,,Nem adom a gyerekem” – elveszett igazságok a jog útvesztőiben

Gyermekvédelem 2024-ben, Magyarországon: egy anyától el akarják venni a 2 éves kisfiát, hogy a súlyos alkoholproblémákkal küzdő apával éljen egy számára teljesen idegen országban, úgy, hogy anyja gyakorlatilag ne is láthassa többé.

Abszurdnak hangzik? Pedig nem is gondolnánk, hogy sokan vannak hasonló helyzetben. Vannak anyák, akik a bujkálás mellett döntöttek, de nem adták át a bántalmazó apának a gyereküket. Vannak, akik az apa országába költöztek, és nyomorban élnek, csak azért, hogy a gyerekeik közelében legyenek. Vannak, akik tehetetlenek voltak a nagyhatalmú, bántalmazó apával szemben, aki megnyerte a teljes felügyeletet, így csak lopva, az iskola kerítésén át válthatnak néha egy-egy szót a gyerekeikkel.

Kovács Adrienn minderről akkor még nem tudott, amikor a nyilvánosság elé lépett. Ő csak a kisfiáért, Armiért harcolt a jog útvesztőiben, és amikor nem látott más kiutat, nyilvános Facebook-posztban írta le a történetét, és kért segítséget. Most aláírást gyűjt és petícióval fordul Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, hogy a bírósági eljárások idejére gyermekét ne vegyék el tőle a magyar hatóságok.

Van, amikor el kell ismeri, hogy bajban vagyunk, és segítséget kell kérnünk, minden lehetséges helyről – nálunk most jött el ez a pillanat

– így kezdődik az a Facebook-poszt, amellyel Adrienn a nyilvánossághoz fordult segítségért. Posztját alig néhány nap alatt több ezren osztották meg.

A felhívás nyomán ügyvédek és kommunikációs szakemberek ajánlották fel ingyenes segítségüket, többek között dr. Rónai Péter amerikai ügyvéd. Hírességek is az ügy mellé álltak, elsőként Marics Peti, majd NoÁr. A több mint egymillió követővel rendelkező Lainey Molnár illusztrátor, Borbély Alexandra színésznő, valamint B. Nagy Réka énekes Instagram-sztoriban, míg Mérő Vera író, aktivista, Bálint Natália operaénekes és Szentesi Éva író, újságíró Facebook-posztban támogatták őket.

Kovács Adrienn 2019-ben New Yorkban kapott munkát, megismerkedett egy orvossal, és 2021-ben közös gyermekük született. Az apának súlyos alkoholfüggősége van, Amerikában többször elkapták ittas vezetés miatt, és jelenleg az Amerikai Orvosi Kamara vizsgálata zajlik ellene. Magyarországon is meggyűlt a baja a hatóságokkal, egyszer bilincsben vitték el Adrienn szülei házából, ahová ittasan betört.

Az anya 2022 decemberében hozta meg a döntést, hogy elmenekül a kapcsolatból. Kisgyerekes anyaként munkája már nem volt New Yorkban, így kizárólag magyarországi családjánál kereshetett biztonságos menedéket. Az apa egyik józan pillanatát kihasználva Adrienn meggyőzte őt, hogy vegye meg számukra a – csak oda szóló – repülőjegyet Magyarországra, vigye ki őket a reptérre, és váljanak el békességben.

A következő 5 hónapban a férfi kétszer látogatta meg fiát Magyarországon. Adrienn ügyvédjével közösen elkezdett megállapodást fogalmazni a szülői felügyeletről, kérvényt nyújtott be magyar lak- és tartózkodási címmel kapcsolatban kisfia számára, amelyet az apa is aláírt.

A férfi együttműködő magatartása azonban lassan megváltozott, Adrienn pedig, félve attól, hogy megegyezésük nincs írásba foglalva, a magyar bírósághoz fordult a szülői felügyelet megállapításáért. Az apa – valószínűleg a bírósági idézés kézhezvételét követően – bejelentette az amerikai hatóságoknál, hogy Adrienn a beleegyezése nélkül vitte el közös fiúkat, a kettős állampolgárságú Armaant. Ezzel elindult Adrienn elkeserítő küzdelme a jog útvesztőjében.

Mivel az amerikai tárgyalásokon nem volt még megfelelő jogi képviselete, sem felkészülési ideje, az amerikai bíróság az apa javára döntött, és a gyermek felügyeleti jogát is a férfinak ítélte meg.

