A csoki egyértelműen az egyik legnépszerűbb édesség. Étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé, bogyós csokoládé, diós csokoládé, gyümölcsös csokoládé – a változatosság elképesztő. Néhány csokoládét azonban jobb, ha nem eszünk.
Milyen előnyei és ártalmai vannak a csokoládé fogyasztásának?
A csokoládé antioxidáns potenciálja számos egészségügyi előnnyel járhat. Minél magasabb a kakaótartalom, mint az étcsokoládéban, annál több előnye van. Az étcsokoládé kevesebb zsírt és cukrot is tartalmaz, de fontos ellenőrizni a címkét.
A csokoládé fogyasztásának előnyei:
- csökkenti a koleszterinszintet;
- megelőzheti a kognitív hanyatlást;
- csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.
A csokoládé azonban nem egészséges étel. A fogyasztása káros hatásokkal járhat:
- Súlygyarapodás – a csokoládé cukor- és zsírtartalma miatt magas kalóriatartalmú lehet.
- Fogszuvasodás – a legtöbb csokoládétípus magas cukortartalma fogszuvasodást is okozhat.
- Migrén – a kakaó tiramin-, hisztamin- és fenilalanintartalma miatt egyesek gyakoribb migrént tapasztalhatnak csokoládé rendszeres fogyasztásával.
- Negatív hatás a csontok egészségére – a túlzott csokoládéfogyasztás csontszerkezeti rendellenességeket és csontritkulást okozhat.
Ezenkívül a csokoládé készítéséhez használt kakaó nehézfémeket, például kadmiumot és ólmot tartalmaz. Mivel az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, mint a tejcsokoládé, ezért abban magasabb a nehézfémek szintje.
A szervezetben lévő túlzott kadmiumszint hányást és hasmenést okozhat, a hosszú távú expozíció pedig vese-, reproduktív vagy idegrendszeri problémákhoz vezethet.
És akkor nézzük, melyik kétféle csokit érdemes elkerülni:
Minden csokoládéfajta egészségtelennek tekinthető cukor- és zsírtartalma miatt, de néhányat jobb, ha egyáltalán nem vagy csak kis mértékben fogyasztunk.
Fehér csokoládé
Bár ez a fajta csokoládé a legédesebb, egyben a legrosszabb is – több kalóriát tartalmaz, mint a tejcsokoládé, és több cukrot tartalmaz, mint az étcsokoládé, ami növeli a fogszuvasodás és a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul a fehér csokoládé tápértéke minimális.
Allergiát is okozhat, mivel a kakaóvaj, amit tartalmaz, irritálja a bőrt.
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaó-szárazanyagot, ami azt jelenti, hogy a kakaóban található flavonoidok és más jótékony vegyületek nem találhatók meg benne, így nem nyújt ugyanolyan potenciális egészségügyi előnyöket, mint az étcsokoládé.
Nagy mennyiségű cukor a vércukorszint növekedéséhez vezet, és ez veszélyes a cukorbetegek számára.
Csokoládéval bevont gyümölcsök és bogyós gyümölcsök
A csokoládéval bevont eper finom, de a csokoládé – fajtájától függetlenül – kalóriadús étel, ami jelentős mennyiségű cukrot és zsírt, különösen telített zsírt tartalmaz – egy olyan zsírfajtát, amit érdemes korlátozni az étrendünkben, mivel fokozza a szívbetegség kockázatát.
A gyümölcsök és bogyók, például az eper is magas kalóriatartalmúak. Így a kettő együtt különösen hízlaló. A csokoládé, a bogyók és a gyümölcsök, különösen a fehér csokoládé és a banán kombinációja súlygyarapodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.
Persze ze nem azt jelenti, hogy soha ne együnk ezekből a finomságokból, a túlzott fogyasztásuk azonban mindenképpen ellenjavallt.
nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik