5 jel, ami figyelmeztet, hogy ideje csökkentened a kávéadagod

Nem kitaláció: a kávé függőséget okoz. A koffein ugyanis olyan anyag, amire rá lehet szokni; de más függőséget okozó anyagokkal ellentétben a koffein nem tesz rosszat – hacsak nem iszol túl sokat.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy nincs olyan, hogy túl sok kávé – az ital antioxidánsaihoz kapcsolódó előnyei ugyanis felülmúlják a hátrányokat. Mindenki teste másképp reagál a koffeinre. Összességében elmondható, hogy kávé fogyasztása valószínűleg egészségesebb, mint más koffeinforrásokra, például az energiaitalokra támaszkodni.

Ettől függetlenül vannak olyan okok, amik miatt nem árt csökkenteni a napi kávéadagot. Néhányat most mi is összeszedtünk:

Éjszaka nem tudsz aludni
Az álmatlanságot számos dolog okozhatja, amelyek némelyike ​​nem rajtunk múlik. De a túl sok kávé éjszaka is ébren tarthat. Mindenki koffeintoleranciája eltérő, néhány tanulmány szerint azonban a nagy mennyiségű koffein az alvási idejét csökkenti és a minőségét is rontja.

Folyamatosan kiszáradsz
A kávé a közhiedelem ellenére valójában nem vizelethajtó. De gyakori vizelési ingert okoz. És ha nem fogyasztasz a sok kávé mellé elég vizet, a túl sok kávé miatt kiszáradtnak érezheted magad. A kávé nem elegendő folyadék, nem helyettesíti a vizet, ezért győződj meg arról, hogy a szükséges számú pohár vizet megiszod-e naponta. 

Gyomorfájdalmakat tapasztalsz
Sokáig azt hitték az emberek, hogy a kávé gyomorfekélyt okoz. Ez valójában nem igaz – legalábbis a tudomány nem mutatott összefüggést a kettő között. A kávé azonban összefüggésben van a gyomor-bélrendszeri szorongással, különösen a reflux szempontjából. Ha a gyomrod fáj a reggeli csésze fekete után, ez egy jel lehet.

Túlságosan felpörögsz
A kávé hat a központi idegrendszerre, emeli az adrenalin-, dopamin- és glutamát szintet, ettől azt érezhatad, szétvet az energia, teljesen felpörögsz, majd idegeskedni, szorongani kezdesz. A szíved dobog, ingerült leszel. ha ezt érzed, jobb, ha csökkented a kávéadagod.

Gyakran fáj a fejed
Valószínűleg nem fogsz fejfájást tapasztalni kávézás közben, de csúnya fejfájást kaphatsz, ha még nem ittál kávét. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, függőség alakulhat ki – vagyis ha túl sok órát töltenek el kávé nélkül, elvonási tüneteik lesznek. Ezeknek az elvonási tünetek egyike a fejfájás. A fájdalomtól való megszabadulás gyors megoldása pedig egy újabb pohár kávé. De a fejfájás hamarosan visszatérhet. A hosszú távú megoldás? A koffein visszaszorítása.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.