Majdnem megölte szerelmét, mégis kétszer összeházasodtak- Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona története

Ha két embert valódi, mély érzések kötnek össze, őket senki nem választhatja szét. Akkor sem, ha minden ellenük szól és a józan ész is azt diktálná, engedjék el egymás kezét. Persze a racionalitás nem szerepel egyetlen szerelmespár szótárában sem.

Így volt ez a Különös házasság írójával és párjával is.

Pedig Mikszáth Kálmánról mindent mondhatnánk, csak azt nem, hogy különösebben romantikus lett volna. De a szerelem még őt is őrült cselekedetekre sarkallta. A szolgabírónak szánt fiú otthagyta az egyetemet, hogy aztán Mauks Mátyáshoz álljon be dolgozni. Mintha tudta volna, neki az lesz a végzete. Mert találkoznia kell főnöke lányával, Ilonával, aki fellobbantja benne az addig csak pislákoló tüzet.

Na persze, ha a lány nem lett volna olvasott, talán nem így történik a dolog. De Mauksék első szülöttje az volt, feje tele volt regényes alakokkal. Mikor Mikszáthtal találkozott, egy regényben olvasott másik Kálmán nevű lovag jutott róla eszébe. Az már csak hab volt a tortán, hogy a férfi minden egyes nap történeteket olvasott fel neki – amiket előző este írt.

Legyen meggyőződve, hogy minden gondolatom maga. Minden megváltozhatik. De az, hogy én szeretem, az nem eshet alá az idők változatosságának: az örök dolog…

Kapcsolatuk hamar kibontakozott, de Ilona apja nem örült túlzottan. Az írónak készülő fiút ugyanis a hivatali munka egyáltalán nem vonzotta. Azt senki sem tagadta, hogy tehetséges, de azt igen, hogy magából az írásból meg lehetne élni. Ez azonban Mikszáthot nem érdekelte, ő szentül hitte, hogy nagy író lesz, akkor is, mikor sok-sok novelláját dobták ki olvasatlanul az újságok szerkesztői.

Ilona is hitt benne, de az elszomorította, hogy így esélyük sincs a házasságra. Hiába próbálkozott mindenféle trükkel Kálmán, hogy megszerezze a lány apjának jóváhagyását. Egy alkalommal például, mikor a szokásos papírokat aláíratta a szolgabíróval, egy olyan papírt is becsúsztatott, amin az állt, hogy neki adja a lányát. Mauks nem lett mérges, de az aláírást megtagadta, s Mikszáth azonnal távozott munkaadójától.

Új munkát keresett, de Ilonát továbbra is látogatta. Pedig a lányos házban nem nagyon örültek neki, de a fiatalokat ez nem zavarta. Legalábbis egy ideig, mert aztán egyre jobban látszott, az ifjú nem fog hivatali munkát vállalni. Ezt különben Ilonának is megmondta, s az nem is tudott semmit sem tenni.

…az atyai áldás, ha megvan, nem látszik meg a boldogságban, de ha nincs meg, nem látszik meg a boldogság a szülői harag árnyékától.

Helyette lebetegedett, ezért Pestre küldték. S egy szép napon séta közben melléállt a szeretett férfi. A szülők óvó tekintete nélkül a lányban felszabadult minden gátlás, s mikor Mikszáth azt javasolta, titokban házasodjanak össze, azonnal ráállt. A frigy 1873-ban köttetett meg, de még aznap sötét árnyak jelentek meg az égen, mert az író anyja kolerában meghalt.

Másnapra Ilona anyja is megjelent, s mivel ekkora bánat érte Kálmánt, megértő volt újdonsült vejével. Hazavitte magukhoz a fiatalokat, hogy egy kicsit összeszedje magát az árvává vált férfi. Mikor jobban lett, újra Pestre ment Ilonával. Munka azonban továbbra sem sok akadt, egyre nagyobb nyomorban éltek. Megszületett fiuk, de olyan gyenge volt, hogy másnap meghalt.

Ekkor Ilona megbetegedett, s majdnem lebénult. Mikszáth ezért hazaküldte őt a szüleihez. Pár hónappal később írt egy levelet, amiben arra kérte a nőt, váljanak el. Az asszony semmiképpen nem akart beleegyezni, ezért Mikszáth azt hazudta, hogy valaki mást szeret, így 1878-ban – három év huzavona után kimondták a válást.

A kis szeretet édes, kellemes, mosolygó, de a nagy szeretet zsarnok, önző, telve rettegéssel és aggodalommal

Ilona arról semmit sem tudott, hogy Kálmán ekkor már sokszor az utcán élt. Mert hiába volt tehetséges író, ezt még mindig csak kevesen látták be. Igaz, az asszony nem is ért rá, hogy tájékozódjon volt férjéről. Meghalt az apja, rengeteg adósság maradt utána, ezért ő az anyjával és a húgával gazdálkodni kezdett.

Aztán 1882-ben, hét évvel szétköltözésük után Ilona kapott egy levelet. Abban Mikszáth arra kérte, legyen újra a felesége. Elmesélte neki, hogy a legnagyobb nyomor közepette, egy barátja felkérte a Szegedi Napló szerkesztésére, ahol aztán megszerették írásait, s elkezdték kiadni a novelláit is. S most már van elég pénze ahhoz, hogy rendes körülményeket biztosítson.

Ez is érdekelhet: Híres szerelmek- Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

A volt asszony első ízben elutasította az írót. Félt, hogy mindez csak délibáb, de aztán az író megjelent nála. Gyorsan kiderült, hogy az érzéseik mit sem változtak egymás iránt. Így 1883-ban újra összeházasodtak, és 28 évig – Mikszáth haláláig – szeretetben és boldogságban éltek együtt.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.