7 tipp, amit ne feledj, ha mérgező szülő gyermeke vagy

A mérgező szülő nehezen kezelhető. Egy bántalmazó, nem támogató, kontrolláló, kemény embert még elviselni is alig lehet, kezelni pedig szinte lehetetlen. A toxicitás mértékétől függően persze van olyan, akivel együtt lehet működni azért, hogy sikerüljön egy egészségesebb kapcsolatot kialakítani, de van olyan is, akinél a távolság az egyetlen lehetséges kiút.

Aki megpróbálkozna kialakítani az apjával vagy az anyjával egy élhető viszonyt, ezeket a hatékony tippket ne feledje:

1. Hinni kell az érzéseknek és tapasztalatoknak

Akit mérgező szülők neveltek fel, megkérdőjelezheti saját gondolatait vagy érzéseit gyermekkorával és családja működésével kapcsolatban. Lehet, hogy úgy érzi, az érzelmei hamisak. Hogy nincs igaza, hogy sok dolog nem is úgy, nem is azért történt…
Nem szabad elfelejteni, hogy a gondolatok és érzések valódiak. Hinni kell bennük. Hisz ki más tenné, ha az sem, akit érint?

2. Egészséges határokat kell beállítani

A határok azért vannak, hogy megvédjék a kapcsolatokban részt vevő embereket. Ezek nélkülözhetetlenek. A határok típusa az adott helyzettől függ. Ha valaki nem akar többet a szüleiből, mint heti egy órát, mert a több fájdalmas lenne, akkor ezt a szabályt kell tartani, akkor is, ha a másik félnek nem tetszik.

3. Nem érdemes megpróbálni megváltoztatni a mérgező szülőt

A gyerekek gyakran fantáziálnak arról, hogy anyut vagy aput olyanná tudják alakítani, amilyet szeretnének, de ez lehetetlen. Jobb ezt időben felismerni, és a próbálkozás helyett arra öszpontosítani, ami tényleg irányítható, például saját reakcióinak kezelésére. 

4. Legyenek az elvárások reálisak

Az irreális elvárások egy kapcsolaton belül gyakori stresszforrások. Ha valaki folyamatosan negatív interakciókba kezd, és azt várja, hogy azok pozitívak legyenek, akkor meg kell vizsgálnia, hogy az elvárásai irreálisak-e. Gyakran hasznosabb, ha nincsenek elvárások, így kisebb az esély a csalódásra.

5. Jó, ha vannak támogatók

Mindig és mindenféleképpen hasznos, ha van kihez segítségért fordulni, ha van, aki támogat. A támogatás akkor is hasznos lehet, amikor meg kell birkózni a toxikus szülői kapcsolatokból eredő stresszel. Ilyenkor jól jön azoknak az embereknek a segítsége, akik szeretettel törődnek, és hasznos tanácsokat adnak.

6. Jól jöhet további támogatás

Aki úgy érzi, nincs elég pozitív támogatása, megfontolhatja annak a lehetőségét, hogy csatlakozik olyan támogató csoportokhoz, melyek tagjai hasonló problémákkal küzdenek. Segíthet szakember is, de hasznos lehet új, teljesen ismeretlen tevékenységek kipróbálása is.

7. Szükséges az öngondoskodás

Akinek mérgező szülei vannak, azt ez érzelmileg megviselheti. Az öngondoskodás elengedhetetlen ahhoz, hogy megbirkózzon a stresszel, a szülőkhöz kapcsolódó feszültséggel. Érdemes arra törekedni, hogy minden héten legalább egy pozitív és egészséges tevékenység is az élet része legyen, a stressz enyhítésére. Érdemes kipróbálni olyan új dolgokat, minta meditáció, művészet vagy testmozgás.

Egy mérgező szülővel való kapcsolat kezelése kihívást jelenthet, de vannak lehetőségek a továbblépésre. Érdemes megtalálni ezeket – önvédelemből is.

nyitókép: Image by bearfotos on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.