Fűszernövények az ízes élet hozzávalói

Szereted a növényeket, a kertészkedést és az ízeket? Ha igen, biztosan van néhány fűszernövény a kertedben, de ha nincsen kerted, az sem baj.

Manapság igen divatos lett a balkonon kertészkedni, ami nemcsak a
szemnek, testnek és léleknek tesz jót, hanem kreatívvá is tesz bennünket.
A fűszernövényeket pedig viszonylag könnyű gondozni, és hasznuk minden nap megmutatkozik. A legtöbb még az ablakpárkányon is remekül érzi magát, így lakásban sincs oka annak, hogy ne nevelgess néhány finom illatú és ízű fűszernövényt.

Van néhány egyszerű trükk, aminek segítségével könnyedén fel tudod nevelni te magad is a növényeidet, s ez egyrészt igazán nagyszerű érzés, másrészt a választék is sokkal nagyobb, mintha megvennél egy kész növényt.

Először is a legfontosabb, a közeg. Bármelyik gazdaboltban beszerezhető 5-
10-50 literes kiszerelésben tőzeg, ami a legjobb alapja a „kertednek”. Ebbe
mehet a fűszernövény, esetleg virág, de még szobanövény is. A másik fontos, a jó minőségű vetőmag. Szintén gazdaboltokban
beszerezhető. Utána pedig csupán vízre van szükséged, hogy buja bokrokat nevelhess.

Fontos, hogy bármilyen cserepet használsz, lyukas legyen. A tőzeget össze
kell keverni pici vízzel, és ezzel a kevert, enyhén vizes tőzeggel fel kell tölteni a cserepet a tetejéig, majd a magokat a föld tetejére szórni.
Bazsalikomot, petrezselymet, metélőhagymát, oregánót, mindenképp
nagyobb, szélesebb cserépbe vess, hogy ne legyen túlzsúfolt a tálad. Érdemes akár egyből balkonládába vetni.

Ha ezzel kész vagy, egy locsolóval locsold meg, vagy vízpermetezővel spriccold meg, tedd meleg helyre, és várd a csodát. Ezt nem árt naponta, de ha meleg van, naponta többször ismételni.

Van, amelyik növény hamarabb mutatkozik, valamelyik később, de minden meg fog indulni. Csak egy kis meleg kell nekik és sok szeretet!

Nézz körül a gazdaboltban, olyan csodákat fogsz látni, mint banánmenta, lila bazsalikom, metélő fokhagyma, turbolya, koriander. Mindegyik különleges ízélményt fog nyújtani, főleg, mert magad nevelted.

Felhasználásnál fontos, hogy mindig a tetejéről, az oldaláról vágj, és ne tőből, mert nem biztos, hogy újrahajt. Télre, ha tudod, vidd be meleg helyre, a konyhaablak tökéletes, így mindig friss fűszert tudsz felhasználni, kreratívitásod a főzés terén sokat fog fejlődni, és még a család is megnyalja majd mind a tíz ujját.

Buzásné Kata
Nyúli tüzes chili

A cikk szerzőjéről:
Buzásné Kata vagyok, a márkám neve Nyúli tüzes chili. 2010 óta vagyok mezőgazdasági termelő, 2016 óta foglalkozom csilivel többek között. A mezőgazdaságot nem tanultam, csupán belecsöppentem, és rengeteg tanulással és tapasztalattal jutottam el oda, ahol most vagyok. Csilis termékeim Magyarországon és a világ számos versenyén lettek kategóriájukban díjazottak. Növényeim, palántáim előre le vannak foglalva.  Igyekszem természetes módszerekkel nevelni, gondozni termelni mindent. Vásárlóimmal szinte baráti a viszonyom, szeretem ezt a közeget, az embereket, szeretem a piacokat. 
Itt találsz meg minket:
Nyúli tüzes chili: https://nyulituzes.webnode.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/Nyulituzes
https://gyulaicsili.blog.hu/2019/04/19/a_tuzzel_jatszo_nyul

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.