6 dolog, ami a testeddel történik, ha szerelmes vagy

Néha a szerelem olyan, mint egy testen kívüli élmény – mindenünket átjárja az érzelem, olyan, mintha lebegnénk. Ez részben annak a természetes biológiai hatásnak köszönhető, amit a szeretet okoz az agyunkban és a testünkben. 

Szeretnéd tudni, mi minden játszódik le a testedben szerelem idején?

Dolgozik a dopamin
Az agyad dopamint generál, ami eufóriát okoz. Ugyanez történik csokoládéfogyasztásnál vagy kedvenc zenéd hallgatása közben, csak kisebb mértékben. Gondolj rá így: a szeretet jutalma a boldogság érzése, ami a tudósok szerint a szervezetben azért játszódik le, hogy az emberiség testi kapcsolatot létesítve ne halljon ki.

A szerelmi hormonból túl sok lesz
Igen, van valami, ami szerelmi hormon néven ismert, ez pedig az oxitocin. Az oxitocin növeli a kötődés, a bizalom és a biztonság érzését. Ezért érzi mindenki olyan jól magát szerelme társaságában. Az oxitocin fokozza a vágyat, szinte követeli az érintést és a csókot, azért, hogy erősebbé tegye a köteléket, miközben csökkenti az érdeklődést más potenciális partnerek iránt.

Szerelem idején jobban bírjuk a fájdalmat
A tudomány szerint, amikor meglátjuk kedvesünket, agyunk kivált egy mechanizmust, ami csökkenti a fájdalmat. Persze, lehet, hogy nem olyan erősen, mint az érzéstelenítés, de mégiscsak érdekes tény, hogy a szerelmes ember, ha a kedvesére gondol a fájdalmakat kevésbé érzékeli, mert olyan boldog.

Pillangók vagy bélpanaszok?
A gyomorproblémák is előfordulhatnak szerelem idején, bár ezeket egyesek pillangóknak nevezik. Bár a szerelem elképesztő, alkalmanként a kortizolszint növekedését okozhatja. Ez a hormon társul a stresszhez, ami hányingert és gyomorrontást okoz. Az arcod kipirul, a szíved száguld és a tenyered izzad. 

Javul a fizikai állapotunk
Annak ellenére, hogy néhányunk egy kicsit hízik szerelem és boldog kapcsolat idején (és ebben nincs semmi szégyen), a szerelem megtalálása egészségesebb szívet, erősebb immunrendszert, gyakran fogyást eredményezhet, sőt növelheti az élettartamot.

Étvágy és alvásproblémák
Amikor valaki bódultan szerelmes, nehéz másra gondolni a másikon kívül. Még a mindennapi rutint is nehéz végigcsinálni. Ilyenkor gyakran előfordul hogy az ember se enni, se aludni nem bír. Az étvágytalanság és az álmatlanság másik oka a szorongás lehet, amivel a friss szerelem gyakran együtt jár.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.