőknek nehezebb lehet a választás egy étteremben.
Kép forrása: Pexels

Kérdések, amelyeket mindig tegyél fel magadnak ha főznél vagy étteremben ennél

  • Egészséges legyen az étel?
  • Olcsót szeretnék, vagy belefér a drágább is?
  • Könnyen beszerezhető legyen az alapanyag?
  • Különleges legyen, vagy hétköznapira vágyom?
  • Környezetkímélő csomagolású legyen?

Amennyiben megvannak a jelenlegi élet helyzetünk legmegfelelőbb paraméterei, máris elindulhatunk a megoldás felé.

Ha egy igazán jó éttermet választanál

Nálunk, a Hoppá! Bistroban új szintre helyeződik a vendégélmény, hiszen minden kérésnek igyekszünk eleget tenni. Folyamatosan megújuló heti menüinkkel új ízeket és ételsorokat csempészünk a vendégeink életébe.

Téged is arra biztatnánk, hogy ne félj megújulni és kilépni a komfortzónádból, már ami az új ízeket és a különleges ételeket illeti! Várunk szeretettel!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.