Az 5 leggyakoribb hiba, amit a nők az egészségük ellen elkövetnek

Megpróbálsz egészségesen táplálkozni, rendszeresen sportolni és egészséges életmódot folytatni, de gyakran érzed magad fáradtnak, teljesen kimerültnek? Ha a válasz igen, ha a helyzet ismerős számodra, ez a cikk neked is érdekes lesz.

Sok nő (különösen azok, akik fogyni próbálnak) akaratlanul is elkövetnek hibákat. Néha nem is veszik észre, hogy a mindennapokban elsiklanak alapvető dolgok felett – olyan dolgok felett, amik fontosak lennének az egészség szempontjából. Szeretnének fittek, egészségesek és lehetőleg karcsúak lenni, de gyakranaz itt felsorolt egészségügyi hibából legalább hármat elkövetnek.

Itt az ideje, hogy mindannyian mérlegeljük az életmódunk – az egészségesebb, hosszabb élet érdekében.

Mi is tehát az a gyakori 5 hiba, amit a legtöbb nő elkövet?

1. Sok nő nem iszik elég vizet
Sok nő állítja, hogy nehéz nyolc pohár vizet inni naponta. Ez akár igaz is lehet, ám ebben az esetben lehet a vizet ízesíteni: citromot facsarni bele, gyümölcsökkel ízesíteni, a lényeg, hogy a folyadék mennyisége elegendő legyen. Fontos, hogy egész nap hidratált állapotban maradjunk. A kiszáradás szájszárazságot, fáradtságot, hangulatváltozásokat és akár székrekedést is okozhat. Az elegendő vízfogyasztás segít megfékezni az étvágyat és a sóvárgást, elősegíti a fogyást, és javítja az egészségi állapotot. 

A kiszáradás elkerülése érdekében meg kell inni 6-8 pohár vizet naponta.

2. Kimaradó étkezések
Az étkezés elhagyása lelassítja az anyagcserét, és túlevéshez, súlygyarapodáshoz és számos súlyos betegséghez vezet. Ha a kimaradó étkezés mellett az az étel sem megfelelő, amit végül sikerül megenni az sem megfelelő, nem csoda, ha álmos és fáradt az ember.

EZ IS ÉRDEKELHET: ÉTELEK, AMIKET MINDEN NŐNEK FOGYASZTANI KELLENE

3. Sok nő nem fogyaszt elegendő fehérjét, szénhidrátot, zsírt
Minden nőnek fontos, hogy az étkezései során elegendő mennyíségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt fogyasszon. A fehérje segít kordában tartani a vércukorszintet, javítja a mentális összpontosítást, szerepe van a hormonok szabályozásában és hozzájárulhat a sovány izomtömeg felépítéséhez.

A szénhidrát is fontos. Hiánya fejfájáshoz, fáradtsághoz, hangulatváltozáshoz, székrekedéshez és émelygéshez vezethet. Azonban érdemes okosan választani. A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, bab, magvak, diófélék, gyümölcs és zöldség fogyasztása jó ötlet, de ezeket is, mint mindent, érdemes mértékkel fogyasztani. Érdemes kerülni az egészségtelen, magas szénhidráttartalmú ételeket, például süteményeket, kekszeket, szárított gyümölcsöket, kenyeret.

A zsírok is nélkülözhetetlenek, és helyes fogyasztás esetén nem okoznak súlygyarapodást. Ha nem elegendő a zsírbevitel vagy teljesen kimarad az étrendből, az rendkívül veszélyes az egészségére. A testnek a megfelelő működéshez egészséges zsírokra van szüksége. Ezek adják az energiát. Lehet mértékkel fogyasztani avokádót, magvakat, diót és olajbogyót az étrendhez, és nem árt kerülni az állati zsírok és olajok használatát az étkezés során.

Érdemes odafigyelni, miből, mennyit.

4. Túl sok testmozgás – elmaradó testmozgás
A testmozgás mindenképpen jó, de a túl sok testmozgás fáradtá és kimerültté tehet, és sérüléseket is okozhat. Sőt, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Azok az emberek, akik keményen edzenek, általában több ételt fogyasztanak, mivel úgy gondolják, hogy könnyen leégetik a többletkalóriákat. De ez hatalmas hiba. A napi 30-60 perc testmozgás elegendő az egészség megőrzéséhez és a testsúly kordában tartásához.

Természetesen az sem kifizetődő, ha egyáltalán vagy csak nagyon rendszertelenül sportol valaki.

„Ma rengeteg fontos feladatot kell teljesítenem, így nincs egy szabad percem sem a testmozgásra.” „Ma van a születésnapom, ezért megérdemlem, hogy kihagyjam az edzésemet”, „nincs kedvem futni, kihagyom az edzésemet ma … ezek a leggyakoribb kifogások, amik előfordulnak. Ha valaki nem aktív, számos egészségügyi problémája lehet, beleértve a túlevést, az elhízást, az emésztést, az izmok romlását, és néha a magas stresszt és a depressziót. A séta, a kocogás, a futás és az úszás mind szórakoztató és egészséges tevékenység, a jógáról nem is beszélve. 

Bármit is választ valaki, arra ügyelni kell, hogy a mindennapi aktivitás ne maradjon el.

5. Sok nő nem alszik eleget
A nem elegendő alvás az egyik legnagyobb egészségügyi hiba manapság. Számtalan oka van, de rengeteg ember nem alszik eleget. Ha pedig valaki nem alszik legalább 7 órát éjszakánként, gyakori a stressz, a szorongás, a depresszió, az álmatlanság, megnő az étvágy, az elhízás és számos egészségügyi probléma kezelésére is számítani lehet.

Manapság nem könnyű egészségesen élni, egészségesnek maradni, de törekedni kell rá. Ha igyekszünk elkerülni az itt felsorolt hibák legalább felét, máris óriási lépést teszünk előre.

Csak néhány apró életmódbeli változás, hogy egészségesebb, boldogabb és hosszabb életet élhessünk. Nem is olyan nehéz!

EZ IS ÉRDEKELHET: