Egy cseppet sem buta szőke nő- Goldie Hawn

A hetvenes-nyolcvanas években szexszimbólum volt. Egy-két kivételtől eltekintve rendszerint vígjátékokban szerepelt. Aztán ötvenöt éves kora után visszavonult. Tizenöt éven keresztül nem jelent meg a filmvásznon, de nem tétlenkedett. Egy olyan alapítványt hozott létre, amelynek munkássága már a világ számos pontján jelen van.

Goldie Jeanne Hawn 1945. november 21-én született.

Édesanyja tánciskolát vezetett, apja zenészként tevékenykedett. A kicsi Goldie már három évesen a zene bűvkörében élt és balettozni kezdett. Anyai nagyszülei egyébként magyar eredetűek voltak. És azt sem titkolta soha, hogy vallását nézve zsidó.

Szabad szelleme hamar megmutatkozott. Nem igazán tudta senki sem meggátolni, hogy azt tegye, ami jó neki. Táncolt, énekelt és már 11 évesen fellépett egy musicalben. Aztán mikor befejezte a középiskolát, elindult a színészképzőbe.

Egy rövid idő után mégis felhagyott az egyetemmel. Inkább alapított egy tánciskolát és hivatásos táncos lett belőle. Dolgozott Las Vegasban, majd megkapta első szerepét egy tv-sorozatban. Ott is táncolnia kellett. Éppen ezért nem vette komolyan a dolgot.

Hamarosan mégis felfedezték, hogy színészkedni is tud. 1969-ben első komolyabb szerepében Walter Matthau és Ingrid Bergman mellett játszott. Alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar- díjat. Innentől kezdve kapkodtak utána a filmesek.

Ez is érdekelhet: Aki sokkal több volt, mint Leia hercegnő – Carrie Fisher

Mindez azonban nem hatotta meg túlzottan. Inkább csak amolyan ugródeszkának érezte ahhoz, hogy megvalósítsa egy másik álmát. Két híres amerikai countrey énekes segítségével elkészítette első country albumát. A kritikusok jól fogadták, de nem vették ebben sem túl komolyan, ami miatt nem is próbálkozott tovább.

Benjamin közlegényként

Igaz, ebben közrejátszhatott az is, hogy első férjével Gus Triskons rendezővel megromlott a viszonya. Ezt a periódust úgy zárta le, hogy Spielberg mellett belekóstolt a komolyabb műfajba. Aztán inkább visszatért a könnyedebb dolgokhoz, és a szerelem is újra rátalált. Hozzáment Bill Hudsonhoz és megszülte fiát, Olivert, majd lányát Kate-t, így érthető, hogy a humorát és a mosolyát akarta inkább megmutatni a világnak.

Ki ne emlékezne, az Óvakodj a törpétől vagy a Benjamin közlegény című filmjére?

Ezek után mégis újra könnyekre fakadt. Második házassága is tönkrement, de nem maradt sokáig egyedül. Egy film forgatásán találkozott Kurt Russellel, akivel ekkor már 20 éve ismerték egymást. A találkozásból szerelem lett, majd megszületett közös gyermekük, Wyatt.

Össze nem házasodtak, de kapcsolatuk azóta is tart. Ekkor még játszottak együtt filmekben, sikerrel. A kilencvenes évekbe aztán már Mel Gibsonnal lépett át Goldie, persze csak a filmvásznon.

A Palimadár című filmben

1992-ben néhány kisebb-nagyobb bukás után leforgatta Meryl Streeppel és Bruce Willisszel a Jól áll neki a halált. Majd visszavonult, hogy rákos édesanyját ápolja. Két év után édesanyja meghalt, de Goldie nem tért vissza a vászonra, csak két évvel később az Elvált nők klubja című alkotásban Diane Keaton és Bette Midler oldalán.

Az új évezredet két sikertelen filmmel kezdte. Ezek után úgy érezte, jobb, ha visszavonul. Az is megrázta, ami 2001. szeptember 11-én történt. Elkezdett az agyműködéssel és a pszichológiával foglalkozni, diplomát szerzett, majd elkezdte maga köré gyűjteni a szakembereket.  

Úgy érezte ugyanis, hogy muszáj még nagyobb figyelmet fordítani a gyermekek lelki egészségére. Hiszen sokan szoronganak és félnek, amit egyedül, segítség nélkül nem tudnak feldolgozni és végül öngyilkosságba menekülnek. E miatti aggodalma vezette el ahhoz, hogy létrehozta a MindUp nevű nonprofit alapítványt, amely a ma már 400.000 gyermeknek segít az iskolákban. Amerikában, Angliában, Írországban és Szerbiában vannak iskolák, ahol Goldie és a szakemberek által összeállította program szerint segítenek szakemberek a gyerekeknek a mentális egészség elsajátításában.

Ha szereted magad, nem leszel dühös azokra, akik szeretnek. A legjobb, amit tehetsz, hogy megtanulod szeretni magadat- így aztán értékelni fogod az ő szeretetüket is.

Mivel ez a munka teljes embert kíván, nem is akart már a filmvászonra visszatérni. Ám Amy Schumer 2017-ben mégis elérte, hogy játsszon vele. A film csúnyán megbukott, de Goldie és Kurt újra kedvet kapott ahhoz, hogy forgasson. Elkészítették a Karácsonyi krónikák című filmet, ami sikeres lett.

Azóta már a második részét is leforgatták. Persze mellette „civil” munkáját sem hanyagolja el a színésznő. A karantén alatt Instagramm videókat is készített és a gyerekekre ismét külön felhívta a figyelmet. Mert mint mondta: A legfontosabb lecke, amit adhatunk a gyermekeinknek az az igazság…

2 hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.