Gyógyíthat-e a szex?

Hogy van-e a szexnek gyógyító ereje? Nem nehéz a válasz. Természetesen igen! De vajon miből eredeztethető ez az elsőre könnyednek hangzó kijelentés?

A válasz erre a lelki és a testi egyensúly közötti kapcsolatban rejlik.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a rossz hangulat, a negatív érzelmek és a rossz lelki állapot előbb-utóbb az egészségünk rovására megy. A túlzott aggódás, a túl stresszes életmód vagy a depresszió adrenalin alapú választ vált ki a szervezetünkből, amelyek hosszú távon különböző élettani panaszokban nyilvánulnak meg.

Ezzel szemben a pozitív lelki állapot és a jó érzelmek, mint amilyen a szexuális együttlét is, endorfint szabadítanak fel a szervezetben és nem az adrenalin alapú rendszert hozzák működésbe. Az endorfin termelésével a szervezet egy feszültségoldó, megnyugtató és gyógyító környezetet teremt saját maga számára.

Lássuk milyen területeken számíthatunk a szex jótékony hatására!

A szív

A kiadós, élénk szex felér egy kisebb edzéssel, ezáltal megdolgoztatja a szívet. A rendszeres testedzés amúgy is csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Miért ne tennénk ezt a legörömtelibb formában? Ha pedig mindent beleadunk, akkor percenként átlagosan 10 kalóriát tudunk elégetni.

Az immunrendszer

Ha gyengül az immunrendszerünk, fogékonyabbá válunk a betegségekkel szemben, akár egy enyhe megfázásról, akár egy komolyabb magas vérnyomás problémáról van szó. Az immungyengeségért pedig felelős lehet a stressz is, amit a szexuális együttlét tökéletesen ellensúlyoz.

Bár ez a testet ellazító állapot csupán néhány órán át tart, ha rendszeresen az életünk része az aktív szex, hosszú távon ellensúlyozni tudjuk a stressz negatív hatását.

Menstruáció előtti tünetek

Menstruáció idején a görcsöket és az esetleges puffadást a medencében megnövekedett vér mennyisége okozza. A kellemetlen tünetek jótékony orvoslása lehet az orgazmus. Ilyenkor az izomösszehúzódások úgymond visszapréselik a vért a medencéből a keringési rendszerbe, így enyhítve a panaszokat.

Fájdalmak

A szexuális együttlét csúcspontján emelkedik a fájdalomküszöb, ezért egyfajta fájdalomcsillapító hatással is bír az intimitás. Szuper gyógymódja lehet a nyakrándulásnak, a hátfájásnak,

Alvásproblémák

A szex nyugtató hatása segíthet akkor is, ha gondjaink vannak az alvással. Az élénk együttlét utáni nyugtató hatása segíti az elalvást, illetve a nyugodtabb éjszakát.

Lelki egészség

A szexnek köszönhetően jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A kielégülés magabiztosabbá tesz. Segít abban is, hogy merjük kifejezésre juttatni az igényeinket, ne legyünk gátlásosak, a mindennapi életben ösztönösebben cselekedjünk, és jobban eleget tudjunk tenni az elvárásoknak. Egy sokkal pozitívabb életszemlélet lesz úrrá rajtunk.

Az sem utolsó szempont, hogy ha mi jól érezzük magunkat, mind érzelmileg, mind fizikailag, akkor ezt a partnerünknek is át tudjuk adni, és jótékonyan fog hatni a kapcsolatunkra. Meghitt együttlétek, és máris a legjobb tulajdonságokat hozzuk ki a másik félből.

A szex gyógyító ereje vitathatatlan. Az aktív és rendszeres szexuális élet által a lelki és a testi panaszaink könnyebben gyógyulnak. Szóval hancúrra fel!

Image by svetlanasokolova on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.