Egyedül nem megy – mondta tízmilliárd ember

A mindennapi tudatosság a jövőnk záloga. Hiába érzed azt, hogy te egyedül kevés vagy ehhez, vagy a te napi odafigyeléseddel nem tudsz tenni globális problémákért. Igenis egyedül is sokat tudsz tenni a környezetért.

Innen eredezik a cím is, miszerint egyedül nem megy – mondta tízmilliárd ember. Egy korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogy milyen minimális odafigyeléssel és energia befektetéssel milyen sokat tudunk tenni a bolygónkért.

Most olyan példákat hoztunk, amikor egy-egy vállalat teszi meg az első lépést a környezettudatosság felé és teljesen más üzleti modellre váltva a zöld utat választja.

GYÁRTÁS FENNTARTHATÓ MÓDON
A divatipar az egyik olyan iparág, ami jelentős terhet jelent a környezetre. Nemrég még nehéz volt megtalálni a fenntartható módon előállítható divatcikkeket, azonban napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésre. A cipők piacán a SUNS hozakodott elő a szezon egyik kedvencével. Ez a lábbeli 100%-ban újrahasznosított PET-felületekkel rendelkezik és UV-aktivációval ellátott.

Fotó: Facebook/Suns

Mit is jelent ez?
Azt, hogy a cipő változtatni tudja a színét annak függvényében, hogy mennyi napfény éri. Például egy beltérben halványzöld árnyalatú cipő kint a napsütéses szabadban ragyogó kékké válhat sárga mintázattal. A szövetek nyomtatásához használt tinták szója alapúak és biológiailag lebomlók. A hulladék csökkentése érdekében a cipők összes csomagolása újrahasznosított kartonból készül.

A SUNS márkájának környezeti hitelességének növelése érdekében minden megvásárolt cipőpár után 10 fát ültet. Együttműködésre lépett a Trees.org-gal, amely 1989-es fennállása óta 115 millió fát ültetett. A SUNS a weboldalán a következőt hirdeti: évente 19 milliárd cipőt árusítanak. Világszerte 15.3 milliárd fát vágnak ki. Ha minden cipő után 1 fát ültetnek, akkor képesek megállítani az erdőirtást. Noha ez nem ennyire egyértelmű, mégis egy jó  kezdeményezésre és etikus gondolkodásra vall.

Fotó: Facebook/Suns

CSOMAGOLÁSMENTESEN
Jellemzően minden túl van csomagolva, ezzel rengeteg csomagolási hulladékot róva a környezetre. Bár még nem annyira elterjedt és társadalmilag elfogadott dolog, de léteznek már csomagolásmentes boltok, sőt automaták.

Ezt az automatát Szlovénia fővárosában, Ljubljanában kaptam lencsevégre. A bal oldalán mosószereket és folyékony szappanokat lehet utántölteni, míg a jobb oldalán üdítőket. Lényegében egy kellemes séta keretében fel tudod tölteni az otthoni készleteket és nem kellett új flakonokban megvásárolnod a szükséges dolgokat.

Fotó: Kirizs Kornélia

A csomagolásmentes boltok további nagy előnye, hogy a fenntartható vásárlás mellett nem rejtik hamis köntösbe a terméket. Nincs szükség fantázia nevekre, hívogató fényképekre, tálalási javaslatokra vagy éppen szlogenre. A termék saját magát adja el.

A Rossman és DM drogériák is dolgoznak rajta, hogy a négy környékbeli ország után Magyarországon is bevezesse a mosó- és mosogatószert, illetve sampont és tusfürdőt kínáló utántöltő automatákat. 

Végül egy kis érdekesség:

A kozmetikumok terén a Lush csomagolásmentes termékcsaládja az abszolút nyerő. A tusfürdők és samponok szilárd halmazállapotban kaphatók, így a termék maga a csomagolás is.

Fotó: Facebook/Lushcosmetics

Maga a gondolkodásmód is egyedi, hiszen úgy érzik, hogy az iparág feladata és felelőssége, hogy milyen anyagokkal, technológiával és újrahasznosítási fokkal dolgozik. Nem akarják, hogy a fogyasztóknak a termékválasztásnál emiatt aggódniuk kelljen. Egyszerűen olyan terméket kell kínálniuk, ami a bolygónknak is jó.

Talán már át is estek a ló másik oldalára, amikor megnyitották a “pucér üzleteket” Milánóban, Berlinben és Londonban, hiszen a csomagolásmentes termékek mellett az eladók sem viseltek ruhát egy ideig, csak egy kötényt.

Fotó: Facebook/Lushcosmetics

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő. Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. Az egyén lehet elkötelezett, viszont a másik oldalon, a kínálat terén is rendelkezésre kell állnia a környezeti hatásokat minimalizáló megoldásoknak.

Csak együtt sikerülhet!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.