Jelez a tudatalatti – 6 dolog, ami azt mutatja, a tudatalattid üzenni akar

Mindannyian úgy hisszük, életünket a tudatos gondolkodásunk irányítja, valójában azonban egész létezésünket egy csendes partnerünknek – a tudatalattinak köszönhetjük. Szinte az összes kemény munkát elvégzi értünk, a tudatunknak csak az irányítás illúziója marad.

Tudatalattink azonban nem teljesen néma; sokféleképpen elérheti, és el is éri a psziché tudatos részeit. 

Nézzük most meg, mik azok a hidak, jelek, amiken keresztül tudatalattink hangosabban jelez nekünk:

Image by vecstock on Freepik

Intuíció

Az intuícióról sokan tudjuk, hogy tudatalattink jelzése, ami számításokat végez a rendelkezésre álló információk és érzékszervi adatok alapján – majd tudatja az eredményt.

Amikor intuitív módon tudatára ébredünk valaminek, egyszerűen értelmezzük a tudatalattinkból küldött jelet. Bár olykor tényleg úgy tűnik, mintha a semmiből jönne, ez valójában a felszín alatt folyó munka végeredménye, amit nem árt figyelembe venni.

Véletlenszerű gondolatok

Bizonyára mindannyiunkkal megtörtént már, hogy sétáltunk az utcán és hirtelen eszünkbe ötlött valami… Vagy hirtelen azon kaptuk magunkat, hogy elgondolkodtunk egy hobbi előnyeiről és hátrányairól, miközben munkahelyi elfoglaltságaink voltak…

Az elménk gyakran csacsog – hol céltudatosan, hol céltalanul –, és időnként felbukkan egy teljesen véletlenszerű gondolat, látszólag a semmiből. 

Legtöbbször ezek a véletlenszerű gondolatok véletlenszerűek is maradnak, következmények nélkül, de néha egynek nagyobb jelentősége van. Ez felfedhet egy rejtett érzést, amit valamilyen módon elfojtottunk, vagy azt a vágyat, hogy tegyünk valamit, vagy lássunk valakit.

A kihívás az, hogy meghatározzuk, melyik gondolat melyik; mikor kell figyelmen kívül hagyni egy gondolatot és mikor kell odafigyelni rá. 

Álmok

Amikor este lefekszünk, az elménk (remélhetőleg) kikapcsol. Legalábbis a tudatos rész ezt teszi. Már nem úgy gondolkodunk, ahogy ébren, nem reagálunk annyira a szenzoros jelekre, amiket a test küld az agyadnak.

Az álmok furcsák, bizarrak és izgalmasak lehetnek. 

Egyes álmok csak szórakoztató kirándulások a fantáziavilágon keresztül, míg mások kézzelfoghatóan kapcsolódnak a valósághoz. Akárhogy is, az álmok bepillantást nyújthatnak elménk belső működésébe, nekünk csak meg kell tudni különböztetni, melyek a jelentést hordó és melyek a fantáziaálmok.

Image by freepik

Testfunkciók

A test egy különleges bonyolultságú gépezet, ami sok funkciót mindenféle tudatosság nélkül, önállóan végez.

Nem meglepő, hogy a test funkcióiban bekövetkezett változások tartalmazhatnak üzeneteket a tudatalattiból. A bélrendszerünk különösen érzékeny a mentális állapot ingadozásaira. Bőrünk egy másik hely, ahol könnyen észrevehetjük tudatalatti elménk hatásait: a foltok, kiütések és pattanások mind a stressz vagy az irritáció gyakori tünetei. Hajunk, szemünk és ízületeink is olyan helyek, ahol problémáink megnyilvánulhatnak.

Fájdalom

Ősidők óta gondoljuk azt, hogy a fájdalom néha nem a fizikai, hanem a mentális állapothoz kapcsolódik. Például egyesek a térdfájdalmat a makacsságnak, a rugalmatlanságnak és a félelemnek tulajdonítják, az ínyproblémák állítólag a döntésképtelenséget tükrözik, míg az isiászt a képmutatás és/vagy a jövőtől való félelem okozza. A fej- és nyakfájdalmat gyakran a stressz, a zavarodottság és a túlterheltség érzése váltja ki, még akkor is, ha tudatosan nyugodtnak érezzük magunk és uraljuk a helyzetet.

Nyilvánvaló, hogy nem minden fájdalom gyökerezik a tudatalattiban – gyakran vannak olyan problémák az izmokban, idegekben, csontokban stb., amelyek fájdalmat okoznak, de bizonyos esetekben a kellemetlen érzést és irritációt igenis a lelki zűrzavar okozza, amiről a tudatalatti jelzést küld.

Fáradtság/ásítás

Amikor úgy érezzük, hogy szó szerint nekiütköztünk egy téglafalnak, jobb, ha tudomásul vesszük, hogy az elménk nagy szerepet játszik benne. A fáradtság érzése (még akkor is, ha úgy tűnik, hogy eleget aludtunk) annak a jele, hogy valamire figyelmet kell fordítani.

Gyakran fáradtnak érezzük magunkat és sokat ásítozunk, amikor el akarjuk kerülni a drámákat és a problémákat az életünkben. Mentálisan és érzelmileg annyira kimerültnek érezzük magunkat, hogy a szimpla pihenés nem elég.A tudatalatti ilyenkor azt próbálja elmondani, hogy cselekedni kell néhány égető probléma megoldása érdekében. Valójában tudat alatt próbálunk megoldásokat találni, ez az egyik oka annak, hogy a tudatunk energiája ennyire korlátozott. 

Tudatalattink irányítja életünket, és olykor jelez. Ha figyelünk, megérthetjük és felhasználhatjuk üzeneteit.

nyitókép: Image by freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.