Milyen gyakoriak az intim együttlétek a párok közt: van-e norma?

Kíváncsi vagy, milyen gyakran szexelnek a párok? Szeretnéd tudni, van-e valamiféle norma? Nos, ez a kérdés sokakat foglalkoztat, de a választ nem könnyű megtudni. Az emberek ugyanis hajlamosak összevissza számokat mondani, ha kérdezik őket. Valamilyen oknál fogva sokan azt hiszik, az intim együttlét gyakorisága minősíti a kapcsolatot.

Persze az mindannyian tudjuk és elfogadjuk, hogy a kapcsolatokban a gyakoriság csökken az idő múlásával, de mégsem beszélünk erről nyíltan, még a barátaink előtt sem. Pedig valószínűleg nekik sem idegen a téma, és könnyen lehet, hogy ők is hasonló gondokkal küzdenek.

Szóval, milyen gyakran szexelnek a párok? 

A tudománynak valójában van pontos elképzelése. Az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az átlagos felnőtt évente körülbelül 54 alkalommal – azaz hetente egyszer – szexel .

Egy másik tanulmány az intim együttlét gyakoriságát a boldogsághoz kapcsolta. Kutatók azt találták, hogy azok a párok, akik hetente legalább egyszer szexelnek, boldogabbak a kapcsolatukban, mint azok, akik ritkábban. 

A párok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy kötelező együttlétet erőltetnek, hogy ,,rendben” legyen a szexuális életük. Pedig az az igazság, hogy ami a két embernek kényelmes, az a normális. Nem kell többet vagy kevesebbet szexelnie senkinek, mint amennyit szeretne

– mondja Raffi Bilek párterapeuta.

Egy pár szexuális életét sok tényező befolyásolja: életkor, életmód, a partnerek egészsége és természetes libidója, és természetesen a kapcsolatuk minősége is.

Így bár lehet tudományos átlag arra vonatkozóan, hogy a párok milyen gyakran létesítenek egymással szexuális kapcsolatot, valójában nincs norma, mivel mindenki kapcsolata más. Az azonban biztos, hogy jó, ha a párok egymás közt megbeszélik saját igényeiket, mert amikor a szexuális élet megszűnik, a kapcsolat sebezhetővé válik. Egyre több lesz a harag, elindul a leválás, majd bekövetkezik a hűtlenség.

Ami aggodalomra adhat okot

Míg a szex lehet az, ahogyan a párok általában kifejezik szeretetüket és vágyukat egymás iránt, a szex hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy máris a szakítástól kell tartani – mindössze nem árt odafigyelni a problémára. Mindenképpen meg kell beszélni a másik féllel az igényeket, a vágyakat és mindezt természetesen ítélkezés nélkül.

Mint minden egyébben egy párkapcsolaton belül, a szexben és annak gyakoriságban is kompromisszumot kell kötni.

Sok párnak szinte kóros meggyőződése, hogy bizonyos mennyiségű intim együttlétnek meg kell lennie egy héten. De ki az, akinek éppen minden kedden kedve van? Ebben az esetben valami kitalált szexkvótát kergetünk – olyat, amit lehet, hogy igazán egyikünk sem tart szívesen, de biztosak vagyunk benne, hogy mások igen. Ez butaság!

Ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy más párok milyen gyakran vannak együtt, inkább saját vágyainkra és szükségleteinkre kell koncentrálnunk. 

Jobb, ha észben tartjuk: a szexnek szórakoztatónak kell lennie, nem pedig stresszesnek, kötelezőnek.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.