Nem vették figyelembe a számtalan bizonyítékot, amelyek a jogtalan gyermekelvitelt cáfolják, sem azt, hogy a gyermek veszélyeztetve lenne egy szerfüggő, agresszív szülő felügyelete alatt. Sőt a nemzetközi jog szerint az amerikai bíróság nem is tárgyalhatta volna a szülői felügyeleti jog rendezését, hiszen azt a magyar bíróság fogadta be először az anya kezdeményezésére, ugyanakkor alaptalanként kellett volna elutasítania a jogellenes elvitelre vonatkozó feljelentést is (hiszen az apa aláírásával hozzájárult az új tartózkodási helyhez a kisfiú számára, és korábbi üzenetváltások is igazolják, hogy Armi az ő beleegyezésével került Magyarországra) – mutatnak rá a döntés ellentmondásosságára azok a jogszakértők, akik Adrienn nyilvános felhívása nyomán álltak az ügy mellé.

Ennek ellenére az amerikai után a magyar bíróság is első- és másodfokon jóváhagyta a jogtalan elvitelre és szülői felügyeletre vonatkozó amerikai bírósági döntést. Az ügy jelenleg a Kúriánál vár felülvizsgálatra, addig is Armit bármelyik pillanatban elszakíthatják édesanyjától és családjától, biztonságos és megszokott közegéből, hogy egy magyarországi gyermekotthonba kerüljön, amíg apja el nem viszi.

Ezt megelőzendő indította Adrienn a petícióját, amelyet itt lehet aláírni: https://szabad.ahang.hu/petitions/fuggesszek-fel-a-vegrehajtast-ne-kuldjek-vissza-a-2-eves-armit-alkoholista-apjahoz

A család úgy látja, erkölcsi és morális szempontból is elképesztő, hogyan ítélhetik egy alkoholista apának a 2 éves fiát, akivel ráadásul közös nyelvet sem beszélnek. Igazukért mind jogi úton, mind a nyilvánosságon keresztül küzdenek. Kovács Adrienn édesapja így fogalmazott az esetről:

Azért, hogy érthető legyen mindenki számára: a serpenyő egyik felében van egy gondos családban nevelkedő, csak magyarul beszélő, asztmás, állandó orvosi és szülői felügyeletre szoruló, a jelenlegi környezetben teljes mértékben beágyazódott gyermek. A serpenyő másik felében pedig egy bántalmazó, agresszív, fenyegető, bizonyítottan alkoholista apa. (Az USA-ban közel egy év alatt két súlyos ittas vezetés, megállapított szerfüggőségi zavar, kezelési javaslattal. Magyarországon alapos gyanúval két büntetőügy van ellene folyamatban.) A beteg gyermek átadása a szerfüggő, bizonyítottan alkoholista apának a mai magyar jogállás szerint bűncselekmény, hiszen súlyosan veszélyezteti a gyermek testi, lelki épségét és jogait. Aki tehetné, de nem tesz ellene, vagy a végrehajtásban részt vesz, szintén bűncselekményt követ el. Történetesen kiskorú gyermek súlyos veszélyeztetését. De én hiszek az összefogás erejében!

Adrienn jogi csapata – hála a nyilvánosságnak – olyan ügyvédekből áll, akik reális esélyt látnak arra, hogy Adriennél maradhat a kisfiú – már amennyiben nem indul meg a végrehajtás azelőtt, hogy ezt a döntést meghozná a bíróság. Az eset jogi értelemben végtelenül bonyolult, emberi és erkölcsi értelemben azonban kristálytiszta: a gyermek érdeke az, hogy szeretetben és biztonságban nőhessen fel.

Vajon ezt a szeretetet és biztonságot megadhatja-e egy szerfüggő apa vagy egy magyar/amerikai gyermekotthon? – teszik fel a kérdést a Kovács Adrienn ügyét támogatók.

Adrienn létrehozott egy email-címet, ahová olyan anyák történeteit várja, akik hasonlóan küzdöttek, vagy küzdenek gyermekeikért. Az email-fiókba folyamatosan érkeznek a levelek. Vannak olyanok is, akik évekig küzdöttek és végül győztek, ez mégsem hozott érdemi változást a magyar joggyakorlatban. Ami biztos: Kovács Adrienn kész arra, hogy ha Magyarországon már minden jogi fórumon hiába keresi igazát, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul gyermeke védelmében.

Amennyiben veled is hasonló történt vagy történik, küldd el történeted Adri számára az eggyuttamagyaranyakert@gmail.com címre. Ha pedig követnéd Adrienn küzdelmét, ha szeretnél mellé állni és támogatni őt, akkor az Instagramon @adriesarmi és a TikTokon @adrikovacs90 felhasználónévvel megtalálod!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.