14 módszer az öregedés lassítására és az élet meghosszabbítására

Mindannyian szeretnénk hosszú, boldog, fizikai és szellemi frissességgel teli életet élni. Fiatalon keveset gondolunk az öregedésre, de az első ősz hajszálak megjelenésével olykor azért bekúszik tudatunkba, hogy bizony az idő mindenki felett elszáll.

Jó hír, hogy vannak olyan változtatások az életben, amik segíthetnek meghosszabbítani az életet és javítani az „aranyévek” minőségét. 

Próbáljuk meg az öregedést új szemszögből nézni
Ahelyett, hogy az öregedést elkerülhetetlen hanyatlásnak gondolnánk, gondoljunk rá úgy, mint tudásra és bölcsességre.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik pozitívan vélekednek az öregedésről, fiatalabbnak néznek ki, és fiatalabbnak is érzik magukat, mint a hasonló korúak, akik az öregedést negatívumnak tekintik. Ráadásul azoknak, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, kevésbé hanyatlanak a kognitív képességeik.

Stimuláljuk az agyunk
Különböző tanulmányok mutatnak rá, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, írnak és más módon dolgoznak fel információkat, kisebb valószínűséggel tapasztalnak mentális hanyatlást késői életükben. A mentális stimuláció rendkívül értékes a kognitív hanyatlás lelassításában.

Oldjuk a stresszt
Napjainkban mindenkit, már a fiatalokat is jelentős stressz ér. Ez nem jó, mert a krónikus stressz sok-sok évvel rövidítheti az életet. A stressz által a okozott károsodás azonban visszafordítható, ha hatékony módszereket találunk a stressz oldására. Ezt mindenki másképpen tudja elérni, de jó módszer lehet a sport, jóga, meditáció is.

Együnk alacsony zsírtartalmú görög joghurtot 
Ha nem jut elegendő kalciumhoz a szervezetünk, ellopja a csontjainkból. Ez veszélyeztetheti a csontok szilárdságát, és nagyobb kockázatot jelenthet a csontritkulás kialakulására.

A tudomány azt javasolja, hogy a 19 éves és idősebb felnőttek napi 1000 mg kalciumot kell, hogy fogyasszanak, a felső határ 2000 mg. Egy csésze görög joghurt tartalmazza az ajánlott napi mennyiség közel felét. Érdemes beiktatni az étrendbe.

Mindig viseljünk fényvédőt
Nem csak belsőleg, külsőleg is öregszünk, s ez leghamarabb a bőrünkön látszik meg. A fényvédő használata lelassítja a ráncos, korán öregedő bőr kialakulását. Valójában az öregedés 90 százalékát külső tényezők okozzák, amelyek közül a legnagyobb a napsugárzás. Ennek elkerülése érdekében válasszunk olyan fényvédőt, amely széles spektrumú védelmet nyújt az UVB és UVA sugarak ellen is.

Végezzünk rendszeres aerob gyakorlatokat
Az aktív embereknél alacsonyabb a szívbetegség, a szélütés, a 2-es típusú cukorbetegség, néhány rák, a depresszió és a demencia kockázata. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább 2 óra 30 perc közepes intenzitású aerob tevékenységet végezzünk.

Ha hetente öt nap egy tempós, harminc perces sétát teszünk, az nagyszerű módja annak, hogy az életkor előrehaladtával is folytathassunk minden, általunk kedvelt tevékenységet.

Indítsunk el egy súlyzós edzésprogramot 
Talán ez így elsőre fura. De ha eszünkbe jut, hogy az öregedés egyik sajnálatos aspektusa az izomszövet és az erő elvesztése, akkor máris érthetőbb. Az öregedési folyamat ugyanis lelassítható az erőnlét javításával. Ezenkívül a tanulmányok azt mutatják, hogy az erőnlét növelése a génjeinket is fiatalítja.

Fontosak a szociális kapcsolatok
A kapcsolatok kulcsszerepet játszanak az egészségben és a várható élettartamban. A társas kapcsolatok nemcsak életünk minőségét javítják, hanem annak hosszát is.

Egy tanulmány megállapította, hogy az erős szociális kapcsolatok ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a fogyás esetében a mozgás. Ha tovább akarunk élni, az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha megerősítjük a társas kapcsolatainkat.

Önkénteskedjünk
A kutatók az önkéntesség pszichoszociális előnyeit is tanulmányozták. Azt találták, hogy az önkéntesek tovább élnek, mint a nem önkéntesek. Valójában úgy tűnik, hogy az önkéntesség 25 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

Egyes elméletek arra vonatkozóan, hogy miért van ez így, a következők: a mások segítése a hasznosság és a hozzáértés érzéséhez vezet. Ezenkívül, amikor másokon segítünk, olyan hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin és a progeszteron; ezek a hormonok szabályozzák a stresszt. (Ami ugyebár jó, ha csökken.)

Kényeztessük magunk étcsokoládéval 
Az étcsokoládé fokozza a vérkeringést az agyban, csökkenti a vérnyomást és gátolja a szélütés okozta károsodást. Ügyeljünk arra, hogy a kakaótartalom legalább 70 százalék legyen, és fogyasszunk naponta egy kicsit. Túlzásba vinni persze ezt sem kell. Néhány gramm elég naponta.

Aludjunk hét órát 
Egyes kutatások kimutatták, hogy amikor alvásról van szó, a hét a varázslatos szám. Egy több mint 30 000 felnőtt bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a szívinfarktus és a stroke kétszerese a napi öt óránál kevesebbet alvók körében, mint a hét órát alvók körében. Azoknál, akik kilenc órát vagy többet aludtak, szintén jelentősen megnőtt a kockázat.

Szerezzünk kisállatot 
A kisállat tartása szintén számtalan egészségügyi előnnyel jár. Először is, ha háziállatokat tartunk, az csökkenti a stresszszintünket és csökkenti a vérnyomásunkat. A házi kedvencek javítják a hangulatunkat és erősítik az immunrendszerünket is. Mindez hosszabb élettartamot jelent.

Legyen célunk
Bármely életkorban a céltudatosság évekkel meghosszabbíthatja az életet. Valójában a céltudatosság a hosszú élettartam egyik legerősebb előrejelzője, ezért, ha tovább akarunk élni, tűzzünk ki magunk elé értelmes célokat. Konkrétan tűzzünk ki egy átfogó célt arra vonatkozóan, hogy mit szeretnénk elérni életünk során.

Együnk a teltség 80%-áig 
A japán Okinawa sziget lakói hosszú életükről ismertek. Hosszú élettartamuk egyik titka az a gyakorlat, hogy csak addig esznek, amíg 80 százalékig jól nem laknak. 

  • Együnk addig, amíg már azt érezzük, elégedettek vagyunk, de még tudnánk enni, mert nem laktunk teljesen jól.
  • Együnk lassan, hogy a testnek legyen ideje jelzéseket küldeni a teltségről.
  • Használjunk kisebb tányérokat.

Következtetés

A szakértők becslése szerint élettartamunk körülbelül 10%-át a génjeink határozzák meg. A másik 90% a mi kezünkben van. A fenti tippek követésével tehetünk azért, hogy javítsuk az esélyeinket!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.