2 féle csoki, amit jobb elkerülni

A csoki egyértelműen az egyik legnépszerűbb édesség. Étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé, bogyós csokoládé, diós csokoládé, gyümölcsös csokoládé – a változatosság elképesztő. Néhány csokoládét azonban jobb, ha nem eszünk.

Milyen előnyei és ártalmai vannak a csokoládé fogyasztásának?

A csokoládé antioxidáns potenciálja számos egészségügyi előnnyel járhat. Minél magasabb a kakaótartalom, mint az étcsokoládéban, annál több előnye van. Az étcsokoládé kevesebb zsírt és cukrot is tartalmaz, de fontos ellenőrizni a címkét.

A csokoládé fogyasztásának előnyei:

  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • megelőzheti a kognitív hanyatlást;
  • csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A csokoládé azonban nem egészséges étel. A fogyasztása káros hatásokkal járhat:

  • Súlygyarapodás – a csokoládé cukor- és zsírtartalma miatt magas kalóriatartalmú lehet.
  • Fogszuvasodás – a legtöbb csokoládétípus magas cukortartalma fogszuvasodást is okozhat.
  • Migrén – a kakaó tiramin-, hisztamin- és fenilalanintartalma miatt egyesek gyakoribb migrént tapasztalhatnak csokoládé rendszeres fogyasztásával.
  • Negatív hatás a csontok egészségére – a túlzott csokoládéfogyasztás csontszerkezeti rendellenességeket és csontritkulást okozhat.

Ezenkívül a csokoládé készítéséhez használt kakaó nehézfémeket, például kadmiumot és ólmot tartalmaz. Mivel az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, mint a tejcsokoládé, ezért abban magasabb a nehézfémek szintje.

A szervezetben lévő túlzott kadmiumszint hányást és hasmenést okozhat, a hosszú távú expozíció pedig vese-, reproduktív vagy idegrendszeri problémákhoz vezethet.

És akkor nézzük, melyik kétféle csokit érdemes elkerülni:

Minden csokoládéfajta egészségtelennek tekinthető cukor- és zsírtartalma miatt, de néhányat jobb, ha egyáltalán nem vagy csak kis mértékben fogyasztunk.

Image by freepik

Fehér csokoládé

Bár ez a fajta csokoládé a legédesebb, egyben a legrosszabb is – több kalóriát tartalmaz, mint a tejcsokoládé, és több cukrot tartalmaz, mint az étcsokoládé, ami növeli a fogszuvasodás és a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul a fehér csokoládé tápértéke minimális.

Allergiát is okozhat, mivel a kakaóvaj, amit tartalmaz, irritálja a bőrt.

A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaó-szárazanyagot, ami azt jelenti, hogy a kakaóban található flavonoidok és más jótékony vegyületek nem találhatók meg benne, így nem nyújt ugyanolyan potenciális egészségügyi előnyöket, mint az étcsokoládé.

Nagy mennyiségű cukor a vércukorszint növekedéséhez vezet, és ez veszélyes a cukorbetegek számára.

Image by cookie_studio on Freepik


Csokoládéval bevont gyümölcsök és bogyós gyümölcsök

A csokoládéval bevont eper finom, de a csokoládé – fajtájától függetlenül – kalóriadús étel, ami jelentős mennyiségű cukrot és zsírt, különösen telített zsírt tartalmaz – egy olyan zsírfajtát, amit érdemes korlátozni az étrendünkben, mivel fokozza a szívbetegség kockázatát.

A gyümölcsök és bogyók, például az eper is magas kalóriatartalmúak. Így a kettő együtt különösen hízlaló. A csokoládé, a bogyók és a gyümölcsök, különösen a fehér csokoládé és a banán kombinációja súlygyarapodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Persze ze nem azt jelenti, hogy soha ne együnk ezekből a finomságokból, a túlzott fogyasztásuk azonban mindenképpen ellenjavallt.

forrás

nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.