Szaunázni nyáron? 5 okunk is van, amiért érdemes!

A nyári szauna ellentmondásosnak tűnhet. Sokan hiszik, hogy szaunázni csak télen érdemes, mikor odakint hideg és borús az idő, és teljesen ésszerűtlen, felesleges dolog nyáron szaunában izzadni, amikor kint is izzadhatunk a napon eleget.

Nos, valójában a szaunának számos jótékony hatása van a testre, a kinti időjárástól függetlenül is, így határozottan állíthatjuk: csak egy tévhit, hogy szaunázni nyáron nem érdemes.

Valójában aki rendszeresen látogat el szaunába, az sokkal jobban bírja a nyári hőséget, hiszen a szauna hatással van a test hőszabályozására.

A test megszokja a magas hőmérsékletet, és válaszul finomhangol, így a rendszeresen szaunázók számára elviselhetőbb a nyári meleg. De ezen kívül is rengeteg csodás előnye van a szaunának.

Méregtelenít
A legtöbben nem izzadnak aktívan túl gyakran, pedig a mély verejtékezésnek több bizonyított egészségügyi előnye van. Az izzadás csökkentheti a méreganyagok mennyiségét a szervezetünkben. Ebben segít a szauna. Bár a nyári melegben az átlagnál többet izzadunk, a szaunának köszönhető mélyizzasztására ilyenkor is szüksége van a testnek.
A méreganyagok szaunázás közben a véráramba kerülnek és a fokozott izzadás alatt az izzadságmirigyeken át távoznak a szervezetből.

Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a szívbetegség kockázatát
A nyári szauna csodákra képes a szívvel és a vérkeringéssel, valamint a testnek is erőt, hatékonyságot biztosít. Az immunrendszere is erősebb annak, aki heti rendszerességgel szaunázik.

Tisztítja a bőrt
Nyáron, mikor kevesebbet takar a ruha különösen fontos, hogy a bőrünk szép legyen. Több a por, erősebb a nap is, amik mind terhelik a bőrt, éppen ezért jön jól a szauna bőrre gyakorolt jótékony hatása. A szaunák oly módon serkentik a véráramlást, ahogy a nyári meleg nem képes. Ez több tápanyagot és oxigént juttat a bőrsejtekbe, táplálja őket és lehetővé teszi számukra a gyorsabb megújulást, valamint lassítják az öregedést. A felgyorsult véráramlás miatt gyorsabb lesz a bőr anyagcseréje, és a piszkos pórusok sokkal jobban tisztulnak.
A rettegett narancsbőr kezelésében is sokat segíthet egy jó kis nyári szauna.

Csökkenti a stresszt
Hagyományosan a szaunákat öröm és kikapcsolódás céljából használták, mivel a nyugodt légkörben a meleg élvezete nyilvánvalóan csökkenti a mindennapi élet stresszét, s mivel a betegségek egy része stresszfüggő, egészségünk nagy mértékben függ attól, mennyire vagyunk idegesek.
A szaunázás számos módon segít abban, hogy a felgyülemlett stressz csökkenjen. A hője például lazítja a test izmait, javítja a keringést és serkenti az endorfinok felszabadulását, ami remek hatással van ránk.

Plusz jó, hogy még a kalóriákat is égeti
Az izzadás nagy mennyiségű energiát igényel. Ezt az energiát a zsír és a szénhidrátok átalakulása képezi, tehát elég a kalória.
A vérkeringés serkentése, az anyagcsere folyamatok felgyorsulása szintén kalóriaégést eredményeznek, és ez a pozitív hatása a szaunának az, amire minden nő nagyon vágyik nyáron.

Testünk egész évben aktív, így a szauna hatásai mindig különösen fontosak számunkra, legyen tél vagy nyár. A keringési rendszer erősítése, a bőr oxigénellátásának fokozása, az immunrendszer védelme, a méregtelenítés mind-mind olyan hatások, amikre minden évszakban szükségünk van.

Hát miért hanyagolnánk a szaunát nyáron?

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.