Étkezési etikett szabályok, hogy ne feszengj hivatalos összejövetelekkor sem!

Rohanó világunkban reggelinek hívjuk a felhörpintett kávét, ami mellé talán az autóban egy müzliszeletet is elmajszolunk. Ebédnek hívjuk, ha az autós kiszolgálónál hamburgert veszünk egy gyorséttermi láncnál. Vacsorának csúfoljuk a sütőbe bedobott mirelit pizzát. Talán ezért is veszett a feledés homályába sok alapvető étkezési etikett szabály, ezért érezzük magunkat kényelmetlenül egy üzleti vacsorán, és ezért ódzkodunk a nagycsaládos ünnepi ebédektől. Fel kell kelnünk a kanapéról, szép ruhát húzni és megfelelően viselkedni. De ez mit is jelent?

Összegyűjtöttünk néhány alapvető tudnivalót, hogy kellemesen teljenek az összejövetelek és magabiztosan tudjuk használni az illemszabályokat.

A terítés és az evőeszközök

A villának a tányér bal oldalán van a helye a szalvétával együtt, míg a kanál és a kés a jobb oldalra kerüljön. A kés éle mindig a tányér felé néz. Ha túl sok van belőlük, akkor se ijedjünk meg. Mindig kívülről befelé kell haladnunk. Az evőeszközök használatánál pedig figyeljünk oda, hogy ne lapátként és ne is lándzsaként használjuk őket. Mindig kis adag ételt tegyünk az evőeszközre.

Az alkalomhoz illő öltözet
Természetes, hogy otthon kényelmes ruhában vagyunk és az étkezésekhez sem öltözünk ki. Azonban az esemény jellegétől függően adjunk az öltözékünkre, vagy kérdezzünk rá az elvárt megjelenésre. Egyértelműen kerüljük a szakadt farmert, a tangapapucsot. Nyaraláskor se fürdőruhában trappoljunk be az étterembe, hanem mindenképpen vegyünk fel egy ruhát.

Csak akkor kezdjünk el enni, ha a társaságban mindenkinek kihozták a rendelt ételét

Ha nagy társasággal vagyunk egy étteremben, akkor nagy eséllyel a rendelt ételek nem egyidőben kerülnek szervírozásra. Alapvetően illik megvárni, míg mindenki elé étel kerül és csak úgy nekilátni a falatozásnak. Azonban megkérdezhetjük a pincért is, hogy mennyi idő lehet, amíg a hiányzó ételeket is felszolgálják. Az etikett nem várja el, hogy a várakozásban a másik étele teljesen kihűljön és így élvezhetetlen legyen. A másik oldalról viszont, ha mindenki előtt már ott a gőzölgő menü és a miénk még várat magára, úgymond adjuk meg nekik az engedélyt az étkezéshez.

EZ IS ÉRDEKELHET: RÉGIMÓDI GESZTUSOK, AMIKET MINDEN NŐ ÉRTÉKEL A RANDEVÚN

A könyök ne kerüljön az asztalra
Régóta a legfontosabb etikett szabály, hogy étkezésnél nem könyökölünk az asztalon. Viszont ha az evés közben egy kis szünetet tartunk vagy a társaság többi tagjával beszélgetünk, akkor az alkar pihenhet az asztalon.

A borospohár

Senki nem várja tőlünk, hogy borszakértők legyünk, de hogy ne essünk az alapvető etikett hibába, a borospoharat mindig a pohár száránál fogjuk meg. Még véletlenül sem az öblös poharat markoljuk fel. Ennek több oka is van. Egyrészről nem esztétikus összemaszatolni a poharat, másrészről így a kezünkkel nem melegítjük fel a bort.

Kérjünk és ne nyúlkáljunk a másik előtt

Az asztal csordultig tele változatos finomságokkal és természetesen mi a tőlünk távol eső étket szeretnénk a legjobban megkóstolni. Ilyenkor nem nyúlunk át a másik tányérja felett és nem próbálunk mindenáron hozzájutni az áhított fogáshoz, hanem egyszerűen megkérünk egy közelebb ülőt, hogy nyújtsa át nekünk a tálat. Fontos, hogy csak annyit szedjünk, amit meg is eszünk, illetve figyeljünk oda, hogy másnak is jusson. Fontos, hogy nem tapogatunk össze semmit, amit megfogtunk, azt ki is vesszük, például kenyér vagy pogácsa esetében.

