Einstein fizikájával lehet fogyni, nem Newtonéval

Voltaképpen meglepő kellene, hogy legyen, hogy a tudomány (agykutatás, sejtbiológia, kvantumfizika) napjainkra elért eredményei mellett még máig az az uralkodó elgondolás a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban, hogy kizárólag a bevitt és a felhasznált energia (evés – mozgás) különbsége fogja meghatározni azt, hogy hízás vagy fogyás lesz-e a végeredménye az adott „kísérletnek”.

És hogy miért is gondolják ezt mindazok, aki ezt gondolják?

Mert a valóságra vonatkozó elképzeléseink a mai napig nagy-nagy százalékban a newtoni fizika törvényszerűségeit tekintik alapigazságnak.

Isaac Newton, és már őt megelőzően a szintén zseniális tudós, René Descartes is belátták, hogy az emberi elme kutatása koruk tudásához mérten túl nagy kihívást jelent, mivel az elme működésében túl sok változót véltek felfedezni ahhoz, hogy azt bármilyen (fizikai) törvénnyel le lehessen írni. Ezért amellett foglaltak állást, hogy a(z általuk művelt) tudománynak nem feladata az ember és az elme vizsgálata. Ami számukra értelmezhető, az az anyag természetének megismerése. 

Newton fizikája tehát az anyag, a testek térbeli és időbeli mozgásának mechanikájával foglalkozik, ide értve a testek egymás közti kölcsönhatásának vizsgálatát az anyagi, fizikai világban.

Newton törvényei segítségével meghatározható pl.
– egy fáról leeső alma gyorsulása,
– a bolygók Nap körüli pályája,
– a járművek menetideje, stb.

DE maga Newton is egész élete során vallotta, hogy a felfedezései „csupán csak” a fizikai anyagra vonatkoznak, az emberi elmére, így az elmével elválaszthatatlan egységben létező emberi testre NEM.

Mindvégig próbált ő maga is közelebb kerülni az elme működésének feltárásához pl. vallással kapcsolatos vizsgálódásokkal, de végül arra jutott, hogy: „Ki tudom számítani az égitestek mozgását, de az emberi őrület kiszámíthatatlan.” (wikipédia)

Ennek ellenére a közgondolkodásban (és sok diétás, fogyasztó módszer koncepciójában) máig elterjedt, hogy az emberi testre is úgy tekintenek, mint egy, a newtoni fizika hatáskörébe tartozó tárgyra.

Márpedig emberi test NEM gép, NEM tárgy, és még csak nem is bolygó, HANEM élő tudatosság.

Akármilyen szomorú is a hír, de a legszuperebb csúcsdiéta hatására sem fognak egy fáról leeső alma gyorsulásával hullani a zsírpárnák senki fia emberi testéről sem.

Hiszen ott van az ELME HATALMA AZ ANYAG FÖLÖTT.

Albert Einstein 115 évvel ezelőtt, az 1905-ben publikált relativitás elméletével (E=m x c2) bebizonyította ezt. A képlet röviden azt jelenti, hogy a tömeggel rendelkező részecske, ami az emberi testünket is alkotja, nem tárgy, hanem „energiacsomag”.

Fizika órán is hallhattuk anno az iskolában, hogy minden rezgés (vagyis világunk minden létezője, a tárgyaktól kezdve az emberi testen, állatokon, mikroorganizmusokon át az érzelmekig, minden képvisel egy rá jellemző rezgésszintet), valamint tanultuk azt is, hogy hasonló a hasonlót vonzza. A modernkori agykutatás pedig bebizonyította a gondolatok, érzelmek teremtő erejét.

Dr. Joe Dispenza agykutatót idézve: „Hiedelmeink és percepciónk megváltoztatásához ötvöznünk kell a céltudatosságot a felfokozott érzelmekkel. (…) A felfokozott érzelem létfontosságú, ugyanis csak akkor leszünk képesek megváltoztatni agyi áramköreinket és génkifejeződésünket, valamint átkondicionálni testünket az új elméhez, ha döntésünk akkora energiát hordoz magával, ami nagyobb, mint az agyunkba vésődött programok, valamint a testünket rabságban tartó érzelmi függőségek.” (Dr. Joe Dispenza: A placebo te magad légy. Bioenergetic Kiadó, Bp, 2020).

Nagyon leegyszerűsítve: a pozitív, magas rezgésű érzelmeink pozitív, magas rezgésű tapasztalásokat fognak bevonzani a valóságunkba, míg az alacsony rezgéstartományt képviselő, negatív érzelmek negtatív tapasztalatokat hívnak be a valóságunkba.

Minél pozitívabb, magasabb rezgésű érzelmeket társítunk egy szándékunkhoz, annál nagyobb energiával leszünk képesek megváltoztatni génkifejeződésünket és agyi áramköreinket.

Minden probléma kulcsa a gondolathoz társított érzéseknél keresendő!

A túlevés, stresszevés, érzelmi alapú evés esetében alacsony rezgésszintű érzelmekről, vagyis arról van szó, hogy hiányzó érzelmi szükségletek keltette űr betömködésére használnak az érintett személyek ételt. Nagyon sok esetben tehát nem azért esznek, mert valóban fizikailag éhes a testük, hanem hangulatmódosításra, rezgésszint-növelésre próbálják használni az ételt.

