3 húsvéti dekorációs ötlet háztartási újrahasznosításból

Az ünnepi készülődés része, hogy előkerülhet a kreatív énünk és saját kezűleg készíthetünk dekorációkat. Két olyan kelléket választottunk most, amik alapjáraton a kukában landolnának szemétként, most viszont környezetbarát és költséghatékony módon új életre kelnek.

A húsvét ikonikus jelképe a tojás. Akár a főtt sonka kísérőjéről van szó, akár az ünnepi süteményről, biztosan a hozzávalók listáján van. Ilyenkor rengeteg tojáshéj keletkezik, amiknek nem feltétlenül kell szemétként végezniük. Nézzük meg, hogy hogyan hasznosíthatjuk őket, hogyan lehetnek a nyuszifüles ünnep díszítőelemei. Hoztunk egy ötletet a kiürült konzervdobozok húsvéti köntösbe bújtatásához is.

Gyertya és asztaldísz tojáshéjból

#1 A tojások feltörésénél próbáljuk ⅔ és ⅓ arányban törni a héjakat, majd mossuk át őket ecetes vízzel és hagyjuk megszáradni.

#2 Egy tojástartóba ültessük bele a ⅔-os nagyobb tojáshéjakat. Szükségünk lesz még fogpiszkálóra, kanócra és viaszra. Kanócot hobbiboltból szerezhetünk be, akár talpas, akár méterben vásárolható kiszerelésben. A viasznál dolgozhatunk maradék viaszból vagy egész gyertyákat is olvaszhatunk. Választhatunk illatos változatokat is, például csokoládé, vanília, édes sütemény.

#3 A kanócokat feltekerjük a fogpiszkálóra úgy, hogy az aljuk a tojáshéj aljában pihenjen. A fogpiszkálókat pedig lazán, mégis stabilan ráfektetjük keresztben a tojáshéjakra.

#4 A legjobb, ha egy üres konzervdobozban olvasztjuk fel a viaszdarabokat. Vigyázzunk, a melegítés során nagyon felforrósodik a doboz is. Nehogy megégessük magunkat!

#5 Jöhet az olvasztott viasz tojáshéjakba öntése. Ha ez megvan, pihentetjük őket, amíg a viasz újra megszilárdul.

#6 A fogpiszkálókat húzzuk ki a feltekert kanócok közül és vágjuk méretre a kanócszálakat.

#7 A tojáshéj gyertyák mellé rakhatunk csokitojásokat, húsvéti süteményeket, minifészket élő növényekkel és virágokkal, vagy bármilyen bárányos, csibés és nyuszis motívumot, ami a húsvét elmaradhatatlan elemei közé tartozik.

A kompozíció tökéletes asztaldísz lehet az ünnepi lakomához.

Nyuszifüles tároló konzervdobozból

A konzervdobozok is nagyszerűen újrahasznosítható hobbikellékek. Biztosan lapul valamelyik fiókunk alján maradék csomagolópapír, amivel bevonhatjuk a fémet. Vágjunk még nyuszifület és ezeket is ragasszuk a konzerv felső részéhez. A nyuszi arcához használhatunk pompom-ot orrnak, színes korongokat a szeméhez, a bajsza pedig szalmából, ágakból vagy fonalból is állhat.

Az elkészült nyuszifüles tárolót használhatjuk asztaldíszként, de rakhatunk bele csokikat, apró játékokat vagy kekszeket. Így tökéletes és ünnepi csomagolásban adhatjuk oda az ajándékunkat a szeretteinknek.

Ajtókoszorú tojáshéjból

A tojáshéjak egy másik felhasználási módja lehet, ha ajtókoszorú díszítéséhez használjuk fel őket. A tojáshéjakat fessük be színesre, akár tojásfestékkel, akár természetes színezékben áztassuk be, mint a hagymalevél vagy a céklalé, vagy fújjuk le őket dekorspray-vel. A tojáshéjakat ragasztópisztoly segítségével rögzítsük a koszorúhoz, majd bújtassunk el bennük húsvéti motívumokat: kiscsibét, nyuszit vagy bárányt. Apró virágokkal extra tavaszi köntösbe bújtathatjuk a koszorúnkat.

Jókedvet és sok kreatív ötletet kívánunk a dekoráláshoz!

Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!
A tojásgyertya elkészítése videó formájában is megtekinthető itt: https://youtu.be/bQYnPkyNeD4

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.