Amikor úgy érzed, feladnád, emlékezz erre

Magot ültetsz, dolgozol vele, gondozod, figyeled, megadsz neki mindent… mégsem történik semmi. Egyszerűen nem hajt ki. Mit csinálsz?

Tovább gondozod, öntözöd? Vagy feladod? Vajon őrültség-e egy látszólag üres földet tovább öntözni?

Talán nem.

Nem, ha a növény, amit elültettél például egy bambusz.

Ha bambuszt ültetsz a földbe, lehet, hogy öt évig semmi sem történik. Öntözöd, vigyázol rá, figyelgeted, óvod, mégsem bújik ki. Azt gondolhatnád, hogy egyáltalán nincs ott semmi. Aztán hirtelen, öt év után kihajt, és öt hét alatt hatalmasra nő.

Mert amikor úgy tűnt, hogy semmi sem történt, a bambusz olyan gyökérrendszert fejlesztett ki, ami elég erős alapot jelent a növekedésének. De ha abbahagytad volna a növény öntözését, amikor úgy tűnt, hogy minden erőfeszítésed hiábavaló, akkor meghalt volna, és sosem lett volna a kemény munkának haszna.

Itt a vége a tanmesének. Mi a tanulság?

Személyes törekvéseinkben elért haladás nagyjából megegyezik a bambusz növekedésével. Bizony gyakran megtörténik, hogy küzdünk, dolgozunk, és látszólag teljesen feleslegesen, mert semmi nem történik. Sokan feladják idő előtt, ezért nem arathatják le munkájuk gyümölcsét. Ám a kitartóak, akik küzdenek szorgalmasan és rendületlenül, végül megélik bambuszuk égbe nyúlását. A sikert.

Az egynapos siker mítosza

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a bambusz egyik napról a másikra nőtt. De öt év rendületlen gondozás és rendkívüli türelem kellett a gazda részéről, hogy eljuthasson erre a pontra.

Amikor megnézzük egyes sikeres emberek eredményeit, akik hirtelen reflektorfénybe kerültek, néha azt gondoljuk, egyik napról a másikra sikert arattak. Csakhogy ez nem igaz. Semmit nem tudunk a háttérben zajló, akár évek óta tartó munkáról, amit el kellett végezni ahhoz, hogy végül valami remek dolog szülessen.

,,A nagyság gyakran akkor épül, amikor senki sem figyel"

A modern társadalom kondicionálta, hogy azonnali kielégülésre vágyunk. 

Leadunk egy rendelést, és napokon belül megkapjuk. A Netflixen azonnal megnézhetjük a filmeket. Leadjuk az ételrendelést appon, így nem kell várnunk, ha egy étterembe érkezünk… Megszoktuk, hogy minden rögtön van, így ha nem kapjuk meg gyorsan, amit akarunk, az megzavar.

Éppen ezért van az, hogy sok ember feladja a céljait, amikor az út nehezebbé válik. Pedig az igazság az, hogy embertelen munkát kell annak végeznie, aki kivételes eredményeket akar elérni. És sok egyhangúság, unalom és monoton ismétlődő rutinmunka szükséges ahhoz, hogy valami értékeset hozzunk létre.

Néha a fejlődés láthatatlan. Máskor kettőt lépünk hátra, és csak egyet előre. Sokszor nem haladunk sehova. De csak a kitartóak aratnak.

Az egyik dolog, ami mindenképpen szükséges a kitartó munkához a remény. A remény hatalmas gyógyszer. Nélküle nehéz az a kitartás, ami ahhoz szükséges, hogy mindent megtegyünk egy célért. Nem sikerülhet, ha nem hisszük, hogy valójában megvalósíthatjuk az álmunk.

Rendíthetetlen hit + rendkívüli erőfeszítés = csodák

Ha rendíthetetlen a hitünk és rendkívüli erőfeszítéseket teszünk elég sokáig, akkor nem bukhatunk el. 

Lenyűgöző elképzelése sokaknak lehet, de ha nem tesz naponta lépéseket az ötlet megvalósítása felé, semmi nem lesz belőle. És ha valaki nem hiszi, hogy az álma valóban lehetséges, és hogy tartós és kemény munkával minden nehézség áthidalható, akkor egyszerűen nem lesz kedve  annyi erőfeszítést tenni, amennyi a sikerhez kell.

Amikor a hit és az erőfeszítés párhuzamosan működik, akkor valós az esély „csodára”, amely egyszerűen  nem más, mint a kitartó munka eredménye.

És igen, jönnek mélypontok, sorozatos kudarcok. Csökkenhet a motiváció. De ilyenkor is csinálni kell. A hitet és a reményt is minden egyes nap ápolni és erősíteni kell magunkban ahhoz, hogy az ilyen nehéz időszakokban is segítségünkre legyenek, és átlendítsenek a mélyponton.

,,A siker legbiztosabb módja, ha mindig megpróbáljuk még egyszer."

– mondjaThomas Edison, és ez a lényeg.

Ha rendkívüli eredményeket akarunk elérni, akkor ki kell tartanunk. Még akkor is, ha az agyunk és a környezetünk a kényelem és feladás felé hajtana minket. Folyamatosan vissza kell térnünk a cserepünkhöz, és meg kell öntöznünk a bambuszt, még akkor is, ha nem látjuk a változás jeleit. 

Ha folyamatosan életben tartjuk álmainkat, akkor nincs más választása, mint megvalósulni. Csak idő és türelem kérdése.

Mindannyian gyors eredményeket szeretnénk, de azokat a dolgokat, amiket egy pillanat alatt megszerezhetünk, ugyanolyan gyorsan el is veszíthetjük. Azok a dolgok, amelyek felépítése fáradságosan hosszú időbe telik, azok a valóban értékesek.

Szóval: menj és ültesd el a saját magod, és öntözd. Nem bánod meg!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.