Papa, mama, gyerekek, vagy más? – a család minden felállásban család

A család az család – legyen bármilyen – nagy vagy kicsi, egyszülős vagy kétszülős, csonka vagy nukleáris, eltérő gyermekfejlődésű vagy olyan, ahol mentálisan sérülékeny a szülő. Sőt család az is, ahol nincs gyermek.

Egy most megjelent kártyacsomag segít megérteni, hogy mi magunk milyen családból jöttünk, és azt is, hogy milyenben élünk most.

A nukleáris család az, aminek a létezéséről én nem tudtam, vagy, hogy így hívják. Tehát én vagyok a hagyományos mosópor, a tankönyvi példa: papa, mama, gyerekek. És abból is az egyik fiú, a másik lány

– mondja Linczényi Márkó, aki nukleáris családban él, és aki több más ismert arccal együtt részt vesz a Szivárványcsaládokért Alapítvány idei kampányában, mely évek óta azon dolgozik, hogy megmutassa: a család fogalma színesebb, mint ahogy arról sokan gondolkoznak és ahogy azt a jelen jogi környezet meghatározza. Fontos céljuk az is, hogy a családok helyzetéről higgadt, nyugodt hangvételű, egymás érveire odafigyelő, tényeken és jól alátámasztott kutatásokon alapuló párbeszéd induljon.

Ennek érdekében született meg a Család az család kártyajáték.

https://www.acsaladazcsalad.hu/hu/kartya

Vajon te melyik családtípusba születtél bele? Tudod?

A kártyajáték tökéletes megoldást jelent arra, hogy eligazodjunk a családok mai, bonyolultnak tűnő világában. Nukleáris család, család gyerek nélkül, nevelőszülői és örökbefogadó család.

Mi a különbség köztük? Hányan élnek bennük? Nem is olyan egyszerű, igaz?

Ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat az új kártyajátékból, ami egyszerre szól felnőtteknek és gyerekeknek, pedagógusoknak és tinédzsereknek. Segítségével nemcsak megérthetjük, hogy hány különböző család van, hanem arra a fel nem tett kérdésre is választ kaphatunk, hogy mi magunk milyen családban élünk, és hogy felmenőink hogyan éltek.

A csomagban lévő kártyákon kérdések szerepelnek, amelyek kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy megismerhessük egymást és önmagunkat egyaránt. Segítségével megérthetjük a családok sokszínűségét, és az is kiderülhet, hogy mennyiben befolyásolja az életünket vagy a gondolkodásunkat az, hogy ki honnan jön, s ezáltal egymást is könnyebben megérthetjük.

A család az család – A sokféleség megértése

A Család az család nevű kampány 2020. novemberében indult. Célja, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottan és boldogan nőjenek fel, függetlenül attól, hogy különböző vagy azonos nemű, vagy egyedülálló szülei vannak.

A civil kezdeményezésen alapuló kampányban önkéntesek és ismert emberek is dolgoznak, hiszen akárcsak mi, ők is a családtípusok széles skáláját tudják felmutatni.

A szervezet Youtube-csatornáján több ismert ember mondja el véleményét arról, hogy mit jelent számára a család, és hogy mitől működőképes az a rendszer, amit ők választottak. Sokan épp az ellenkezőjét teremtik meg annak, ahonnan jöttek. Másoknak egy különös szerelem tesz mássá egy családot, de van, hogy a sors gondoskodik arról, hogy szokatlannak tetsző legyen a felállás.

Bárhogyan is legyen, a család egy egység, a tagok számától és milyenségétől függetlenül. Ez is kiderül a kártyajátékból.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.