Heti 6 órával a párkapcsolatért

Az élő szeretet folyamatosan fejlődik. Olykor enyhül, olykor elmélyül. A magokat évszakról évszakra el kell újból vetni, hogy virágba szökjön az egymásba sugárzó érzés.

Egy kapcsolati mélypont nem oldható meg csupán egy könyv elolvasásával, egy hétvégi workshopon való részvétellel vagy akár párterápiára való beiratkozással. Egy kapcsolatba minden nap kell invesztálni. A kulcs az, hogy mindig a pozitív változásokra kell építeni, hogy ne kerüljünk vissza a régi, negatív mintákba. Amikor követtem párokat, akik részt vettek workshopokon, azt kérdeztem magamtól: „Van-e észrevehető különbség azok között a párok között, akiknek a házassága idővel tovább javult, összehasonlítva azokéval, akiknek a házassága nem?”

Azt gondolhatnánk, hogy a sikeres párok drámai átalakítást végeztek a házasságukban. Meglepő módon, nem ezt fedeztem fel. Meglepetésemre csak heti hat órát szántak kapcsolatukra. Az, hogy ezek a párok hogyan osztották fel ezt a hat órát, a fókuszuktól és a fejlesztendő területektől függött, de néhány világos mintát észleltem. Hozzá kell tenni, hogy ez a formula a nagyon tudatos pároknak sikerül.

Így néz ki a győztes formula.

Elválás
A boldog párok arra törekszenek, hogy megtudjanak egy dolgot, ami partnerük életében aznap történik, mielőtt reggel búcsúznának. Akár reggeli kávé mellett vagy az ajtóban egy puszi kíséretében érdeklődj a másik aznapi programja felől. Ez lehet ebéd az egyik legjobb baráttal vagy orvossal való találkozás, egy vásárlás. A cél kérdéseket feltenni és megismerni a párod napját, annak izgalmas és kevésbé izgalmas oldalával együtt.
Időosztás: heti 10 perc (napi 2 perc x 5 munkanap)

Találkozók
Amikor a nap végén újra találkozol a kedvessel, ossz meg vele egy ölelést és puszit, amely legalább hat másodpercig tart. Dr. John Gottman amerikai pszichológiai kutató és klinikus ezt „potenciális csóknak” nevezi. A hat másodperces csók a kapcsolódási rituálé, amelyre érdemes hazajönni.

A hat másodperces csók után folytassatok egy kötetlen beszélgetést legalább 20 percig. Ez lehetőséget biztosít számodra az empátia és intimitás érzésére, valamint arra ösztönöz, hogy megértsétek és megismerjétek a párkapcsolatotokon kívüli impulzusokat.
Időosztás: heti 1 óra 40 perc (napi 20 perc x 5 munkanap)

Értékelés és csodálat
Fontos megtalálni a módját annak, hogy valóban közöld a szeretetedet és a megbecsülésedet. Arra bátorítom a párokat, akikkel együtt dolgozom, hogy használjanak egy rajongási naplót, amely lehetővé teszi számukra, hogy rögzítsenek valami apró dolgot, amelyet észrevesznek, és összekapcsolják azt egy olyan tulajdonsággal, amelyet a párjukban csodálnak.

Ez nemcsak arra készteti a másikat, hogy megbecsülve érezze magát, hanem arra is, hogy a negatívra való összpontosítás helyett, a társ pozitív vonásait lássa meg. Íme egy példa: „Köszönöm, hogy segítettél a mosogatásban tegnap este, és engedted, hogy befejezzem a munkámat. Olyan gondoskodó és kedves nő vagy. ”
Időosztás: heti 35 perc (napi 5 perc x 7 nap)

Szeretet
A fizikai vonzalom kifejezése, amikor együtt vagytok, létfontosságú ahhoz, hogy biztonságban érezzétek magatokat. Elalvás előtt feltétlenül öleljétek át egymást. Ez lehet akár egy néhány perces simogatás vagy a másik álomba csókolása. Ezek a vonzalom pillanatai, amik segítségével elengedhetitek a nap folyamán felgyűlt kisebb stresszorokat. Képzeljétek el, hogy a jóéjt puszit megbocsátással és gyengédséggel fűzitek egymáshoz.
Időosztás: heti 35 perc (napi 5 perc x 7 nap)