Ne szürcsöljünk
Alapvetően az asztalnál nem illik szürcsölni. A kulturális különbségek persze az étkezési szabályoknál is előjönnek. Japánban például egyenesen tiszteletlenség, ha a ráment vagy a tésztaételeket nem szürcsölve fogyasztják. Viszont egy európai országban igencsak furcsán néznek az emberre, ha így eszik egy levest.

Nem eszünk a másik tányérjáról

A párunk tányérján egy isteni sütemény díszeleg és csak egy falatot szeretnénk belőle? Ilyenkor nem nyúlunk oda, ragadjuk meg a villáját, és szolgáljuk ki magunkat a falattal. Az etikett szerint ő vág le egy darabot a süteményből és helyezi át a mi tányérunkra, hogy meg tudjuk kóstolni.

Csukott szájjal együnk
Talán ez az a szabály, amit már kisgyerekként belénk sulykolnak: csukott szájjal eszünk és nem csámcsogunk. Ugyanebbe a kategóriába tartozik, hogy nem nyaljuk meg az ujjunkat és a tányért sem nyaljuk ki. Hiába a kifejezés, hogy annyira ízlik neki az étel, hogy megnyalja mind a tíz ujját és tényleg csak a szakács főztjének elismeréseként tennénk, azonban az etikett szerint tilos. Az ételek fújása is tiltott, a kevergetés a megengedett viselkedési forma.

A sót és a borsot egyszerre adjuk át

A szabályok között érdekes, hogy az etikett a sót és a borsot egy egységként kezeli, így ha valaki sót kér az asztalnál, akkor is az egész só és bors készletet kell átadnunk neki.

Ha elhagyjuk az asztalt…
A családi ebédeknél a gyerekek általában előbb jól laknak, mint ahogy az ebédnek vége lenne, és ilyenkor megkérdezik, hogy elmehetnek-e az asztaltól és mehetnek-e játszani. Ez a felnőtteknél sincs másképp, azonban nem kell engedélyt kérnünk a távozáshoz, egy “bocsássanak meg” kifejezést viszont az etikett megkíván.

Az meghívást és az ételt illik megköszönni
Hiába érezzük azt, hogy a hús lehetett volna fűszeresebb és a krumplipüré nálunk egészen másképp néz ki, az illem azt diktálja, hogy mind a meghívást, mind a felszolgált ételt, ha nem is megdicsérni, de megköszönni mindenképpen meg kell.

Ajánljuk fel a segítségünket
Egy családi étkezés alkalmával ajánljuk fel a segítségünket, legyen szó az asztal leszedéséről, a mosogatásról, az ételek összegyűjtéséről vagy éppen a lista összeszedéséről, hogy ki kér például kávét.

Sok apró dolog van, és természetesen nem kell mindet elvállalnunk, de a jó vendégek mindig felajánlják a segítségüket, még ha a házigazda nem is fogadja el azt.

+1 modern kori etikett szabály
Nincs telefonozás az asztalnál. Nem pötyögtetjük és pörgetjük a posztokat a telefonunkon, hanem megtiszteljük egymást a figyelmünkkel és társalgunk az egybegyűltekkel.

Ugye, így egy kicsit könnyebb és átláthatóbb, hogy mire kell figyelnünk étkezéskor? Az etikett megismerése után már magabiztosan fogunk mozogni a hivatalos étkezés világában is.

EZ IS ÉRDEKELHET: KERTI PARTI – TIPPEK VENDÉGLÁTÓKNAK, HOGY MINDEN FLOTTUL MENJEN

1 Hozzászólás
  1. Teszik tudni, hogy mi illik, és mit illik!
    Így leírva egyértelmű, aztán a mindennapi életben mégis olykor elfelejtkezünk ezekről.
    A plusz 1 modern szabályt otthon sem szeghetem meg amikor reggelinél újság helyett a táblagépen az előző esti sport eredményeket akarom látni?
    Na ! Lécci, lécci, lécci!:))))

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.