A pénzügyi szakértők szerint ebben az öt esetben jobb, ha nem készpénzzel fizetünk

A mindig legyen nálad készpénz alapszabályt hosszú évekig tartottam be az életemben szentírásként, de bevallom, az utóbbi néhány évben már leszoktattam magam róla, és amit csak lehet, átutalással vagy bankkártyával fizetek.

Bár nálam ennek elsősorban spórolási oka volt, mivel a készpénz valamiért nagyon könnyen és gyorsan elúszott a kezeim közül, a pénzügyi tanácsadók szerint több szempontból is hasznos, ha nem készpénzzel fizetünk. Olykor kifejezetten előnyös az utalás vagy a kártyás vásárlás.

Most összeszedtük, mikor és miért jó, ha nem készpénzzel intézünk tranzakciót.

Image by wayhomestudio on Freepik

Autóvásárlás és egyéb nagyobb vásárlás előlege

Akár használt, akár új autót vásárolunk, soha ne használjunk készpénzt előleg fizetésére vagy a tranzakció lebonyolítására. Nagy mennyiségű készpénzt amúgy sem tanácsos a mai világban magunknál tartani, de jogi és pénzügyi okokból is szerencsésebb úgy bonyolítani a tranzakciót, hogy annak egyértelmű nyoma maradjon. Ugyanez vonatkozik minden nagy értékű vásárlásra, például lakásvásárlásra is.

Számlák befizetése

Minden szerződéshez kötődő vásárlást – például biztosítást, közüzemi számlákat vagy bérleti díjat is – hitelkártyával, bankkártyával vagy átutalással célszerű fizetni.

Ha készpénzzel fizetünk, az egyetlen bizonyítékunk a kifizetésre egy nyomtatott nyugta lesz, amit könnyen elveszíthetünk. Más fizetési mód esetében azonban a folyószámlánkon a tranzakciónak nyoma lesz, ami hetekkel, hónapokkal később is visszakereshető. Így nem kell bizonygatnunk semmit, sőt még a havi kiadásainkat is sokkal könnyebben követhetjük nyomon.

Repülőjegy, vonatjegy, szállodafoglalás

Amikor eljön az ideje, hogy nyaralást vagy bármilyen más utazást intézzünk, célszerű minden kifizetést átutalással rendezni, mert így minden tranzakciónak – a repülőjegy lefoglalásának, a szobafoglalásnak vagy autóbérlésnek is nyoma van. Ez vitás kérdések tisztázásánál mindig segít, de utazás esetében akár egy biztosítás szempontjából is fontos lehet.

Olykor az átutalásos vásárlás olcsóbb is, hiszen aki nem megy be az irodába, és a repülőjegyét mailben kapja, pénzt takaríthat meg, mert kedvezőbb áron kaphatja a jegyet.

Online vásárlás

Ha online rendelünk meg egy terméket, általában utalással fizetünk, és ez jó is, mert annak egyértelmű nyoma marad. Ha mégis átvételkor fizetünk egy termékért, a futárnak se készpénzt adjunk, kérjünk kártyás fizetési lehetőséget, így bizonyítani tudjuk, hogy fizettünk, ha ez később vita tárgya lenne.

Egy vállalkozás költségei – elszámolható tételek

A digitális nyilvántartás különösen hasznos, ha valaki vállalkozó, hiszen célszerű, ha minden üzleti kiadásnak van nyoma. Jól jöhet az év végi adózáskor, mikor a vásárlásokat leírhatjuk az adóból, de jól jöhet egy ellenőrzéskor is.

nyitókép: Image by fanjianhua on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.