A nevem Bond, vagy inkább Sean?

Sokunknak nem csak az első, hanem az egyetlen igazi 007-es ügynök. Aki eleganciával és lehengerlő stílusával veszi le a nőket lábáról. Egy pillanatra nem fakult meg vonzereje, még nagypapaként is férfi maradt a talpán. Pedig elkövetett ő is pár hibát.

Ám az 1930. augusztus 25-én született Thomas Sean Connery megnyerő mosolyával még II. Erzsébet királynőt is arra késztette, hogy lovagi címet kapjon.

Rendkívül szegény családban nőtt fel Skóciában. Apja kamionsofőrként, anyja mosónőként tevékenykedett. A bébi Sean egy íróasztal fiókjában aludt, mert a szüleinek nem volt pénze gyerekágyra. Ám azt nyilatkozta egyszer, neki sokáig fel sem tűnt mennyire rossz körülmények között élnek, mert a környezetükben mindenki ugyanígy tengődött.

Pont ezért az sem volt kirívó, hogy nem is járhatott iskolába sokáig. Első munkáját 13 évesen vállalta. Tejszállító fiúként járta az utcákat. Ha pedig szórakozni akart, akkor a barátaival rúgta a bőrt a pályán. Persze a viszonylag nyugodt életnek hamar vége szakadt. A második világháborúban tartalékosnak osztották be. A csatatérre azonban nem került gyomorfekélye miatt. Le is szerelték, s ő mehetett újra dolgozni, már ha talált munkát.

Bondként hölgykoszorúban

Volt koporsócsiszoló, és sok egyéb is. Aztán, beiratkozott egy testépítő szalonba, hogy a lányoknak elnyerje a tetszését. Teljesítményével nem csak őket, hanem egy barátját is lenyűgözte, aki benevezte a Mr. Universal versenyre. Ez sorsfordító lett számára, mert felfigyelt rá ott egy bíró, aki azt ajánlotta neki, menjen Londonba, mert színpadra termett.

Egy musicalben kapott helyett, de sem énekelni, sem táncolni nem nagyon tudott. De jól nézett ki, s ezt értékelte a közönség. Őt azonban ez nem elégítette ki. Zavarta aluliskolázottsága. Elkezdett hát Proust és Tolsztoj könyveket olvasni, hogy pótolja drámai hiányosságait.

Az 1950-es évekre így már C kategóriás filmekig jutott. Aztán a Ian Flemming által írt könyv főszereplőjének, Bondnak a szerepét is megkapta. A film óriási siker lett, de először mégsem ez keltette fel a közönség figyelmét. Hanem az, hogy a filmbeli partnernőjének Lana Turnernek maffiózó párja féltékeny lett Seanra, ezért betört a forgatásra és egy pisztollyal kezdett fenyegetőzni.

első feleségével, Diane-nel

Mindenki megdöbbenésére Connery nyugodt maradt és puszta kézzel lefegyverezte az elborult szerelmest. S ez a filmnek és neki is jót tett. A közönség szemében tényleg ő lett a szuperkém, aki minden lehetetlen helyzetre higgadtan és jól reagál. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hét film a Bond szériából.

Folt csak akkor esett hírnevén, mikor egy tévéinterjúban elfogadhatónak ítélte azt, ha egy férfi kezet emel a nőre. Ezért aztán a közvélemény el is ítélte, főleg, hogy mindössze egy évvel korábban vette el Diane Cilento színésznőt, akitől egyetlen gyermeke is született. Meg is romlott a házassága 10 év alatt, amiben – állítólag – volt néhány tettlegességig fajuló vita is.

Ez is érdekelhet: Egy cseppet sem buta szőke nő- Goldie Hawn

Talán ez is közrejátszott abban, hogy bár Bondnak köszönhette a gazdagságot és a világhírnevet, az 1970-es évekre elege lett mindenből. Mert hiába próbált más stílusú filmekben játszani – mint például Hitchcock Marnie című alkotásában – az emberek mindig csak a 007-es ügynököt látták benne.

A nyolcvanas évek elejére – mikor megtalálta új párját, a festő Micheline Roquebrunet, sikerült végre egy-két olyan filmben is szerepet kapnia, ahol megmutathatta mi rejlik benne. A rózsa neve című történelmi film – Umberto Eco könyvének feldolgozása – után megkapta élete egyetlen Oscar-díját is.

Az első nagy áttörésem öt éves koromban történt. Több, mint hetven évembe került, mire rájöttem. Ugyanis akkor tanultam meg olvasni. Ez amilyen egyszerű, olyan mély.

Mire az ötvenes korosztály tagjává lett, elérte, amit akart. Játszott az Aki legyőzte Al Caponét című bűnügyi filmben, s az Indiana Jonesban kétszer is alakította a kalandos régész apját – úgy, hogy összesen csak 12 évvel volt idősebb Harrison Fordnál.

Ezeken kívül azonban, néhány kivételtől eltekintve inkább csak bukásra ítélt alkotásokban vett részt. Így inkább fiatalkorától fontos ügyének, Skócia függetlenségének kiharcolásáért fáradozott. Majd 2003-ban nyugdíjba vonult, végleg.

A Bahamákra költözött nejével, s mikor az Indiana Jones negyedik részére kérték fel, visszautasította a szerepet. Azt mondta, túl jó a nyugdíjas lét, ráadásul a forgatókönyv sem keltette fel érdeklődését eléggé. Inkább élte az életét, ameddig tudta, egészségben. Aztán, mikor a demencia és az Alzheimer-kór tünetei kezdtek rajta mutatkozni, nem jelent meg többet a nyilvánosság előtt. S 90 évesen békésen, álmában távozott az élők közül.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.