Nem lehet örökké sötétségben élni – 7 lecke az életről a Roxette énekesnőjétől, Marie Frederikssontól

2002. szeptember 11-én Marie és férje, reggel szokásuk szerint futni mentek. Mikor hazaértek az énekesnő összeesett, csak egy pillanatra tért magához, aztán arra ébredt, hogy szirénázó mentőautó szállítja kórházba. Az orvos diagnózisa megdöbbentette: agytumort állapítottak meg nála. Alig tudta elhinni, amit hallott.

– Miért pont én? – kérdezte magától Marie, aztán álláspontot változtatott: Miért pont én ne?

Aki harcosnak születik, mindig harcos marad

Mivel gyermekkorától kezdve megharcolt mindenért, betegsége alatt is erős volt benne a küzdőszellem. Nem csoda, hiszen szegény családba született egy eldugott kis svéd faluba, ahol mindenki ismert mindenkit. Apja alkoholproblémákkal küzdött, ami kihatott a környezetére. Féltek épp mit hoz ki belőle az ital, ha jókedvű lett, sokat dalolt, de ha rosszkedvű, akkor mindenki menekült előle.

Csak tovább rontott a helyzeten, mikor Marie nővére, mindössze 20 évesen autóbalesetben elhunyt. Frederiksson ekkor még csak 7 éves volt, szülei sosem tudták feldolgozni a veszteséget, mi több tabu téma volt elhunyt lányuk, így Marie -nak magának kellett utat találnia ahhoz, hogy feldolgozza a történteket.

Legyen valami olyan az életedben, ami pozitív energiákkal tud feltölteni

Bár fogalma se volt mi akar lenni, azt tudta, hogyha énekel arra az emberek felfigyelnek.
Ezért volt szerencsés, hogy akkor indult Stockholmban a Népfőiskola, ahol ő is tanulhatott. Mire befejezte az iskolát, már egy zenekarban játszott. Aztán szerelmes is lett, és az élet úgy hozta, hogy párjával egy sikeres zenekart is alapított. Jött az első sláger, aztán a második szerelem. A banda feloszlott, és Marie szólókarrierbe kezdett.

A zene és az éneklés lett a támasza örömben és bánatban egész életében. Így volt ez akkor is, miután kioperálták az agydaganatát és sugárkezelést kapott, aminek komoly következményei lettek. Károsodott az elméje, többek között részleges afáziával is megküzdött. Elsőként a Dangerous című szám szövegének első sorai ugrottak be neki. A dalok aztán sokat segítettek, hogy újra beszélni tudjon. 9 évvel később már turnézni is tudott.

Kockázat nélkül nincs siker

Már a Roxette előtt is sztár volt hazájában, mégis kockáztatott a nemzetközi sikerért. Per Gessle is sztár volt saját jogán, csak az ő csillaga épp leszállóágban volt, mikor elkezdtek együtt dolgozni. Senki sem értette, a csúcson lévő Marie mit akar kezdeni egy olyan zenésszel, aki totálisan más zenei stílust képvisel, de őt nem érdekelte, mit mondanak az emberek. Ők ketten elhatározták, hogy megcélozzák a nemzetközi piacot. Per eleve angol szövegeket írt, és az első lemezükön egy dallal azonnal a svéd toplisták élére kerültek.

A sikerhez kell egy kis szerencse is

Talán sosem lettek volna nemzetközi sztárok, ha egy amerikai cserediák nem vásárolja meg második albumukat. Amikor hazatért, elvitte azt az egyik rádióba, hogy a kívánság műsorban kérje kedvenc zenéjét, de nem adták le, így betelefonált, hogy adják vissza a kazettáját. A lemezlovas kíváncsi lett, mit akar ennyire vissza. Lejátszotta a Look című dalt, és a Roxette-t Amerika-szerte játszani kezdték.

Abból hozd ki a legtöbbet, amid van, ne hasonulj meg a sikerért

Amikor megkeresték Pert azzal, hogy írjon egy dalt a Micsoda nő című filmhez, épp nem volt sok ideje új dalt írni. Így fogta egy karácsonyi dalukat, és átformálta szerelmes dallá, a szövegből egy kicsit elvett, egy kicsit hozzátett, és megszületett egyik legnagyobb, világszerte ismert számuk, az It must have been love.
Ez volt az a pont, amikor Marie is megtalálta saját stílusát. A jazzért rajongó énekesnő, kissé blues-os hangjához írta Per a zenét.

A karrierben elért sikerek nem jelentik azt, hogy az életed minden területén sikeres leszel

Ha nincs, akivel megossza az ember az örömét és bánatát, minden siker keserűvé válik. Minél nagyobb sztár lett Marie, annál magányosabb lett. Apja még azelőtt meghalt, hogy befutott volna, de anyját és testvéreit sokszor hívta a turné alatt. Minél inkább megtalálta magát énekesnőként, annál inkább nem tudta ki ő magánemberként, így rengeteget ivott és bulizott, hogy ne jusson eszébe, mennyire el van veszve.

Hallgass a szívedre

Bár néhányszor barátain keresztül találkozott Mikael Bolyos billentyűssel, nem igazán ismerték egymást. Aztán 1991-ben, mikor a Roxette Ausztráliában turnézott, a férfi egy barátja unszolására elment megnézni a Roxette-t, mielőtt Új-Zélandra utazott volna kiheverni egy szakítást. Ausztráliában azonban Marie és közte elindult valami. Egyetlen nap ismerettség után a férfi úgy döntött, megkéri Marie kezét – kicseréltette repülőjegyét egy olcsóbbra, és vett egy gyűrűt, Marie pedig igent mondott.

Született két gyermekük, és Marie haláláig, azaz 27 évig együtt maradtak.

Nem lehet örökké sötétségben élni.

Értékeld, amid van, és legyél hálás azoknak, akik a nehéz időkben is veled vannak

Miután Marie-ról kiderült, hogy rákos, 180 fokos fordulatot vett az élete. Kioperálták a tumort, sugárkezelést kapott, aminek nem várt következményei lettek. Voltak emberek, akik elfordultak tőle, a bulvár sajtó is üldözte, és úgy tűnt a halálát várják. Neki azonban esze ágában se volt feladni, két kicsi gyermeke volt, akiket szeretett volna felnevelni.

A mindig 120 százalékon pörgő énekesnőnek sok viszontagsággal kellett megbirkóznia. Míg előtte rendszeresen futott, egy idő után már járni se nagyon tudott, csak segítséggel. A rengeteg gyógyszer miatt felismerhetetlenné vált. Sokan barátai közül elfordultak tőle, és volt, aki levegőnek nézte. Sokszor félt, hogy nem éri meg a reggelt, de ezekről a félelmeiről nem beszélt a szeretteinek, úgy döntött erős marad értük is, és nem adja fel.

A diagnózis után 9 évvel újra szólókoncerteket adott, majd a Roxette-tel is turnézott. 2016-ban vonult vissza végleg. Párja, gyermekei és barátai támogattak és ő, akit az éneklés és a zene éltetett, megtanult az apró dolgoknak örülni.

Végül 2019 év végén hunyt el a sugárkezelés következményeiben, de látta felnőni gyermekeit, élt, szeretett, énekelt, sírt és nevetett az agytumor után még 17 évet.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.