Akik sokszor elbuktak, mielőtt a világ megismerte nevüket

Az álmainkért való küzdelemben mindig benne van a bukás lehetősége. Van, mikor fel is akarjuk adni törekvéseinket, de aztán mégis kitartunk. Van, hogy elfelejtjük, hogy a bukások csak erősebbé kellene, hogy tegyenek minket. Ám a sokadik pofon után elgyengülünk, eljátszunk a gondolattal, hogy feladjuk az egészet.

Ilyenkor kell egy kis erőt gyűjteni, olykor olyanoktól is, akik mielőtt sikeresek lettek volna, sokszor elbuktak, de mégis mindig felálltak és újrapróbálkoztak.

Ilyen Abraham Lincoln is, aki üzleti ügyeivel háromszor vallott kudarcot. Elnök sem lett egyből, annyira nem, hogy hétszer bukott meg kampánykörútjain. Nem adta fel, még egy kísérletet tett. A nyolcadik alkalommal sikerrel járt, és ő lett az Egyesült Államok történelmének egyik legismertebb elnöke.

A relativitáselmélet atyja, Albert Einstein a világ egyik leghíresebb tudósa. Pedig négy éves koráig nem tudott beszélni és tanárai lassú gondolkodásúnak mondták, sőt, egyenesen azt állította egyikük, hogy nem lesz belőle soha senki. Persze ma már tudjuk, hogy Einsteinnek Asperger-szindrómája volt, amit abban az időben még nem ismertek. Akárhogy is, ő sem adta fel álmait, nem tántorították el szándékától és ma az elméleti fizikában sokat emlegetett neve.

A kudarc az egyetlen lehetőség arra, hogy még okosabban kezdjük újra.

A fiatal Henry Ford háromszor kísérletezett olyan automobil elkészítésével, amelyet a tömegeknek lehetne gyártani. Még a T Ford Model első öt változata is el lett utasítva, csak az ötödik évben lett elfogadva. Akkor aztán, ahogy kifizették az emberek az első autókat Henry mindjárt a leggazdagabb emberek között találta magát. S büszkeségére a T Ford Model a legjobb autónak is ki lett kiáltva!

Walt Disneyt kirúgták újságírói állásából, mert azt mondták róla, hogy hiányzik belőle a képzelőtehetség. Nem hitte el, tette tovább a dolgát és a Disney filmek a mai napig sikeresek. Ezek után is elutasították hitelezői 302-szer! anyagi kérelmét, hogy megépüljön Disneyland. Nem hagyta rájuk, addig próbálkozott, amíg sikerrel nem járt.

Stephen King Carrie című könyvét harmincszor utasították el a kiadók, mikor beledobta a kukába. Elege lett a sok elutasításból, de a felesége kivette a szemétből a kéziratot és biztatta, próbálja meg még egyszer. Mint tudjuk ekkor sikerrel járt. Van, mikor kell valaki mellénk, aki hisz bennünk és biztat, így ma King feleségének is köszönhetjük, hogy a horror-sci-fi műfaj egyik legnagyobb írója a Carrie óta számtalan könyvet adott a kezünkbe.

Ha nem tudsz repülni, fuss! Ha nem tudsz futni, menj! Ha nem tudsz menni, kússz! A lényeg, hogy haladj.

Martin Luther King Jr. harmincszor lett letartóztatva, amíg a Polgárjogi Mozgalom feje volt. Néhányszor megbukott céljai keresztülvivése közben, mégsem adta fel. A rasszizmus és a szegregáció eltörlése iránti eltökéltségével végül sikerrel járt. Megkapta a Nobel-békedíjat, s bár megölték, a mai afroamerikai emberek nagyon sokat köszönhetnek neki.  

Charlie Chaplin szegény családban született, ahol apja alkohol problémákkal, míg anyja mentális bajokkal küzdött. A filmstúdiók sokszor elutasították, mondván annyira abszurd, hogy képtelenség őt eladni, ő mégis kitartott. Sok kudarcot kellett elviselnie, de megérte! Hiszen ma az egyik legismertebb komikus figura a filmtörténelemben.

Winston Churchill nagyon rosszul teljesített az iskolában. Szülei retardáltnak hitték, a hatodikat háromszor járta, mert a matematikával nem boldogult. Nem vették fel Oxfordba, sem Cambridge-be. Kétszer kiesett a katonai iskolába való felvételi rostán, mire tanárt fogadtak mellé és harmadjára bekerült. Ma már szinte hihetetlen, hogy minden idők legsikeresebbnek mondható brit elnök, aki kivezette országát a második világháborúból beszédeivel és taktikai tudásával, ilyen nehezen indult el.

Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad!

Elvis Presley 1954-ben próbálkozott először az énekléssel. Az első producere azt mondta neki, menjen vissza inkább kamionsofőrnek, belőle nem lesz senki. Elvis nem fogadta meg a tanácsot. Jól tette, mert bár több, mint 40 éve halott, még mindig imádják és hallgatják őt.

Galileo Galileit eretnekséggel vádolta meg a katolikus egyház, mikor azt állította a Nap áll az Univerzum közepén, nem a Föld. Tanításáért letartóztatták, kínozták, mégis megírta tanulmányát, amely által később a természettudományos fejlődés legendájává vált.

Az ő példájuk is mutatja, hogy ha igazán eltökéltek vagyunk, akkor semmi sem tántoríthat el! Ha te is álmaidért küzdesz és úgy érzed feladnád inkább gondolj rájuk, inspirálódj történeteikből! Mert a sikerhez vezető sokszor göröngyös, de ha elég kitartó vagy, végül megkapod a jutalmad érte.