Éld úgy az életed, ahogy szeretnéd, csak ne pazarolj!- David Attenborough

Elneveztek már róla őszirózsát, madarat, hangyászsünt, sőt laposférget is. Nem bánja, megtiszteltetésnek veszi, hiszen az ő természet iránti rajongása szívből fakad. II. Erzsébettel egy évben született, ő is ütötte lovaggá. Ha valaki, hát ő tényleg megérdemelte, hiszen a Föld népességét tanította, és tanítja ma is arra, hol élünk és mi vesz körül minket e bolygón.

Sir David Attenborough 1926. május 8-án született.

Egy egyetemen nőtt fel, édesapja volt az igazgató. A kicsi David így gyakorlatilag pólyás korától a természettudományok bűvkörében élt, mozgott, tanult. Hét évesen már fosszíliákat és madártojásokat gyűjtött. Mikor megtudta, hogy az egyetem tudósai gőtéket keresnek, a tettek mezejére lépett, és 3 pennyért eladta nekik az egyetem bejáratától mindössze 5 méterre lévő tavacskából szerzett gőtéket.

8 évesen nagy hatást tett rá egy akkor nagyon híres természettudós előadása, ami után eldöntötte, hogy mit akar az életével kezdeni. És így is lett.

Miután természettudományból diplomázott, két évig szolgált a hadseregben. Leszerelésekor találkozott élete szerelmével Elisabeth Ebsworth Oriellel. 1950-ben összekötötték életüket, és az évek során két gyermekük született. 47 évet töltöttek együtt.

Egy ideig gyermektankönyvek szerkesztésével foglalkozott, aztán ahogy bővült a család, jelentkezett a BBC rádió bemondójának, ahová nem vették fel.
Pár hónap múlva mégis visszahívták, és állást ajánlottak neki, ha részt vesz egy három hónapos televíziózásról szóló képzésen. David belement és elindult tévés karrierje. Ekkoriban még nagyon keveseknek volt tévéje otthon, neki se volt, mikor műsorvezetőként kezdett dolgozni.

Nincs kitűntetett helyünk. Nem vagyunk az evolúciós fejlődés előre eltervezett csúcspontja. Mindössze egy faj vagyunk az élet terebélyes fáján.

Első műsorában még a stúdióba vitték az állatokat, hogy bemutathassák a közönségnek. Ezt Attenborough nem találta olyan jó módszernek, így felvetette, hogy természetes közegükben kellene bemutatni a Föld élővilágát. Hamarosan elindult a forgatás, és David nemcsak műsorvezetőként, hanem producerként is megállta a helyét. A televíziós szokásokat több alkalommal megreformálta. Nemcsak a természetfilmek miatt, hanem mert ő indította el a tévé történetének első rockzenei műsorát, és az abszurd humor nagyágyúinak műsorát, Monty Pythont is.

Nem meglepő, hogy felajánlották neki a BBC igazgatói székét, de ő azt visszautasította. Inkább visszament az egyetemre, és antropológiából is diplomát szerzett, hogy előkészüljön következő nagy műsorsorozatához. Az Élet a Földön elsöprő sikert aratott. Nem véletlenül. Előtte soha senki nem vette filmre, nem mutatta meg, honnan indult az emberiség.

1985-ben áldozatos munkáját legfelsőbb körökben is elismerték, és nála mindössze két héttel idősebb II. Erzsébet lovaggá ütötte. David alkotókedve ettől persze nem lankadt, sőt még fokozódott is.

Felsorolni is nehéz mennyi sorozatot készített már azóta is. Hangját az egész világ felismeri, munkáiból legalább egyet mindenki látott, és nem tudja az ott látottakat figyelmen kívül hagyni. Ha valaki, hát David Attenborough szava hiteles. 69 éve járja a bolygónkat, olyan törzsekhez vitt el minket, akik a bolygó születése óta léteznek, olyan fajokat fedezett fel és mutatott meg nekünk, amiknek létezéséről se tudtunk, így nyugodtan hihetünk neki, amikor azt mondja, a bolygónkért mi vagyunk felelősek, mi éltetjük és mi pusztítjuk.

Végül is emberi dolog ragaszkodni ahhoz, amit ismerünk, és félni attól vagy figyelmen kívül hagyni azt, amit nem.

Senki sem fogja megvédeni azt, ami nem érdekli, és senkit sem fog érdekelni az, amiről soha semmi tapasztalatot nem szerzett.

Mi, emberi lények végül is a legkáprázatosabb problémamegoldók vagyunk.

Minden levegővétel, minden falat a szánkban a természettől jön. Ha kárt teszünk a természetben, magunkban teszünk kárt.

Sok különbség van az emberek és a többi földi faj között, de az egyik igen lényeges, hogy csak mi tudjuk elképzelni a jövőt. Sokáig én magam és talán te is rettegtem ettől a jövőtől, de mostanra nyilvánvaló, hogy nem feltétlenül lesz rettenetes. Van lehetőségünk helyrehozni a dolgokat, hogy a fejlődés útjának végére érjünk, kezeljük a hatásunkat, és újra egy természettel egyensúlyba lévő fajjá váljunk. Ehhez csak akaratra van szükség. Most megvan a lehetőség, hogy létrehozzuk a tökéletes otthont magunk számára, és helyrehozzuk a gazdag, egészséges és csodálatos világot, amit örököltünk. Képzeljétek csak el!”

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.