Nem mind jó, ami csillog, avagy a hamis influencer ismérvei

A közösségi médiában ma már mindennapos, hogy bekövetünk ismert és kevésbé ismert embereket, mert olyan tartalmakat osztanak meg, amelyek érdekelnek minket, jó példát mutatnak velük, motiválnak, vagy éppen egy kis irigységgel töltenek el, hogy azt az életet élik, amit mi is szeretnénk. Az influencerek feladata pedig pusztán “csak” annyi, hogy valósak, őszinték és megbízhatóak, egyszóval hitelesek legyenek.

A hiteles influencer a követői bizalmára épít, inspirál és segít. Fontos, hogy hű maradjon önmagához, és se a népszerűség, se a pénz ne másítsa meg az értékrendjét.

A hitelesség a következő dolgokban nyilvánul meg:

  • az influencernek a képviselt témában valódi a szakértelme és a tudása,
  • az álláspontját őszintén és átláthatóan képviseli,
  • megosztásai valós élményeken és történéseken alapulnak,
  • nemcsak az aktuális divatnak és trendnek való hódol, hű marad a meggyőződéséhez,
  • aktívan kapcsolódik a követőihez,
  • felelősségteljes tartalmakat oszt meg, nem csak a befolyásolásra törekszik.
Image by Freepik


De vajon hogyan ismerhető fel a hamis és a valódi influencer közötti különbség?

Annak általában mindenki a tudatában van, hogy az online élet, amit az influencerek a kirakatba tesznek, szerkesztett, szépített annak érdekében, hogy tökéletesnek tűnjön. Mert a tökéletesség eladható, még akkor is, ha nem is létezik.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem léteznek hiteles influencerek. Ha tudjuk, hogy ki és mi a hamis, és ki az, aki valódi és hiteles énje bemutatásán fáradozik, az nagy segítség abban, hogy kinek az életét szeretnénk továbbra is követni.

Lássuk a hiteltelenségre utaló jeleket:

A hiteltelen influencer a tartalomért él

Az influencer státusz sok előnnyel jár: ingyenes meghívók, kedvezmények és repiajándékok. A hiteltelen influencer a tökéletességet festi le a posztjaiban, és ahhoz, hogy a követői elégedettek maradjanak, ezt a látszatot folyamatosan fenn is akarja tartani. Ami hobbinak vagy egyszerű érdeklődésnek indult, az életfeladattá válik, hogy lépést tudjon tartani a tartalomgyártás állandó túlterheltségével.

Az önfeledt szabadság helyét átveszi a nyomás. Már nem lehet belemerülni egy finom étkezésbe, mert fotózni kell közben. Már nem lehet önfeledten szórakozni, úgy, hogy a telefon a zsebében maradjon. A káprázatos mosolyokat és pózokat minden pillanatban produkálni kell.

Az influencerek az életmódot és a tartalomgyártást egyesíthetik, de fontos, hogy a tartalom valóságalapú legyen, és ne csupán egy álomvilágot mutasson be. Az olyan influencerek, akik kizárólag a látszatért és a felületes hírnévért dolgoznak, hajlamosak elveszíteni a hitelességüket.

Túlszerkesztettek a képei

A képszerkesztés önmagában nem az ördögtől való, de a nagyfokú torzítás hamis képet fest. Komolyabb probléma, hogy a követőkben teljes elkeseredést okozhat, hiszen belenézve a tükörbe ott lesznek a ráncok, míg az influencer posztján a bőre kisimult, a dereka karcsú és a foga hófehér. Ilyenkor nehéz megérteni, hogy ezek a képek szerkesztettek. A követő saját magában keresi a hibát, mert úgy érzi, hogy ezek a photoshoppolt szépségstandardok elérhetőek.

Persze az influencereken is van nyomás, hogy tökéletesnek kell lenniük. Vannak, akikről aztán egy esetleges személyes találkozásnál kiderül, hogy teljesen másképp néznek ki, mint a videóikon, de természetesen léteznek olyanok is, akiknél elmondható, pont olyan, mint amilyennek követői elképzelik

Érdemes olyan példaképet követni, aki nem egy túlretusált álomkép csupán.

Image by Freepik


Hamisítja a valóságot

A hamis influencer nemcsak a külsejét fényezi a posztokban, hanem a környezetét is. Eleve már olyan fotóhelyszíneket keres, amiket felrakhat Instára, majd a kristálytiszta kék tengert megkonfigurálja úgy, hogy a telítettséget maximálisra növeli. A kedvelt turista helyszíneken nincs egyetlen lélek sem – vajon a radírkefét használta vagy hajnali 4-kor kelt? Fizetett együttműködésért pozitív véleményt mond ételekről és szálláshelyekről.

Bár sok influencer szerkesztett képeket használ a közösségi médiában, a túlzott retusálás és a valóság torzítása lehet a hitelesség elvesztésének jele. A leghitelesebb az, aki megtalálja az egyensúlyt az esztétika és a valóság között, hogy ne vezesse félre a követőit.

Hamisítja a személyiségét

A hamis influencernek van egy személyisége az online térben: egy sugárzó, magabiztos, vidám és motiváló arca. Emellett pedig ott a valóság, ami egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan. Az online térben nagyon könnyű szerepet játszani, hiszen az otthon biztonságában bármilyen karakter felvehető.

Ha egy influencer személyiségének vagy értékrendjének hirtelen és drasztikus változásai vannak, az gyanús lehet. Az influencernek hűnek kell maradnia önmagához és azokhoz az értékekhez, amelyek miatt a követők követik őt.

Kedves mindaddig, amíg rá nem jön, hogy a követő nincs a hasznára

A hamis influencert az érdekkapcsolatok éltetik. Kedves, szívélyes és végtelenül barátságos mindazokkal, akik bármilyen módon lendíteni tudnak a “karrierjén”. Ha viszont a megkörnyékezett személy nem hozza a szintet vagy túl normális a viselkedése a közösségi médiában, akkor ezt sokkhatásként éli meg, és azonnal távozik. Viselkedése 180 fokos fordulatot vesz: hirtelen zárkózott és kimért lesz.

Az influencerek gyakran tartanak fenn érdekkapcsolatokat, például reklámok vagy szponzorációk révén. Fontos azonban, hogy ezeket az együttműködéseket átláthatóan és őszintén kommunikálják, hogy a követőket ne tévesszék meg. Az olyan influencerek, akik titkolják vagy manipulálják ezeket a kapcsolatokat, elveszíthetik a hitelességüket.

Ezek a jelek hasznosak lehetnek, hogy felismerjük a hiteltelen és hamis influencereket. Mindig érdemes kritikusan vizsgálni és kutatni, mielőtt a követés vagy az együttműködés mellett döntünk. Az átláthatóság, a valóságalapú tartalom és a követők iránti tisztelet mind hozzájárulnak egy influencer hitelességéhez és hosszú távú sikeréhez.

nyitókép: Image by halayalex on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.