Azok a nők, akik egymást támogatják, sikeresebbek, mint az egyedül küzdők

„A pokolban különleges hely van azoknak a nőknek fenntartva, akik nem támogatnak más nőket.” – mondta Madeleine Albright, ezzel is utalva arra, hogy mi nők nem mindig tudunk egymásnak segítő kezet nyújtani, mert túl nagy bennünk az irigység, a féltékenység, a rivalizálási ösztön. Pedig jobb lenne, ha ez jobban menne nekünk, mert a Harvard Egyetem kiadott tanulmánya szerint:

Azok a nők, akik támogatják egymást, sokkal sikeresebbek azoknál, akik magánzóban próbálkoznak.

A felmérésekből mindazonáltal az is kiderül, hogy nemtől függetlenül egy kapcsolati háló kialakítása elengedhetetlen a sikerhez. Ezáltal, ha a nők összefognak, magasabb bérezésre számíthatnak és magasabb pozícióba is könnyebben kerülhetnek. Ennek az oka rém egyszerű: azok a nők, akik más nőkkel együtt törnek magasabbra, könnyebben veszik az akadályokat, és a velük szemben tapasztalt előítéletekkel is könnyebben birkóznak meg. Például azért, mert azok, akik már túl vannak a nehézségeken, hathatós tanácsot tudnak adni a még céljuk előtt állóknak, és pozitív példaképként is hitelesek.

Fontos a női közösség

Tehát igenis fontos és szükséges időt és energiát szánni egy támogató női csapat létrehozására. Rengeteg előnye lehet annak, ha csatlakozunk egy olyan közösséghez, ahol jól tudjuk érezni magunkat, ahol segítséget adunk és kapunk.

Nem elég ehhez névjegykártyát cserélni, vagy bekövetni valakit. Hívd meg a másikat egy csésze kávéra, teára, szánj időt egy kapcsolat felépítésére, életben tartására, vagyis alakíts ki egy olyan női közösséget magadnak, ahol egymáshoz fordulhattok.
Vedd számba kik azok, akiktől érdemi tanácsot kaptál már, és kik azok, akikkel egymást tudjátok felfelé húzni.

Persze az is fontos, hogy hagyd ezeket a nőket ragyogni. Ha látod, hogy valamelyik munkatársnőd valamit jól csinált, fejezd ki felé. Sőt, add tudtára a főnökének is! Gondoskodj arról, hogy tudja a vezetés is, hogy támogató közegben dolgoztok, nem akartok egymásnak begáncsolni. És tartsd észben a mindenféle kapcsolatra érvényes szabályt: Azt add, amit te is szeretnél visszakapni másoktól.

kiemelt kép forrása: Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.