Amint felismerjük, hogy mely hiányzó érzelmi szükségleteink keltette űr betömködésére használunk ételt, vagyis milyen érzelmi hiányállapotok, lelki okok miatt eszünk akkor is, amikor fizikailag egyáltalán nem éhes a testünk, és ezeket a lelki hiányállapotokat orvosoljuk, automatikusan rendeződni fog az étvágy is, és megszűnik az ételek utáni sóvárgás is.

Nem diétázgatni, ill. mesterséges, külső szabályok szerinti étrendeket folytatva kín-keservvel küzdeni kell, hanem arra használni az ételt, amire való! A test fizikai éhségének csillapítására.

Miért lehetséges az, hogy valaki nagyon keményen diétázik, sportol, és mégsem tud lefogyni?

Egyrészt amíg csak – matematikai képletek szerint működő gépként tekintve az emberi testre – a tiltólistás ételekkel és külsőleg beszabályzott ételmennyiségekkel manipuláló diétázással próbálkozik az adott személy, a fogyási procedúrához igen gyakran a tehetetlenség, lehetetlenség, önsanyargatás, áldozat szerep, kínok, szenvedés érzései társulnak. Ennek megfelelően az eredmény is lehetetlen és kínokkal teli lesz.

Másrészt pedig ott vannak a mentális programjaink, gondolati mintáink, melyek 95%-a tudattalan. Rengeteg olyan gondolatot fogad(hat)tunk el eddigi életünk során a valóságunkat működtető igazságként, melyek megakadályozzák azt, hogy egy bizonyos szint alá menjen a súlyunk, vagy hogy egy elért ideális testsúlyt képesek legyünk fenntartani.

Ilyen, az evéssel, étkezési szabályokkal kapcsolatos mintázatokról írtam pl. ebben a cikkemben is: https://miragemagazin.hu/2020/05/25/miert-eszem-akkor-is-amikor-nem-akarok/ , továbbá számtalan, a szépséggel, test karbantartásával kapcsolatos korlátozó gondolat szokott felszínre jönni a hozzám forduló hölgyeknél egyéni konzultációk, online programok során. Hogy csak a leggyakoribbakat említsem:
– a külsővel való törődés és a ledérség tudatalatti összekapcsolódása
– az „ész a fontos, nem a haj” típusú gondolatok
– választani kell, hogy valaki vagy szép vagy okos, a kettő együtt nem megy
– „ha szépíteni akarom a testem, akkor megbüntetnek” típusú gondolatok, pl. az iskolai dressz-kódok, ékszerviselés, körömlakkozás tiltása, stb. hatására, és még hosszan sorolhatnám.

Igen fontos tehát, hogy jól válogassuk meg, milyen gondolatokat választunk tudatosan, és tárjuk fel, hogy milyen gondolatokat működtetünk tudat alatt. Ezekkel, ill. a hozzájuk társított érzelmeinkkel olyan intenzitású kémiai hatásokat vagyunk képesek előidézni a szervezetünkben, melyek adott esetben akár a fogyás, testsúlycsökkentés megakadályozói is lehetnek.

Nagy Karolin

EZ IS ÉRDEKELHET: TÚLSÚLY (ELLENI KÜZDELEM) – AMI KINT, AZ VAN BENT

A cikk szerzőjéről:
2020-ban épp 36 éves vagyok. Budapesten élek a Férjemmel és a csodálatos, 5 éves Kislányunkkal. Egy közel 20 éven tartó evészavarok (anorexia, bulimia) uralta időszak is áll a hátam mögött, ennek – coaching- és tudatos gondolkodásra „ébredező” szemléletű – tapasztalatait, konklúzióit, megértéseit szeretném ezekben a cikkekben átadni mindazoknak, akiket bárhogyan is érint vagy megszólít az érzelmi alapú evés (=pszichológiai éhség, stresszevés..), túlsúly, az ideális testért való küzdelem témája.

Jelenleg elérhető egy 7 napos programom „A gondolkodás, ami BEACH BODYt terem(t)” címmel, erről részletes információk itt találhatóak: https://legkedvesebbtukorkepem.blog.hu/2020/08/07/_a_gondolkodas_ami_beach_bodyt_terem_t_mirol_is_szol_ez_a_program
ill. egy 4 napos, „3+1 kulcsgondolat, ami utat nyit a BEACH BODYdhoz” című, erről pedig itt: https://legkedvesebbtukorkepem.blog.hu/2020/08/09/mi_az_idealis_test_suly_eleresenek_es_fenntartasanak_titka

Rendszeresen tartok online, csoportos programokat ebben a témában azoknak a Hölgyeknek, akik szeretnének megszabadulni a túlevés, ill. az étkezés-mozgás folyamatos kontrollálásától, és arra (is) vágynak, hogy az általuk ideálisként vágyott test mint természetes és állandó létállapot legyen jelen az életükben, amiért nem kell folyvást küzdeni.

Tartok egyéni konzultációkat is online, offline egyaránt. Ahol még megtalálható vagyok:
www.facebook.com/nagykaroliniroioldal
www.nagykarolin.hu
www.instagram.com/nagykarolinwrites

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.