Mutassunk pár – nem kommersz – fesztivált?

Ó, hányszor botlok én bele a neten a világ „legkülönlegesebb” fesztiváljait felvonultató  cikkekbe! Talán túl sokszor is, mert a harmadik-negyedik ilyen írás olvasása után egyszerűen megunom az eseményt – pedig még el sem látogattam rá. Úgyhogy vettem a fáradságot, és már csak kíváncsiságból is, de körülnéztem a nagyvilágban: összegyűjtöttem pár szuper fesztivált!

És, hogy ne legyen olyan tömény az infó, két részletben adagolom Nektek. Íme, az országjárók fesztiváljai, I. rész:

1. Lámpás Fesztivál – Kína

Amikor azt mondják: lámpás fesztivál, mi villan be elsőként?

Azaz: Thaiföld, zsigerből. Joggal, hiszen az utóbbi években szó szerint „szétcikkezték” a Yi Peng thaiföldi lámpás fesztivált. Oké, az esemény messze földön híres és tényleg nagyon csábítóak az arról készült képek is, de hidd el:

...máshol is felgyúlnak csodálatra méltó lámpások ezen a világon.

Például Kínában, ahol a Lámpás Fesztivál az év legfontosabb eseménye, a Tavaszi Fesztivál utolsó napja.

A tavasz visszatértét és a család újraegyesülését jelképező fesztiválon a különböző táncos bemutatókon kívül a fő attrakciót természetesen a lámpások jelentik.

A különböző méretű és színű, rizspapírból készült gömböt, halat, sárkányt, de még kecskét is formáló lámpások mindenhol ott vannak – még a gyerekek kezében is. Gyönyörű élményben lehet részed, ha sétára kelsz az éjszakában, miközben a hagyományos kínai ételt, a Tangyuan-t csipegeted (rizslisztből készült, puha tésztagolyó, melyben rendszerint édes – szezám, mogyoró, fehér vagy barnacukor – töltelék lapul). Idén sajnos lemaradtál erről (ahogy sok más szuper programról is), viszont felkészülhetsz 2021-re, az évben február 26-án lesz!

2. Kertfesztivál – Franciaország

A Chateau Chaumont-sur-Loire kertje 1992 óta minden évben szó szerint kivirágzik. Itt rendezik meg ugyanis a Nemzetközi Kertfesztivált, mely akár 30 kreatívan és gyönyörűen létrehozott kertrészletet foglal magába. Évről évre nagyjából 200-300 ajánlásból választanak ki – meghatározott tematika alapján – 20-30 kert-változatot, melyeket aztán olyan országok támogatásával valósítanak meg, mint Anglia, Japán, Hollandia, Németország és Olaszország.

A fesztivál különlegessége, hogy a csodás fauna-részleteket az érdeklődők éjjel is megtekinthetik.

Sőt, így talán még inkább szemet gyönyörködtető a látvány. Arról már nem is beszélve, hogy a parkon kívül a kastély is tartogat némi romantikus meglepetést – ugyanis több mint 2000 db gyertya ragyogja be!

Chateau de Sully-sur-Loire – a kastélyt is megéri megnézni!

Fogadni mernék, hogy tetszene a látvány! Jövő évben talán már lesz rá esély, hogy akár láthasd is a 30. fesztivált. A 28., mely „A Paradicsom kertjei” elnevezéssel került megrendezésre 2019ben, április végén kezdődött, és egészen november elejéig tartott, ebből adunk most egy kis ízelítőt:

3. Hőlégballon Fesztivál – Anglia:

A Bristol Nemzetközi Hőlégballon Fesztivál Európa legjelentősebb hőlégballon fesztiválja, mely évente közel négyszázezer látogatót vonz. A világ különböző pontjairól érkező, nagyjából 150 hőlégballon olyan látványt nyújt, amit életedben legalább egyszer látnod kell – főleg, hogy Bristol nincs is olyan messze!

A négynapos, ingyenes fesztivál keretében jövőre augusztus 12-15 között élvezheted a hatalmas vásárt és különböző szórakoztató programokat.

A csúcspont egyértelműen a csodás tűzijáték és az éjszakai hőlégballon-repülés!

Bristol, Hőlégballon Fesztivál – felemelő élmény!

Forrás és bővebb infó:

https://www.chinahighlights.com/festivals/lantern-festival.htm

http://www.domaine-chaumont.fr/en

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.