Esti randi
A „mi idő” egy pihentető és romantikus módja annak, hogy kapcsolatban maradhassunk egymással. A randevú során tegyetek fel nyílt kérdéseket és hangolódjatok rá egymásra, aktív és értő figyelemmel fordulva a másik felé. „Még mindig gondolkodsz a fürdőszoba átalakításán?” vagy „szívesen elmennék veled vakációzni. Van valami ötleted?
Időosztás: heti 2 alkalommal 2 óra

A mi időnk
Dr. Gottman kutatásai azt mutatták, hogy heti egy óra kell, ami a párkapcsolatra van szánva. Ez a dedikált tér szabadságot ad a konfliktusok megvitatására a pároknak, hogy félelmeiket és aggodalmaikat oly módon fejezhessék ki, hogy szeretve érezzék magukat ahelyett, hogy elhanyagoltság és az elmagányosodás érzése hatalmasodna el rajtuk.

Azt javasolnám, hogy ez legyen a kapcsolatotok heti rituáléja, ami minden héten ugyanabban az időben történik. Szent idő, mert átreformáló erővel bír.

Így kell csinálni: fogalmazzatok meg egymásnak öt olyan elismerést, amit még eddig nem fejeztetek ki. Most beszéljétek meg a felmerülő kérdéseket. Az eredményesség érdekében felváltva legyen valaki a szónok és a másik a hallgató. Beszélőként használj gyengéd szavakat a saját érzéseidet megfogalmazva. Ne támadj. Hallgatóként próbáld megítélés nélkül igazán megérteni, amit partnered mondani szeretne. Ha védekeznél vagy ha elárasztanának az indulatok, tartsatok egy 20 perces szünetet, és térjetek vissza a beszélgetésre. Ha mindketten úgy érzitek, hogy megértettétek és meghallottátok egymást, közelebb kerültetek a probléma megoldásához. A beszélgetés végén mindkét félnek fel kell tenni a kérdést és meg is kell válaszolni azt: „Mit tehetek azért, hogy kedvesnek érezzük magunkat a következő héten is?”
Kiosztott idő: heti 1 óra. Összesen: 6 óra!

A lényeg abban rejlik, hogy ne csak egymás mellett élés legyen, hanem egymást támogató, felemelő kapcsolódás is. Amikor beleillesztem a másikat az életembe, de mégis meghagyom számára a kiteljesedés lehetőségét.

Az élő szeretet folyamatosan fejlődik, mint ahogy az emberek is fejlődnek. Ha ezt több pár megértené, akkor kevesebb kapcsolat esne darabjaira. Hasznos tud lenni akár egy 30-90 napos mentorálás azoknak a feleknek, akiknél szükséges a rendszeres támogatás. Mindez a szellemi és lelki többlet egy idő után szokássá alakul át és a pár képessé válik arra, hogy néhány hívószó kíséretében egymást segítse. Ehhez az kell, hogy az egymásba vetett hit ne múljon el.

Az egymásnak tett ígéret egy életen át tartson egy határozott igennel a végén, amibe nem bújik meg kétség, hanem csak a tiszta szeretet érzése lengi körül a kapcsolatot.

Dr. Németh Eszter

A cikk szerzőjéről:
Dr. Németh Eszter igazságügyi mediátor és leendő gyermekjogi szakjogász vagyok. Balatonfüreden felkarolom a párokat, hogy együtt vagy egyedül, de újból kivirágoztassák kapcsolatukat egymással és önmagukkal egyaránt. Segítek az önmegismerésben, a békítő jellegű, kölcsönösen elfogadható egyezség létrehozásában vagy az újra egymásra találásban. Életfeladatomnak tekintem a család egységének megőrzését és átsegítem a párokat a rögös kapcsolati úton, elérve az egy életen át állapotot. 

Eszter elérhetőségei:
DR. NÉMETH ESZTER jogász, párkapcsolati és válási mediátor, prepare-enrich facilitator
www.mediatorfured.hu, hello@medatorfured.hu
06 20 381 05 91
https://www.instagram.com/mediatorfured/
Facebook: https://www.facebook.com/mediatorfured


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.