4 veszélyes divatirányzat

A divat az önkifejezés művészi formája, ami folyamatosan fejlődik, és új irányokba ágazik. Néha a divat egészen furcsa irányt is képes venni. Vannak zavarba ejtő, de ártalmatlan divatirányzatok, néhány azonban kifejezetten veszélyes vagy veszélyes volt. Sok ezek közül a nőket érinti.

A halálos vegyszerektől a sugárzáson át a csonttörésig és eltávolításig a nőknek egyértelműen veszélyes dolgokat kellett elviselniük, hogy megfeleljenek a folyton változó társadalmi normáknak. Íme négy olyan abszurd, mégis akár napjainkban is használatos divatirányzat, amikben a nők részt vettek vagy vesznek.

Nyakgyűrű
A nyakgyűrűk számos civilizációban megtalálhatók Afrikában és Ázsiában. A folyamat során a növekvő lányok nyakát 5 éves koruktól kezdve fémgyűrűkkel fedik le úgy, hogy minden évben újabb és újabb gyűrű kerül a nyakra. Ez elméletileg meghosszabbítja a nyakat, ezáltal növelve a nők szépségét. A probléma az, hogy a nyak egyáltalán nem nyúlik meg.

Valójában a nehéz korongok és sűrű elrendezésük kellő erővel nyomja le a kulcscsontot és a bordákat, hogy elhajlítsa őket, egy természetellenes állapotba. Ez a vetemedés számos egészségügyi kockázathoz vezethet. Emellett a nyak izmai is elsorvadnak, így akinek leveszik a karikáit, meghal, hiszen nincsenek izmok, amik megtartanák a nyakat.

Krinolin
A fűzőkről mindenki tudja, hogy erősen károsak voltak a nőkre, hiszen deformálták a tüdőt és a beleket, s ebbe akár bele is lehetett halni, mégis közkedvelt, széles körben használatos ruhadarabok voltak.

Az már kevésbé köztudott, hogy a viktoriánus korszak egyik leghíresebb divatirányzata a karikás szoknya is veszélyes volt a viselőjére nézve.

A széles, áramló, kör alakú szoknya adta a viktoriánus nők jellegzetes megjelenését. A szoknyák úgy tudták megtartani elképesztő méretüket, hogy alul krinolinként ismert ketrecek támasztották alá őket. Ezek a ketrecek azonban nők ezreit ölték meg.

A krinolin veszélye kettős volt. Először is, rendkívül gyúlékony anyag volt. Másodszor, az általa létrehozott forma indokolatlanul nagy méretűre szélesítette a szoknyákat, megnehezítve a kezelést, és ezért hajlamosak voltak arra, hogy olyan dolgokba ütközzenek, amelyekbe nem szabad beleütközni – nevezetesen a tűzbe. A viktoriánus korban sok nő kigyulladt, vagy gépek vagy kocsikerekek taposták el őket, mert a hatalmas szoknyák elakadtak. Több ezerre tehető a halálos áldozatok száma, akik a hatalmas szoknyák miatt szenvedtek balesetet.

Lábelkötés
A lábkötés egy kínai gyakorlat volt több száz éven keresztül, amelyben a fiatal lányok szorosan becsomagolták a lábuk csontjait, hogy új alakúra formálják őket, általában kisebbre, hegyesebbre. A folyamat azzal kezdődött, hogy az egyes lábujjakat szisztematikusan eltörték és a láb alá bújtatták, majd a láb ívét eltörték, és a kívánt formába kötötték. Ennek eredménye egy 10-15 centiméteres pici láb lett.

Mivel a lábkörmök tovább nőttek, gyakori volt a fertőzés, ami gyakran a lábujjak teljes leeséséhez vezetett. Fájdalmas belegondolni, ez bónusznak számított, hiszen lábujjak nélkül a lábak még kisebb profilokba köthetők. A kicsi láb státuszszimbólum volt, a gazdagságot fejezte ki, és azt, hogy akinek kicsi a lába, az nem a földeken dolgozik. Hihetetlen, de ez a gyakorlat körülbelül 1000 évig tartott. Népszerűségének csúcsán az 1800 -as években Kínában a legtöbb nőnek kötött, elcsúfított lába volt.

Borda eltávolítása
Nem csak a múltban voltak elborzasztó eljárások. Manapság is vannak olyan emberek, akik hajlandók eltávolítani a testükből teljes csontokat azért, hogy szebbek legyenek. Vannak, akik úgy döntenek, hogy eltávolíttatnak kettő, négy vagy akár hat bordát, csak hogy vékonyítsák a derekukat, például azért, mert a Barbie babára szeretnének hasonlítani.

Ennek a rajzfilmszerűen kicsi deréknak a létrejötte először egy invazív műtét, aminek természetesen komoly kockázatai vannak. További veszély, hogy a bordák elvesztése növeli egy jelentős szervkárosodás valószínűségét; végül is a bordák kifejezetten azért vannak, hogy a tüdőt és más létfontosságú szerveket biztonságban tartsák ütközéskor. Bordák nélkül a tüdő összeomlásának kockázata jelentősen megnő.

Megéri?

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.