A banditák királynője, Belle Star avagy a női Jesse James

Azt mondták róla, hogy ő a női Jesse James és Billy a kölyök egy személyben. Közismertté a törvényen kívüliekkel való kapcsolata és egy író, egy bizonyos Richard K. Knox tette. Lázadó szellemű, erőszakosságra hajlamos, független nő volt.  A huszadik században film, költemény és novella is született a banditák királynőjéről.

Myra Maybelle Shirley Reed Starr, vagy közismert nevén Belle Starr 1848. február 5-én született.  

Szeretett zongorázni, imádott olvasni, valamint héberül, görögül és latinul is beszélt. Legjobb barátja, bátyja, John Allison (ismertebb nevén Bud) volt. Családjának helyzete a polgárháború zűrös időszakában megromlott, mikor Missouri, mint rabszolgatartó állam lépett a háborúba.

Bud ekkor felkelőnek állt, amellyel támogatni igyekezett egy csapat gerillát, akik támadást akartak indítani a Kansas-Missouri határon. Mivel Belle nem akart lemaradni bátyjától, önként jelentkezett kémnek. Belépett a seregbe, majd a megszerzett információkat bátyjának továbbította. Mikor a szövetséges milícia leleplezte Budot és lelőtték, Belle megfogadta, hogy bosszút áll testvéréért, amit meg is tett.

A polgárháború Belle családját tönkretette, így Dallasba költöztek. Itt találkozott Belle, Cole Youngerrel, aki James Younger bandájához tartozott, csak úgy, mint Jesse és Frank James is. A banda rejtekhelyet keresett a legutóbbi rablásuk után és kapóra jött a megismerkedésük a családdal, akik szintén a Konföderáció harcosai voltak. Ráadásul, Cole veszélyes életvitele is elég csábítóan hatott Belle-re, így kapcsolatuk mindkettőjük számára megelégedéssel szolgált.

Ennek ellenére Belle, végül egykori kedveséhez, James Reedhez ment hozzá, akinek egy lányt szült. Ugyanebben az évben területi harcok miatt lelőtték Belle egyik öccsét, amiért a pár visszaköltözött Missouriba. James Reed hazardőrként nem tudott nyugodt családi életet biztosítani családjának. Rendszeresen lóversenyekre járt és kártyázott az egyik legnagyobb bandavezérrel, a Starr család vezetőjével.

Így történt, hogy a Cherokee család egyik tagjával nézeteltérése támadt, whiskycsempészés és szarvasmarha lopás miatt. James a területi vitában „véletlenül” halálra korbácsolta a Cherokee család egyik tagját. Hatalmasra duzzadt kártyaadóssága és a „véletlen gyilkosság” miatt aztán persze menekülnie kellett. Fogta hát kis családját és elköltöztek Kaliforniába.

Két évvel később, második közös gyermekük megszületése után, Reed újra bajba került. Hamisított pénzzel próbált fizetni egy boltban, és a rendőrség lefülelte. Miután Belle letette az óvadékot, keletre indultak, hogy társuljanak Cole Younger bandájával, akik változatlanul Texasban maradtak. Birtokuk, amely az indiánok területén volt, kedvelt helyszínévé vált a törvényen kívülieknek.

Reed ismét társult a Starr bandával, amelyhez csatlakozott James Younger bandája is.

Belle és James két évvel később hajtotta végre leghírhedtebb bűntényét, amikor megkínoztak egy házaspárt, hogy kiszedjék belőlük, hol tartják megtakarított pénzüket (30.000 dollárt aranyrudakban). Belle mindenben támogatta férjét, kivéve egy dolgot. Nőügyeit nem tolerálta, így mikor megtudta, hogy férjének viszonya van, felbontotta a házasságot. Reed folytatta rabló, hazárdjátékos életvitelét, mindaddig, amíg helyettese, James Morrison ellene nem fordult és agyon nem lőtte.

Belle ezek után sok időt töltött az akkor rablók városaként emlegetett Dallasban. Miután férjével megszakadt kapcsolata, lótolvajlásból tartotta fent magát. Állítólag sok hírhedt banditával is volt ez időtájban afférja. Jack Spaniard, Jim French, Blue Duck, Bruce Younger és John Middleton szeretője is volt.

Végül mégis Tom Starr fiához, Sam Starrhoz ment hozzá feleségül. Később azt mondta a férfiról, hogy ő volt az egyetlen igazi szerelme.

Az biztos, hogy izgalmas volt életük, mert barátaikkal együtt sokszor kerültek bajba rablás és egyéb bűncselekmények miatt. Belle és Sam otthona rejtekhelyül szolgált az olyan nagy bűnözőknek, mint Jesse James is. Ekkor már azt tartották Belle-ről, hogy ő a kieszelője és háttérből irányítója a Starr és Younger banda által elkövetett bűncselekményeknek. Mikor erről kérdezte őt a Dallas News egy riportere, azt mondta, hogy ő

Csak barátja vagyok minden bátor és gáláns törvényen kívülinek”.

Ám mikor megérkezett a városba a törvény őre, ő ezt nem hitte el. Egy nagy tételű illegális lószállítmány miatt – amelyben Belle és férje is közreműködött- 88 ember akasztófára került. Belle megúszta 9 hónappal Michiganban, ahol példás rabként viselkedett. Miután férjét is kiengedték úgy tervezték, egy ideig meghúzzák magukat. Ezt a tervüket azonban keresztülhúzta Sam ősi ellensége, aki négy társával érkezett a városba egy nappal a férfi szabadlábra engedése után.

Innentől kezdve Belle akárhová is ment pisztolyát szoknyája alá rejtve közlekedett, hogy megvédje hites urát. Minden igyekezetük ellenére Sam Starrt utolérte a végzet, s közvetlenül karácsony előtt egy párbajban a két ellenség megölte egymást. A veszteség után, Belle nem akart tovább közös birtokukon maradni.

Főleg azután, hogy Tom Starr adoptált fia Bill, lelőtte a seriffet, így gyilkosság miatt körözték.

Kellett nekik egy új rejtekhely, amelyet aztán egy bizonyos Watsontól béreltek ki. Ám a férfi egy évvel később mikor a városban járt felfedezte bérlői körözési plakátjait. Mikor visszatért a városból, nyomban Belle-hez ment, és megfenyegette, hogy adjon meg neki mindent, amit akar, vagy ha nem, akkor feljelenti őt. Valószínűleg a nő nem ment bele a zsarolásba. Mert lánya mikor Missouriban tett látogatása után hazatért, anyját arcán, hátán, mellén, nyakán és vállon ért lövésekkel vérbe fagyva találta.

Bár az ügy megoldatlan esetként vált ismertté, szinte biztos, hogy Belle, Watson keze által halt meg. Pár héttel később Billt is vérbe fagyva találták, s Belle fiát is. A banditák királynőjének sírja Missouriban található, a Younger banda sírhelyénél. Sírkövére egy lovat, egy csillagot és egy csengőt véstek.

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.