Jelek, amik megmutatják, hogy az anyának sürgősen szünetre van szüksége

Szülőnek lenni nehéz. Lényegében a szülő egy cirkusz ringmestere, aki egy sor fellépéssel zsonglőrködik, és a műsornak soha nincs vége. Sajnos a műsorok közötti szünet általában szörnyen kevés, pedig anélkül sok szülő, főleg az anya, nagyon gyorsan megtapasztalja az úgynevezett szülői kiégést. 

Honnan lehet tudni, hogy egy anyának pihenésre van szüksége? És hogyan tud újra frissen-fitten visszaállni porondmesternek? Adunk néhány tippet:

Mi az a szülői kiégés?

A szülői kiégés a krónikus szülői stressz által előidézett fizikai vagy szellemi kimerültség állapota. Ez haragot, szorongást, tehetetlenséget és akár depressziót is okozhat, és arra is késztetheti az embert, hogy elhatárolódjon másoktól. Bár ez bármelyik szülővel megtörténhet, leggyakrabban az elsődleges gondozónál észlelhető. Mivel a nők általában ebbe a kategóriába tartoznak, gyakran az anyukák jelentik be, hogy ilyen típusú kiégést tapasztalnak.

Sajnos az a tévhit, hogy a gyerekekkel otthon maradni „könnyű” vagy „szórakoztató” a legtöbb otthon maradó szülőt arra készteti, hogy egyedül küzdjön meg az érzéseivel. Bár a gyerekek nevelése csodálatos és hálás élmény, ápolónőnek, szakácsnak, szobalánynak, sofőrnek, tanácsadónak, bizalmasnak, fegyelmezőnek, stylistnak és és még ezer feladatnak megfelelni egyszerre nagyon megterhelő. Emellett tökéletes szülőnek is ,,kell” lenni, ami különösen nehéz. Ezeket átgondolva talán nem is meglepő, hogy az anyák nagy százaléka él át kiégést.

Gyakori jelek, amik jelzik, hogy egy anyának szüksége van szünetre

A legtöbb anyuka mindkét végén égeti a gyertyát, és igen ritkán kér segítséget, így előbb-utóbb elkezdenek megmutatkozni a szülői kiégés jelei. Ezek mindenkinél mások lehetnek, de a leggyakoribb tünetek az: 

  • Összeomlás kisebb dolgok miatt
  • Érdektelenség olyan tevékenységek iránt, amelyeket egy anya általában élvez
  • Extrém fáradtság
  • Alvási problémák
  • Étvágytalanság
  • Gyakrabban érzi magát rosszul az anya
  • Feledékenység vagy agyköd
  • Zavar az otthonban
  • Alacsonyabb termelékenység és motiváció
  • A tehetetlenség és a hozzá nem értés érzése
  • Negatív vagy káros gondolatok

Ha egy szülő ezeket a tüneteket észleli magán, házastársán vagy egy ismerős édesanyán, akkor a legfontosabb, hogy beszéljen róla, beszéltesse a másikat róla. 

Bár rendkívül nehéz beismernie mindenkinek, ha nehézséggel küzd, valójában a beismerés csak jobb szülővé tesz. Felismerini, hogy probléma van, ez az első lépés. Ellenkező esetben a depresszió és a neheztelés eluralkodhat.

Image by user18526052 on Freepik

Hogyan találhat egy anya valódi megkönnyebbülést?

Tudatos meditációval

Sokszor érzi azt egy szülő, hogy szorongás keríti hatalmába. Ilyenkor segíthet a tudatos meditáció, ami segít a pillanatra koncentrálni. A gyakorlat a nyugalom érzetét kelti, és mentális tisztaságot biztosít.

A folyamat egyszerű. Csak egy csendes hely kell, és néhány célzott kérdés: Miért vagyok hálás? Mik az életem legjobb részei? 
Ezután szeretett személyekre, pozitív dolgokra kell összpontosítani, és néhány mély lélegzettel elengedni a haragot.

Séta is jót tesz

A kutatások azt mutatják, hogy egy séta felpörget, javítja a mentális egészséget, az alvás minőségét, és jobb kilátásokat ad. A legjobb az egészben, hogy mindez akár már 10 perc sétával is elérhető.

Ez azt jelenti, hogy ha az anya úgy érzi, szünetet kell tartania, egyszerűen fogja meg a babakocsit, és menjen sétálni. Még jobb, ha felvesz egy fejhallgatót, és zenét hallgat séta alatt.

Okos étkezéssel

Az étkezéssel is nagyon sokat lehet tenni a kiégés tüneteinek enyhítéséért. A fehérje például bizonyítottan javítja a hangulatot, csökkenti a fáradtságot és javítja a koncentrációt. A tojás remek választás, mert nemcsak szilárd fehérjeforrás, hanem kolinban is gazdag (ez egy létfontosságú tápanyag, amely a memória és a hangulat fokozásában segít).

Kutatások kimutatták, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek bevitelének növelésével is javítani lehet a hangulaton. A mentális egészség javításához kapcsolódó 10 legjobb nyers étel a sárgarépa, banán, alma, sötét levelű zöldek, például a spenót, grapefruit, saláta, citrusfélék, friss bogyók, uborka és kivi.

Rendszeresen szünetet kell tartani

Anyának lenni 24 órás munka. Ez kimerítővé válhat. Vajon milyen gyakran kell pihenni az otthon maradó anyukáknak? A válasz: naponta legalább háromszor. Bár ez lehetetlennek tűnik, vannak módok arra, hogy egy szülő mikroszüneteket tartson a nap folyamán. Ezek segítenek kezelni mentális egészséget.

Az otthon maradó anyukáknak a házastársukra vagy partnerükre is támaszkodniuk kell. Meg kell kérni, hogy figyelje a gyereket, miközben a nő kicsit szusszan, beszélget vagy elmegy egy gyors futásra.

Legyen az anya is prioritás

A legjobb módja annak, hogy egy anya pihenjen, ha nem vállal minden feladatot. Időnként „nem”-et kell mondani. Ha az emberek ettől mérgesek lesznek, hadd legyenek. A dolgok nagy rendszerében olykor kell, hogy az anya legyen a legfontosabb. Ha nem így van, a család is érezni fogja a hullámzást. Olykor a szülő prioritása döntő fontosságú, és ez különösen igaz a kiégés idején.

Anyának lenni csodálatos, ugyanakkor félelmetes élmény. Rengeteg örömmel, de stresszel is jár. Rendkívül nehéz ,,munka” egy ember számára.

Ezért mindig szükség van szünetre, feltöltődésre. Mert az jó az anyának – de a gyereknek is.

nyitókép: Image by tonodiaz on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.