7 tipp az Alzheimer kór megelőzésére

Az Alzheimer-kór egy főképp időseket érintő visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés. A betegség során folyamatosan romlik a beteg memóriája, gondolkodási képessége, beszűkülnek a kognitív funkciók, megváltozik a magatartás, míg végül már a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes elvégezni.

Nevét a német Alois Alzheimerről kapta, aki ideggyógyászként 1907-ben elsőként írta le a betegség jellemzőit. A kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka.

2005-ben világszerte több mint 24 millió ember szenvedett demenciában, ennek körülbelül 70 százalékát az Alzheimer-kór tette ki, gyakorisága azonban rohamosan emelkedik, 2010-ben már 35 millió demens beteg élt a Földön, ez a szám nagyjából 20 évente meg fog duplázódni, így 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában.

Nem csoda, hogy kicsit mindannyian rettegünk tőle, és igyekszünk mindent megtenni az elkerüléséért. Bár az Alzheimer-kór pontos kiváltó oka ismeretlen, az biztos, hogy a genetika mellett a környezeti tényezők is fontosak lehetnek. Éppen ezért tehetünk azért, hogy az agyunkat megerősítsük, és így csökkentsük az Alzheimer kockázatát.

7 tipp az Alzheimer kór megelőzésére:

Fogyasszunk bogyós gyümölcsöket

Jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát ha flavonoidokban gazdag ételeket fogyasztunk – állítják amerikai kutatók. A bogyós gyümölcsök gazdagok a természetben előforduló antioxidánsok egy csoportjában, az úgynevezett flavonoidokban, amelyek a tudósok szerint segíthetnek késleltetni a kognitív öregedést azáltal, hogy megvédik az agysejteket a kémiai stressztől, amely az életkor előrehaladtával felhalmozódhat. A nagyobb mennyiségű áfonya és eper fogyasztása lassabb kognitív hanyatlással jár.

Igyunk zöld teát

A legújabb kutatások szerint a zöld tea fogyasztása is csökkentheti az Alzheimer-kór és más, öregkori elbutulással együtt járó betegségek kialakulási esélyét.

A Dél-Floridai Egyetem tudósai azt találták, hogy a zöldtea-vegyületek megvédhetik a sejteket az amiloid – az Alzheimer-kór során az agyban felhalmozódó mérgező fehérje – káros hatásaitól. A zöld teában lévő polifenolok összekapcsolódnak a mérgező anyagokkal, így védik meg az agysejteket a károsodástól.

Image by gpointstudio on Freepik


Zöldségek és gyümölcsök is harcba állíthatók

Az Alzheimer egyik legnyilvánvalóbb tünete a fokozatos emlékezetvesztés, amihez nagyban hozzájárul egy agyi idegközvetítő, az acetilkolin. Az olyan gyümölcsök, mint például az alma és a narancs, vagy az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a burgonya vagy a retek, úgy hatnak, mint a gyógyszerek, amelyeket az Alzheimer-kórban szenvedők kapnak. A fenti gyümölcsök és zöldségek hatása ugyan gyengébb a gyógyszernél, de rendszeres fogyasztásuk hatásos lehet. 

Segíthet a vörösbor

A vörösbor fogyasztása is csökkentheti a betegség előfordulását. Az UCLA neurológus professzora és munkatársai kimutatták, hogy a vörösborban természetesen előforduló, polifenoloknak nevezett vegyületek gátolják a fehérjék képződését, amelyek az agysejteket elpusztító toxikus plakkokat építik fel. A magas antioxidánsokban, olajos halban és egy pohár vörösborban gazdag mediterrán étrend akár harmadával is csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Fontos az Omega-3

A kutatók az Omega-3-at tartalmazó ételeket is azok közé a fogyasztandó ételek közé sorolják, amik védelmet nyújthatnak az Alzheimer-kór kialakulása ellen. Az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, például a hal, csirke és diófélék, segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórt, mert fogyasztásuk csökkenti az Alzheimer-kórra jellemző fehérje – amiloid – szintjét a vérben.

A kávé is hasznos lehet

A megfelelő mennyiségű stimuláns fogyasztása fokozza a figyelmet, az éberséget, és javítja az agy teljesítményét. Vagyis napi egy (esetleg egy-két) csésze kávé tényleg segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében. A kulcs tehát a mérsékelt fogyasztás.

Nem csak az ételekkel, más fegyverekkel is dolgozhatunk azért, hogy az agyunk egészséges maradjon.

Image by Freepik


Fizikai tevékenységek, nyelvtanulás, szellemi aktivitás

Egy tanulmány, amely négy éven keresztül mérte az idősek aktivitását, kimutatta, hogy a napi fizikai tevékenység, mint például a főzés, takarítás és kártyajáték segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát.

Az egynél több nyelv beszélése is segíthet a „kognitív tartalékok” növelésében – az agy azon képességében, hogy ellenálljon a károsodásoknak. Tehát ha valaki nyelvet vagy nyelveket tanul, az segíthet megvédeni az agyat a hanyatlástól, és megerősítheti a demenciát okozó károsodásokkal szemben.

A szellemileg aktív idős emberek jobb memóriakészségekkel rendelkeznek, ami arra utal, hogy a mentális stimuláció, mint például a munkavégzés, megvédheti a memóriaromlást. Újságolvasás, társasjáték, levélírás vagy könyvtárlátogatás mind jó lehet.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.