Babát vársz? Így ápold a bőröd

A terhesség a változások időszaka, ami testünk legnagyobb szervét, a bőrt is érinti. Így érdemes újragondolni, hogy milyen bőrápoló készítményeket, sminkeket használunk a babavárás idején, vagy éppen hogyan kell átalakítanunk a napi bőrápolási rutinunkat.

Dr. Raj Arora, a FOREO szakértője utat mutat a bőrápolás útvesztőjében, terhesség alatt.

Bőrápolás terhesség alatt – Kérdések és válaszok

Image by shurkin_son on Freepik


Milyen változásokra érdemes odafigyelni a várandósság idején?

Várandósság alatt egyéntől függően hiperpigmentáció – vagyis melanin túltermelés – alakulhat ki, az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy éppen szárazzá, érdessé válhat a bőr. A bőrproblémák egy részét hormonális változások okozzák, de a megnövekedett vértérfogat és az immunrendszer változásai szintén szerepet játszhatnak a megváltozott bőrképben.

Melyek a leggyakoribb bőrproblémák terhesség alatt?

Az egyik legtöbbször előforduló probléma a terhességi pigmentfolt, gyakori a májfoltok, aknék, pattanások kialakulása, ugyanakkor a bőr szárazzá is válhat. Várandósság idején négy jelentős bőrbetegség (atópiás vagy polymorph terhességi kiütés, herpes gestationis, impetigo herpetiformis) is jelentkezhet. Így mielőtt bármilyen új termékkel próbálkozunk, konzultáljunk orvosunkkal a fennálló tünetekről.

Milyen összetevőket alkalmazhatunk biztonsággal a terhesség alatt?

  • Ásványi fényvédők – Védelmet nyújtanak mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen, cink-oxid és titán-dioxid tartalmuknak köszönhetően megfelelő választás lehet az érzékeny bőrűek számára. Segítenek megelőzni a hiperpigmentáció kialakulását.
  • C-vitamin szérum – Megvédi a bőrt az antioxidánsoktól, ragyogóbbá teszi azt.
  • Azelainsav – Búzában, rozsban és árpában természetesen is megtalálható vegyület. Pattanások, mitesszerek kezelésére tökéletes megoldás terhesség idején. Csökkenti a gyulladást és a hiperpigmentáció kialakulásának kockázatát.
  • Vízmegkötő összetevők – Hialuronsav, niacinamidok, peptidek. Mind biztonsággal alkalmazhatók kismamaként is.

Milyen összetevőket érdemes elkerülnünk?

Az A-vitamin alapú termékeket, például a retinolokat, retinoidokat, illetve a durva hámlasztó savakat kerülni kell a terhesség alatt. Nem ajánlott alkalmazni az olyan aktív világosító összetevőket sem, mint a hidrokinon. Ezek a készítmények nagy mennyiségben felszívódva magzatkárosító hatásúak lehetnek. A babavárás ideje alatt fordítsunk kiemelt figyelmet a kozmetikumok összetételére, válasszunk olyan termékeket, amelyek jól ismert és kutatott, biztonságos alapanyagokból készülnek.

Hogyan kezelhetjük a kialakult foltokat a legeredményesebben?

Ha a terhesség idején bőrelváltozások, foltok jelentkeznek, konzultáljunk bőrgyógyászunkkal. Azelainsavat, vagy egyéb gyengéd hámlasztó savakat, mint például tejsavat, biztonsággal alkalmazhatunk várandósan is. Bizonyos esetekben (rövid ideig alkalmazva) a szalicilsavas tisztítószerek használata is eredményes lehet.

Mit tehetünk a kellemetlen, viszkető érzés ellen?

A viszketés gyakori jelenség terhesség idején. A hideg zuhany is hatásos lehet, ugyanakkor bőrünk táplálása érdekében érdemes hidratáló készítményekkel csökkenteni a viszkető érzést. Súlyos esetben a viszketés olyan bőrelváltozásokhoz vezethet, mint a bőrpír, duzzanat, hólyagosodás vagy kérgesedés. Ebben az esetben, illetve, ha a kínzó érzés tartósan fennáll, érdemes háziorvosunk vagy bőrgyógyászunk kezelését kérnünk.

Milyen szépségápolási készülékeket alkalmazhatunk várandósan is? Milyen bőrproblémákat orvosolnak ezek a termékek?

A LUNA arctisztító család bármelyik készüléke kiváló választás lehet, hiszen eltávolítja a szennyeződéseket, a felesleges faggyút és a sminkmaradványokat a bőrről. A mélytisztítással segít megelőzni a pattanások és mitesszerek kialakulását. Az ultra-higiénikus, puha szilikon kellően gyengéd az érzékeny bőrrel, mégis azonnal látható eredményeket érhetünk el vele.

Egy UFO 2 arckezelő készülék szintén tökéletes megoldást jelent a bőrápolásra várandósság idején is, hiszen a különféle maszkokkal otthonunk kényelméből érhetjük el a makulátlan arcbőrt. A készülék teljes-spektrumú LED terápiát nyújt, amelyek közül a zöld fény világosítja és kiegyenlíti a bőrtónust, míg a piros fény csökkenti az öregedés jeleit.

A babavárás egy csodálatos időszak, amikor a kismamákat természetes ragyogás veszi körül. A pozitív kisugárzást pedig tovább fokozhatjuk, ha önmagunkra odafigyelve, megfelelő bőrápolási rutint alakítunk ki. Bőrünk állapotát és igényeit a hormonális változások és testi átalakulások a 9 hónap alatt folyamatosan változtathatják, szükség esetén ne féljünk tanácsot kérni bőrgyógyászunktól vagy kezelő orvosunktól.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.