Etikett hibák, amiket 30 éves kor után már tényleg nem követhetsz el!

Függetlenül attól, hogy hány évesnek érzed magad, vannak olyan dolgok, amiket bizonyos kor után nem illik megtenni, egyszerűen nem elfogadhatóak.

Összegyűjtöttük azokat az illemszabályokat, amiket már tényleg ne kövess el, ha eléred az életed harmadik évtizedét.

RSVP – Jelezz vissza
Magyar megfelelője nem létezik, viszont az angol mozaikszó annyit jelent, hogy ha meghívást kapsz egy rendezvényre, akkor a szervezők mindenképpen választ várnak, hogy részt tudsz-e venni az eseményen. Persze, mindenki elfoglalt, ahogy Te vagy a program szervezője is. Nagy szívességet teszel neki, ha nem váratod az utolsó percig, hanem válaszolsz pár napon belül a meghívóra.

Ugyanez igaz a megválaszolatlan e-mailekre, üzenetekre és a nem fogadott hívásokra. Tiszteld meg a másikat a válaszoddal, hiszen ő érdeklődött irántad.

Késés
Igen-igen. Tervezzünk körültekintően, például számoljunk a forgalommal. Persze, lehet küldeni egy üzenetet a várakozó félnek, hogy késésben vagy és az már félsiker, hogy jelezted. Azonban a pontosság erény, így a harmadik X után már elvárt a pontosság.

Üres kézzel menni vendégségbe
Nem kell nagy dologra gondolni. Egy üveg bor vagy egy hat csomagos sör bőven megteszi. A vendéglátóval azt is meg lehet beszélni, hogy mondjuk Te viszed a süteményt. Ezzel például nagy terhet veszel le a válláról.

EZ IS ÉRDEKELHET: ÉTKEZÉSI ETIKETT SZABÁLYOK, HOGY NE FESZENGJ HIVATALOS ÖSSZEJÖVETELEKKOR SEM!

Elfelejteni a vendégeket itallal és étellel megkínálni
Az előző fordítottja, amikor Te vagy a vendéglátó. Még akkor is ez az illendőség, ha csak a barátok jönnek át egy esti filmnézésre. Egy frissítővel mindenképpen kínáld meg őket. Az ételt sem kell túlgondolni, a mikrohullámú pattogatott kukorica is megteszi. Felajánlhatod még esetleg a pizzarendelést. A gesztus, ami fontos.

Nem tudni, hogy köszönts másokat
Ez egy valóban ingoványos terület. Üzleti helyzetben a kézfogás a legalkalmasabb módja a beszélgetés megkezdésének. Azonban egy új baráti társaságba kerülve, vagy amikor a párod bemutat a családjának, ott azért cikáznak a kérdések. Rögtön tegeződés? Puszit kell adni? Netalántán ölelést is? Valójában ezt az aktuális helyzet fogja eldönteni, az, hogy az emberek hogyan viszonyulnak hozzád.

Elfelejteni bemutatni valakit
Ha az utcán találkozol egy ismerőssel vagy a bevásárlóközpontban egy régi baráttal futtok össze, és nem vagy egyedül, akkor ne feledkezz el bemutatni a szituációban az idegen felet. Lehet, hogy a beszélgetés tényleg csak 2 percig tart, és nem is érzed szükségesnek a bemutatást, de az illem megkívánja.

Pletykálkodás és mások kizárása
A másokról való pletykálkodás ártalmatlannak tűnhet, de egy negatív viselkedési forma. Egy-egy rosszul átadott információ vagy történet negatív következményekkel járhat a másik félre nézve, amely akár a szakmai életét is csorbíthatja az embernek. Úgyhogy csínján a szaftos történetekkel! Továbbá már nem a középiskolában vagy, úgyhogy egy-egy beszélgetésből nem zárunk ki másokat, inkább kezdeményezd a bevonásukat.

Csak magadról beszélni
Természetesen egy mély beszélgetés alkalmával sok információt adunk át magunkról a hallgató félnek, de figyeljünk oda, hogy a kommunikáció kölcsönös legyen. Te is hallgasd meg a másikat, kérdezz, légy érdeklődő.

Elutasítani a bókot
Az emberek valamiért zavarba jönnek, ha megdicsérik az öltözéküket, intelligenciájukat vagy a teljesítményüket. Ilyenkor sose kifogásokat keress, úgy, mint “Ó, ez már egy nagyon régi ruha!” vagy “Nem nagy dolog!”. Egyszerűen fogadjuk el a bókot egy köszönöm kíséretében.

Az egész életedet posztoni a világhálón
Természetesen a közösségi oldalon lévő profilod a sajátod és Te határozod meg az online jelenlétedet. Azonban ez adja meg az első benyomást rólad. Ezért legyél óvatos, hogy mit posztolsz az internet világában.

Kevés borravalót adni (vagy egyáltalán nem)
Ha étterembe mész enni, akkor számolnod kell a borravaló költségével. Ne ezen akarj spórolni, mert udvariatlanság. Valahol a számla már tartalmazza a borravaló mértékét. Az USA-ban például 20%-os borravaló a szokás. Itt a pincérek bére valóban ezen alapszik. A fix bérük a minimálbér alatt van, és ez izmos része a keresetüknek. Itthon a 10-15%-os borravaló megadása a standard.

Reméljük segítettünk feleleveníteni az illemtant, és 30 éves kor felett ezekben már nem hibázol!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.