A vonzás tudománya: illat, hang és megjelenés

Azonnal működő kémia? Létezik ilyen? Amikor erősen fellángol a vonzalom egy olyan ember iránt, akivel éppen csak találkoztunk…

Gyomorba vág, megpörget, és mivel nem tudjuk hová tenni csak azt mondjuk: Ez szerelem első látásra…

Nos, a szerelem lehet rejtélyes, de a vonzerő nem. 

Egyre több tudományos kutatás folyik a vonzásról, és arról, hogy az hogyan hat testünkre és az agyunkra. Természetesen vannak dolgok, amiket először nevezünk meg, amikor megpróbáljuk leírni, miért vonzódunk valakihez: személyiség, vonzó külső, humorérzék. Valójában ennél mélyebb, molekuláris szintig ható érzékelés történik.

Az illatok fontosabbak, mint gondolnánk
Sok mindent, amit megtudunk, amikor egy potenciális partner illatát érezzük, tudat alatt kommunikáljuk testünk rendszereivel. Hallottál már a feromonokról? Különböző időpontokban aktiváljuk a feromonokat – például akkor is, amikor vonzódunk valakihez.

Szaglásunk szabályozza vonzerőnket. Vannak bizonyítékok, amik arra utalnak, hogy az illat tudat alatt jelzi, hogy partnerünk egészséges, és azt is ha genetikailag kompatibilisek vagyunk. A férfiak állítólag érzik az illatát, ha egy nő termékeny, a nők pedig tudat alatt azoknak a férfiaknak az illatát részesítik előnyben, akiknek a géncsoportja eltér a sajátjaiktól. (Tehát azokat a férfiakat keresik, akik segíthetnek a lehető legegészségesebb csecsemők megszületésében.)

Fontos a látvány
Vannak tanulmányok, amik azt mutatják, hogy a nők sok mindent el tudnak mondani egy férfiról, csak abból, ha ránéznek, de persze ami a fizikai vonzerőt illeti, a látvány ereje mindkét irányban rendkívül fontos. Furcsán hangzik, de kutatások szerint a férfiak vonzóbbnak találják a nőket, amikor éppen a menstruációs ciklus legtermékenyebb pillanatában vannak. A nők oldaláról is vannak érdekes apróságok: az alacsony jövedelmű környezetben élő nők általában erősebben vonzódnak a hagyományosan férfiasabb megjelenésű férfiakhoz, a magasabb gazdasági szférában lévő nők pedig általában vizuálisan a nőiesebbnek tűnő férfiakhoz vonzódnak.

Nem mindegy a hang sem
Érdekes, de a nők erősebben reagálnak a mélyebb hangú férfiakra, és egyes kísérletekből az is kiderült, hogy a férfiak egyes nők hangja hallatán bizsergést éreznek a bőrükben – és hozzájuk kezdenek vonzódni.

A szerelem első látásra játékában fontos játékosok a vegyi anyagok

Ha valaki igazán tetszik, a testünk elkezd dopamint termelni, azért, hogy tartósan megmaradjon az érzés. A dopamin kicsit olyan hatást gyakorol a testre, mint a kokain, abban az értelemben, hogy a dopamin által kiváltott érzésre, a boldogságra ugyanúgy vágyunk. Ilyenkor úgy érezzük, nem tudunk betellni a másikkal.

A norepinefrin egy másik hormon, amely játékba lép. Olyan, mint az adrenalin, de a szerelemért. Pozitív izgalmi állapotért felelős, és függőséget válthat ki. Segít abban, hogy helyes dolgokat mondjunk és odafigyeljünk, hogy elérjük a végső célunkat: a kölcsönös vonzerőt. 

Ha a kezünk izzadni kezd, és a térdünk kissé remeg, akkor a norepinefrin hatása alatt állunk. 

A szerotonin szintén fontos szereplő. Hatással lehet a hangulatunkra, alvásunkra és az étvágyunkra. És persze ne felejtsük el az oxitocint. Ez adja a szívet olvasztó érzést.

Rövidzárlat

A tudósok azt is felfedezték, hogy az agy egyes szakaszai be- vagy kikapcsolódnak, ha valakiért odavagyunk. Az amigdala az agy azon része, ami irányítja a félelem reakcióit, ez szerelem idején kevesebb aktivitást mutat. Az agy frontális kérge felelős az ítélkezésért és a jövőbeni eredmények előrejelzéséért. Amikor valakihez vonzódunk a kéreg elsötétül (átvitt értelemben). Ezért van, hogy ilyenkor óvatlanná válunk.

Nagyon sok tudományos kutatás folyik arról, mi történik a testünkben, amikor jobban vonzódunk valakihez. Tehát ha legközelebb pillangókat érzünk a gyomrunkban, ne feledjük: ezerrel dübörögnek a hormonjaink! Ez persze kevésbé romantikus, így lehet, hogy érdemesebb megmaradni az eredeti verziónál – legyen szerelem első látásra.

(via)

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.