Könyvajánló – Taffy Brodasser-Anker – Fleishman bajban van

Vannak könyvek, amelyek első oldalai felkavarják az embert. Ilyen a Fleishman bajban van is, mert erős, szókimondó, ugyanakkor nagyon is életszagú történet. Érződik, hogy az írónő együtt él a karakterével, s nem esik neki nehezére annak bőrébe bújni.

Pedig a főhős egy válási procedúrájának utolsó fázisában lévő férfi.

Taffy Brodasser- Anker újságíróként már számtalan nagyinterjút készített sztárokkal. Tom Hanks és Gwyneth Paltrow is kötélnek állt neki. Az első kötetes írónő pontosan tudja, hogy a megszokott sémák nem működnek, ha az olvasó figyelmét és érdeklődését fenn akarja tartani. Éppen erre szolgálnak nála az olykor közönségesnek tűnő megfogalmazások, amelyek megrendítették konzervatív énemet. Mégsem bírtam letenni a könyvet, tudni akartam mi történik a hőssel.

Pedig a regény témája elsőre igazán szokványos. Ugyanis Toby Fleishman, apa és volt férj életének döcögős útjára csöppenünk Taffy segítségével. Az már más kérdés, hogy arra a területre lépünk, ahová eddig nőknek nem igen volt bepillantásuk. Milyen egy férfinak megélni a válást? Hogyan kezdi újra az életét?

A karakter bár a randi appok világában van eltemetkezve, s úgy viselkedik, mint aki éppen most kamaszodik, egyszerre taszító és sajnálatra méltó. Ám e világ is csak az újra önmagára találás egyik állomása, nem a végcél.

A megvetés az egyik a házasság apokalipszisának négy lovasa közül.

Persze erre az döbbenti rá, hogy egyszer csak arra ébred, a volt neje ráhagyja a gyerekeket a hétvégére, majd az egész hétre, végül egy hónapra. S bár mélységesen elítéljük a férfi állatias énjét, mégis körvonalazódni kezd egy házasság tönkremenésének története és kezdünk az asszonyra fagyosan tekinteni.

Pláne mert az apa inkább az anya szerepében létezett mindvégig. Csak, mert az a „szemét” nő karriert akart, pénzt és jó oktatást a gyerekeknek. Toby vádaskodása persze nem maradhat el, bár a haragját most nincs kinek a fejéhez vágni. Az asszony ugyanis se szó se beszéd eltűnik. Felszívódik.

Ez is érdekelhet: Kihagyhatatlan könyvek a hosszú téli estékre – Mi már olvassuk!

Így aztán Fleishmannek meg kell küzdenie azzal, hogy lehet, most már mindkét szülő szerepét neki kell felvállalnia. De éppen második fiatalságát élve – a randi appnak köszönhetően- ez nem megy neki azonnal. Őrlődik a frissen visszaszerzett férfilét és az apa szerep között. Vajon meddig jut? Kikerülhet-e ebből a kutyaszorítóból győztesen?

Nincs az a nő, aki tudná mit tegyen, ha azt mondják neki, hogy higgadjon le.

Az írónő olvasmányos írásmódjának köszönhetőn a válaszokat végig keressük. Néha nevetünk, aztán meg is botránkozunk kicsit. Persze arra is rájövünk, hogy egy válás, szakítás sosem egy ember hibájából történik. Mindig mindkét fél hibás kimondott vagy kimondatlan vágyai és elvárásai miatt.

Bár a könyv erősen szarkasztikus hangvételű, nagy hahotázásokra nem lehet számítani. Elvégre a téma maga sok ezer embert érint. Mégis, elgondolkodtató, és jó könyv, amely minden kérdésre nem akar és nem is ad választ. Na, de sebaj, a mű így is világsiker lett – nem véletlenül- és 2021-ben jön az írónő következő regénye- igaz, az már egy kicsit más témában…