Új koncepcióval és új csapattal kezdi a nyarat a 125 éves, badacsonyi Neptun Hotel étterme, a Tilia Borvendéglő. A kínálat a magyaros, századelőt idéző ízeken és a hozzájuk illő, kis helyi pincészetektől származó badacsonyi borokon alapul. A tulajdonosok az egyszerű, letisztult ízek mellett a hely szellemi örökségének ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek.
A vendéglátóhely a Neptun Hotel „születésének” időszakát, a századelő hangulatát idézi fel: az ételek egy része e korszak ízeit eleveníti meg. Az étterem neve az árnyas kert évszázados hársfáira utal (a tilia latinul hárs nemzetséget jelent).
Az étlapon magyaros, egyszerű, érthető ételek szerepelnek, és olyan kevésbé „megszokott” hozzávalókból készült ételeket is kóstolhatunk, mint a szürkeharcsa, a kakas, a sertéspofa, vagy a füstölt fürjtojás. A vadételek rajongói vaddisznóburgert és szarvasgerincet is találnak a kínálatban.
Az étterem csapata törekszik arra, hogy minél több környékbeli alapanyag kerüljön a tányérokra. Környékbeli termelőktől vásárolják a mandulát és a szezonális gyümölcsöket, a sajt Kalla Roland sümegprágai műhelyéből és a Sümegtejtől, a pisztráng Tapolcáról, a tokhal Keszthelyről érkezik. A szörpöket a Folly Arborétum és Borterasz szállítja.
A Tilia Borvendéglő egyik fontos célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson kisebb, kevésbé ismert környékbeli borászatoknak. A mintegy 15-20 tételt tartalmazó borlapot Dömsödi Károly sommelier állítja össze, folyamatosan keresi a borvidék pincészeteinek kiemelkedő és különleges tételeit. Az étel-bor párosításoknál bátran kísérletezik, és tér el a klasszikus szabályoktól.
A tulajdonosok fontosnak tartják a hely szellemi örökségének ápolását is, hogy a hely méltó legyen Egry József, Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor emlékéhez, a borkóstolók mellett kulturális eseményeket is szerveznek.
„Még az út elején vagyunk, a konyha folyamatosan fejlődik. A víziónk a vendégek fejével való gondolkodás, és az, mindig egy kicsit többet adjunk az elvártnál. A célunk, hogy a Neptun Hotel és a Tilia Borvendéglő egy hűs, nyugodt oázis legyen Badacsony forgatagában”
– mondta Nagy Miklós, a vendéglátóhely vezetője.
Júliusban és augusztusban ebédmenüt is kínálnak 12 és 16 óra között. A étterem egész évben nyitva tart, nyáron heti hét nap, ősztől tavaszig hétvégén várja a vendégeit magyaros ételekkel és a hozzájuk illó, válogatott, helyi borokkal – szép időben a lombos fák alatt, a hűvös estéken a bazaltkövekkel kirakott pincevendéglőben.
Tudjunk meg egy kicsit többet a legendás épületről:
A szálloda története több mint 120 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a turizmus térnyerésével együtt a Balatonnál – és Badacsonyban is – megnőtt az igény a színvonalas szálláshelyek iránt. A Neptun Badacsony első szállója volt, alapkövét 1902-ben fektették le. A századelő első vendégei azonban alig egy évtizedig élvezhették a romantikus épület kényelmét. Az I. világháború idején a hotelben működött ugyanis a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza.
A ház később vállalati és szakszervezeti üdülőként üzemelt, szállodalánc tulajdonába is került, szobáiban nemesek, polgárok, munkások, hadirokkantak, táborozó gyerekek és családok is nyaraltak. A Nagy család 1999-ben kapcsolódott be a történetbe: egy sikeres pályázat útján tulajdonrészt szereztek az ingatlanból és elkezdték felújítani az épületet. Nagy Miklós, a hely tulajdonosa és vezetője gyerekkora óta kötődik Badacsonyhoz, rengeteg történetet, ismeretet gyűjtött magába helytörténész nagyapjától. Nem véletlen, hogy a szálloda felújításánál ragaszkodott ahhoz, hogy a hotel minél jobban hasonlítson egykori önmagához.
A ház 2018-ban ismét megújult, a nagypolgári jellegű épületben működő panzió kényelmes butikhotellé alakult, és egy wellnessrészleggel is gazdagodott.
Egy híres szerelem
A Neptun épülete egy híres szerelem helyszíne is: Egry József, a Balaton festője 1916-ban került a badacsonyi hadikórházba, és itt találkozott a nála 9 évvel idősebb, önkéntes ápolónőként dolgozó Pauler Juliskával. Juliska vagyonos asszony volt, egy ezredes felesége, így a nincstelen festővel való kapcsolata hatalmas botrányt kavart. Viszonyukra azok a rajzok derítettek fényt, amelyeket a festő lábadozása közben Juliskáról készített.
„A Pauler család, amelynek soraiban miniszter, egyetemi tanár és akadémikus is volt, megdöbbent Juliska szándékán, és mindent megtettek, hogy megakadályozzák a duplán rangon aluli házasságot. Egry ugyanis nemcsak paraszti származású volt, de középiskolai tanulmányait sem fejezte be. Amikor megértették, hogy az asszonyt nem lehet eltántorítani szándékától, évekre kiközösítették a családból”
– írta a különös szerelemről Nyáry Krisztián az Artmagazin.hu-n.
Egry József és felesége az asszony keszthelyi villájába költöztek, a nyarakat a Pauler család badacsonyi présházában töltötték. Kitartottak egymás mellett 35 évig, a festő haláláig.