5 +1 tanács a jó önéletrajzhoz

Tudom, milyen érzés… Otthon ülsz – jobb esetben – hónapok óta, és nem kérdez felőled senki sem. Beleragadtál egy miniatürizált mókuskerékbe, és az agyad használható sejtjei is sorvadásnak indultak már. Igen: részben ilyen a szülési szabadság – a vége felé.

Persze, jó pihenni. De valljuk be, amikor már csillog-villog a lakás, megtanultunk kötni és szimultán végezni a gyereknevelés mellett még vagy ötven dolgot egyszerre, akkor otthon lenni már nem kihívás.

És akkor elkezdünk munkát keresni. Feltéve, hogy nem várnak minket vissza az előző munkahelyünkre.

Anyám szokta mondani: „csak a halál a tuti”. Szóval jobb, ha piacképesek maradunk.

De hogyan? Nagyon fontos, hogy tájékozódjunk. Mindig! Akkor is, ha visszavárnak minket melózni.


Sosem lehet tudni, milyen lapokat osztanak nekünk, úgyhogy jobb felkészülni.

A legjobb fegyverünk pedig egy tökéletesen megírt önéletrajz. Az önéletrajz még azelőtt mutat be minket, hogy a potenciális munkahely küszöbét átlépnénk. Hatásosnak, lehengerlőnek és egyedinek kell lennie. Most biztosan gúnyosan mosolyogsz és mondod, hogy „micsoda agytröszt vagy te, ezt már tudtam!” De mondok pár tippet, hátha segítek vele – azok után, hogy én így csináltam, és az elkészült CV-vel ötből öt helyről hívtak vissza két napon belül. Tehát, mit kell tudnia egy önéletrajznak?

EZ IS ÉRDEKELHET: 7 MÓD, HOGY A DOLGOZÓ ANYÁK EGYENSÚLYT TEREMTSENEK A MUNKA ÉS A CSALÁD KÖZT (ÉS BOLDOGOK LEHESSENEK)


1. Légy önazonos!

Dacára annak, hogy a fenti szó az utóbbi időben eléggé agyonhasznált és már én is rühellem, egyet kell értenem vele. Mindannyian különböző egyéniségek vagyunk. Ne akarj másnak látszani mint amilyen vagy, az egyéniségedet próbáld átvinni az önéletrajzodba. Írd le nyugodtan, miben érzed jónak magadat. Ha ez az eladás, akkor azt. Ha a koordinációs készség, vagy mások életének megszervezése, akkor azt.

Sose add be a jelentkezésedet olyan munkakörre, amivel nem tudsz azonosulni – ha nem az interjún, akkor az első hetekben úgyis bukik a dolog.


2. Légy biztos és magabiztos!

Minden zsák a foltját keresi: a megfelelő munkahelynek pont Rád van szüksége, csak még nem tudnak róla. Nagyon fontos, hogy ugyan a kereslet elvárásokat határoz meg, de TE vagy a hasznos munkaerő, aki (ön)magát adja.

Ha valamiben jó vagy, hidd is el ezt magadról és ne add fillérekért ezt a tudást!

Fizetési igénynél ne kertelj, és nem ciki az elképzelésedhez „hozzáadni egyet”, általában úgyis alkudni fognak belőle (tízből tízszer).


3. Az igazat, csakis az igazat!

A szüleidnek igaza volt, amikor gyerekkorodban azt hajtogatták: SOHA ne hazudj! Minden visszajön a divatba – legalább – egyszer, az őszinteség pont ilyen. Mint a trapéznadrág: rácsodálkoznak, majd elismerően bólogatnak. Az igazmondás most nagyra értékelt és hiánypótló jellem-portéka. Ha bölcsis beszoktatás van soron, ezt is elő lehet adni, csak nem mindegy, hogyan. Ha jó munkaerő vagy és ezt tudod bizonyítani, akkor egy 2 éves apróság ELLENÉRE is fel fognak venni. De, igen. Tudom. És ez nem – mindig – szerencse kérdése.


4. Csak röviden, tömören!

Az önéletrajzod legyen tömör és rövid! Ezt mondjuk írhattam volna először is, de akkor nem olvastad volna el a cikket. Szóval: nem kell feltétlenül mind a háromszáznegyvenhárom munkahelyedet feltüntetni, törekedj a „kevesebb több” elvére. Amit viszont leírsz, az legyen vonzó.


5. Belefér a humor!

Vagy legalábbis az, hogy alkalmazkodsz az álláshirdetés stílusához. Elárulom, én ezzel vittem – mindenhol – a pálmát. A HR-esek bele vannak zsibbadva a monotonitásba, a sablon-önéletrajzok ujjal pörgetésébe.

Ha picit is eltér a hirdetés szövege, az jó humorérzékre vall és felhívás keringőre!

+1 Írd meg azt a motivációs levelet!

Könyörgöm, ne hagyd el azt a pár sort! És amennyiben 10 helynek küldöd meg a jelentkezésedet, ne ugyanazt küldd. Ez egy plusz esély, két okból is: a másik félen felcsillannak a szemek, hogy végre (!) valaki időt szánt arra, hogy leírja, miért tudja elképzelni magát az adott munkakörben. Másrészt itt leírhatod azt, amit a rövid és tömör önéletrajzból ki kellett hagynod. Nem frázisokat, hanem konkrétumokat.

Hozzáfűzném, hogy nem, nem vagyok szakember. Mezei anyuka vagyok, mezei munkahellyel az íróasztal mögött, jelentős mennyiségű zabszemmel a fenekemben. Ami arra sarkall, hogy feszegessem a határaimat. Már csak a visszajelzések miatt is megéri egy JÓ önéletrajzot írni!

Ha pedig nem hinnél magadban, mert azt mondogattad az elmúlt egy évben: nem vagyok a társadalom hasznos tagja, válts át a következő mantrára:

Egyedül kezelek egy (?) dackorszakban tomboló törpét, fenntartok egy teljes háztartást, fizetem a rezsit, intézem a bevásárlást.

Nem azt mondom, hogy én vagyok Wonderwoman csak azt, hogy még nem láttak vele együtt egy szobában.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.